2020-tól tilos a szúnyogirtás. Így védekezhetünk ellenük továbbra is

Megosztás

- Hirdetés -

Ki ne ismerné a szúnyogokat? Hány pikniket tettek már tönkre? Hány esti sétát tettek élvezhetetlenné? Kijelenthetjük, hogy a szúnyog a legrosszabb dolog a nyárban. Miért csípnek, és miért viszket a csípésük ennyire?

Beszéljünk egy kicsit róluk!

A természet rendkívül különleges dolgokat hozhat létre. Ez így van az állatvilággal is. Ausztráliában él a kacsacsőrű emlős, aki tojással szaporodik. A medúzák gyakorlatilag örökké élnek. Rengeteg különleges állat van és az biztos, hogy a szúnyogokat nem sorolnánk ide. Rosszul gondoljuk, ugyanis biztos helye van a legkülönlegesebb állatok listáján.

- Hirdetés -

A szúnyogok körülbelül 60-80 millió évvel ezelőtt fejlődtek ki, ami azt jelenti, hogy még a dínók életét is jócskán megkeserítették. Képzeljük el, ahogy a t-rex próbálja elhessegetni őket a kis „karjával”. Ugyanúgy a Föld első emberét is minden bizonnyal kínozták. Szóval bátran kijelenthetjük, hogy a szúnyogok végigkísértek minket az úton.

A sarkvidékeket leszámítva mindenhol elterjedtek a földön. A sivatagoktól egészen a szibériai erdőkig mindenhol megtalálhatóak.

Körülbelül 3000 fajta szúnyogot különböztetünk meg egymástól. Ezek közül nem mind táplálkozik vérrel, és itt most nem feltétlenül csak a különböző fajtákra gondolunk. Eleve a nőstény és a hím egyedek is különböznek egymástól ilyen téren. Csak a nőstény egyedek táplálkoznak vérrel, míg a hímek nektárral. Képzeljük el azt a helyzetet, hogy a Földön élő összes férfi hirtelen vegetáriánus lenne. Fura ugye? Eleve csak kevés fajta szereti az emberi vért. Legtöbbjük inkább kisebb emlősök, hüllők vérével táplálkozik.

- Hirdetés -

A szúnyogok zümmögése közel olyan idegesítő, mint a fogorvos fúrója. Ezt a hangot a nőstény egyedek szárnyának vibrálása adja, mellyel másodpercenként 300 és 500 között verdes.

A nőstény szúnyogok körülbelül 1-2 hónapig élnek, míg hím társaik csupán pár hétig. Ez idő alatt rendkívül elfoglaltak. Főleg a nőstények, akiknek rengeteg vérre / táplálékra lehet szükségük, ha le akarják rakni a petéiket. Mivel sürgeti őket az idő ezért a fő vadászterületük 1-2 kilométeren belül van a költőhelyükhöz.

Hogyan találnak meg minket? Nem a fény után mennek, és elsősorban nem is a hő után. A szagok után. Rendkívül jó a szaglóérzékük. Mit keresnek? Azt a dolgot, amit minden élőlény folyamatosan termel. A szén-dioxid után mennek, amiből a kilélegzett levegő áll. Percenként 2 liter oxigén kerül a szervezetünkbe és körülbelül 1,9 liter szén-dioxid távozik. Könnyen megtalálhatnak, ráadásul eléggé messziről. Ahogy közelebb kerülnek már képesek érzékelni a hőt, és a mozgást is. Szemükben lencsék százai található, valamint testüket apró szőrszálak borítják mellyel a nagyobb állatok mozgását képes érzékelni. Tegyük fel, hogy kinn nyírjuk a füvet az udvarunkban. Mozgásunkkal felkavarjuk a levegőt magunk körül és ezt képes érzékelni a testén lévő szőrszálakkal.

- Hirdetés -

Az apró csípés, amit érzünk valójában egy hosszú és ügyes folyamat része. Nincs könnyű dolga, ugyanis ahhoz, hogy teljesen teleszívja magát vérrel 3 percre van szüksége. Három percnyi félelem attól, hogy észreveszik és agyonütik.

Elérhetünk-e azzal valamit, ha a karjainkkal hadonászunk és próbáljuk elkapni. Nos, ha sikerül elkapnunk akkor nyilván, de egy 2018-as tanulmány szerint a szúnyogok képesek felismerni, megjegyezni és megkülönböztetni az agresszív prédákat a szaguk alapján. Sőt! Képesek teljesen ignorálni 24 órán keresztül. Szóval ha sikerül elzavarnunk egy szúnyogot, akkor vélhetőleg nem nálunk próbálkozik legközelebb. Legfeljebb a 25.000 pajtása, akik még a „sorban álltak”.

A szúnyog szájszerve sokkal bonyolultabb, mint képzelnénk. Nem egy tűt szúr belénk, hanem egyből mindjárt hatot. Ezek közül többön apró fogacskák vannak, mellyel pengeként vág keresztül a bőrön. Miután megszúrt, belénk fecskendezi a nyálát. Ez különböző enzimeket tartalmaz, melynek szerepe a vér alvadásának meggátolása továbbá a folyásának megkönnyítése. Az ember alapvetően észre sem veszi a csípést egészen addig, míg nem végez. A csípő érzést a szúnyog nyálára való allergén reakció váltja ki. Egyébként vannak emberek, akik egyáltalán nem allergiásak rá. Magyarán nem érzik, ha megcsípi őket egy szúnyog.

Mire kell nekik a vér?

A peték kifejlődéséhez fehérjére és vasra van szüksége, melyben a vér gazdag. Ha teleszívta magát, akkor kell neki 1-2 nap az emésztésre. Ezután lerakja a tojásait és kezdődik az egész elölről.

Annak ellenére, hogy alapvetően nem az emberi vér a kedvencük gyakran tönkre tudják tenni a közös baráti estéket. Sokféleképpen védekezhetünk előlük. Muszáj, ugyanis 2020-tól a kémiai szúnyogirtás nem végezhető levegőből. Jelenleg légi úton csak biológiai lárvagyérítés végezhető. Sajnos ez csak a lárvákra hatásos, így a módszer nem száz százalékos hatásfokú. A kémiai anyagok csak földi irtás formájában használhatóak, viszont kevesebb helyre jut el.

A legfontosabb, hogy figyeljük a körülöttünk lévő vízzel teli edényekre, tárolókra. Amit lehet gyakran cseréljünk. Medencéink vizét klórozzuk. Ahol nem tudjuk cserélni (esővízgyűjtő tartály) abba rakhatunk lárvairtó tablettát. Ez teljesen veszélytelen az emberek számára. A szúnyogok szaporodási ciklusa mindössze egy hét, mely odafigyeléssel megszakítható. Rendszeresen felügyeljük a környezetünket. Nyilván ha közvetlenül egy tó mellett élünk, akkor a régi módszer működik csak. Nyakig felöltözve, különböző szúnyogriasztókat magunkra fújva. Sajnos ezek közül sok ártalmas lehet ránk nézve. Három hónapos kor alatt semmilyen rovarriasztó szer nem engedélyezett. Rovarirtó szert szabadon lévő bőrfelületre, vagy ruhára alkalmazzuk. De semmiképp se a ruházat alá.
Füstölgő spirál: Kizárólag szabad téren alkalmazható és kerülni kell a füst közvetlen belélegzését. Beltérben alkalmazhatóak párologtatáson alapuló, illetve elektromos eszközök.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!