2022 december 2 péntek
KezdőlapEmberekTe tudod, mire van szüksége a párodnak? Tudd meg, mielőtt szakítás lenne...

Te tudod, mire van szüksége a párodnak? Tudd meg, mielőtt szakítás lenne a vége!

-

Azt biztosan te is tudod, hogy a kapcsolatok egy idő után képesek ellaposodni, már semmi sem ugyanolyan, mint az elején. Elmúlik az a bizonyos lángolás, ami életben tartja a szerelmet. Hogyan őrizzük meg ezt? Hogy lehetséges fenntartani a szerelmet, a szenvedélyt? Most elmondjuk neked, mit tehetsz azért, hogy párkapcsolatodban mindig úgy érezd magad, mintha most kezdődött volna el.

Dr. Gary Chapman megalkotta az “5 szeretetnyelv” elvét. Chapman egy amerikai sztárpszichológus és párterapeuta, aki millióknak segített már házasságuk megmentésében. Azt állítja, hogy ha megtanulunk a másik félhez a saját “nyelvén” szólni, akkor párkapcsolatunk minőségében hatalmas változásokat tapasztalhatunk. Ez nagyon egyszerűen hangzik, ennek ellenére hazánkban mégis több a válások, mint a házasságok száma. Ez azt jelenti, hogy ennyire nem ismerjük egymást?

“A minőségi idő lényege az együttlét. Ez nem csupán fizikai közelséget jelent… az együttléthez nélkülözhetetlen az egymásra fordított figyelem” – mondta Chapman.

Abban az esetben, ha partnerünkhöz a szeretet nyelvén szólunk, akkor érezni fogja, hogy törődünk vele, ettől pedig boldogabbnak és felszabadultabbnak fogja érezni magát. Ha pedig ő jól érzi magát, akkor viszonzásra fog találni a tőlünk kapott figyelem. Először is gondold át, hogy te mit hallanál legszívesebben a párodtól. És ő tőled? Milyen szerepe van az intimitásnak kapcsolatotokban?

Az esti együttlétre való hangolódás már reggel elkezdődhet, napközben pedig fokozódhat az egymásnak küldött üzenetekkel, közös élményekkel és az egymásra való figyeléssel.

  1. A testi érintés

Ha szerelmednek ez az elsődleges szeretetnyelve, akkor ennek hiányában úgy fogja érezni, hogy egyáltalán nem törődsz vele. Nagy szüksége van érintésedre. Itt nem kell rögtön az intim együttlétre gondolni, ide tartozik az ölelés, a simogatás, a csók vagy csak egy egyszerű kézfogás.

2. Ajándékozás

A szeretetet többféleképpen is ki lehet nyilvánítani. Vannak, akiknek ennek látható jelképei nagyon fontosak. Az ajándékozás számukra egyenlő a “szeretet adással”. Akinek ez az elsődleges szeretetnyelve, az minden ajándékot és emléket különös becsben tart és ezektől nagyon nehezen válik meg. Ajándékot készíthetünk, vásárolhatunk. Nem muszáj azonban minden alkalommal nagy vonalúnak lenni, ajándék lehet egy virágcsokor éppen akkor, amikor párunk még csak nem is számít rá.

3. Minőségi idő

Az egyik leggyakoribb és legértékesebb szeretetnyelv a minőségi idő, amit együtt tölthetünk. Talán ez azért is van így, mert az időből van a legkevesebb a mai rohanó világban. A minőségi idő azt jelenti, hogy osztatlan figyelmet fordítunk párunk felé. Ez jelenthet kirándulást, sportolást, közös étkezést, de bizonyos esetekben ki sem kell mozdulnunk otthonról. Kártyázhatunk vagy csak meghallgathatjuk a másikat, érdeklődhetünk arról, milyen napja volt.

4. Elismerő szavak

Nagyon fontos, hogy milyen hangnemben szólsz párodhoz. A kedves megjegyzések, bátorító szavak, dicséretek rendkívül sokat jelentenek partnered számára, míg a sértéseket nagyon is a szívére veszi. Mindig légy kedves és türelmes!

5. Szívességek

Cselekedeteinket rengeteg tényező befolyásolja. Például az, hogy milyen mintát láttunk szüleinktől, szükségleteink, vágyaink és érzelmeink. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy magatartásunk nem lesz ugyanolyan, mint a kapcsolat elején, mint amit a szerelmi lángolás hevében tapasztaltunk. Később már nem teszünk meg annyi mindent szerelmünk kedvéért, ami súrlódásokhoz vezethet. Főleg azoknak az esetében, akiknek az elsődleges szeretetnyelve a szívesség.

Te mit gondolsz? Ez valóban így van?

Ezek is érdekelhetnek