8 betegség, amit a szervezetünk a bőrünkön keresztül próbál jelezni nekünk

Megosztás

- Hirdetés -

Az egészségünk rendkívül törékeny. Megszámlálhatatlan betegségnek, kórnak vagyunk kitéve. Ezek közül sajnos sok olyan van, melyeket nehéz észrevenni. A legfőbb gond az, ha a problémákat későn vesszük észre. A bőrünkön megjelenő elváltozásokkal ilyen szempontból szerencsénk van, hiszen azokat egyből meglátjuk. Azt viszont kevesen tudják, hogy milyen elváltozás mit jelent, minek a következménye. Fontos, hogy tisztában legyünk a testünk által közvetített jelekkel.

Összeállítottunk nektek egy listát a leggyakoribb bőrproblémákról, melyek más betegségek mutatói lehetnek.

Sötét foltok

- Hirdetés -
kep 2020 10 06 100427 8 betegség, amit a szervezetünk a bőrünkön keresztül próbál jelezni nekünk

A bőrünkön hirtelen felbukkanó sötét foltok a mellékvese elégtelenségének, vagy az Addison kórnak a tünetei lehetnek. Ilyen esetekben fájdalmat érezhetünk az ízületeinkben és az izmainkban. Ha ezek a tünetek is jelentkeztek, akkor azonnal keressük fel a háziorvosunkat, ugyanis súlyos esetben anyagcsere összeomláshoz, kiszáradáshoz, keringési elégtelenséghez vezethet.

Fehér foltok

kep 2020 10 06 100853 8 betegség, amit a szervezetünk a bőrünkön keresztül próbál jelezni nekünk

Ezt a jelenséget vitiligónak nevezzük. Ilyenkor a bőr elveszti a pigmentációját mert a melanocitáknak nevezett sejteket elpusztítja a test immunrendszere. Ezáltal a bőrünk kifehéredik. A vitiligo a mellékvese elégtelenségét jelzi. Ilyen esetben egy endokrinológust vagy a bőrgyógyászunkat kell felkeresni.

- Hirdetés -

Kiütések

kep 2020 10 06 100952 8 betegség, amit a szervezetünk a bőrünkön keresztül próbál jelezni nekünk

A hirtelen megjelenő kiütések általában allergiás reakciók. Ezeket kialakulhatnak ételek, vegyszerek, gyógyszerek miatt, de lehet egy fertőző betegség, például bárányhimlő is. Mindenképpen célszerű utánajárni, hogy mi okozta a kiütéseket. Rosszabb esetben Stevens-Johnson szindrómához, vagy Lyell szindrómához vezethetnek. A bárányhimlő pedig felnőttkorban tud nagyon veszélyes lenni a különböző komplikációk miatt.

Ödéma

- Hirdetés -
kep 2020 10 06 101328 8 betegség, amit a szervezetünk a bőrünkön keresztül próbál jelezni nekünk

Az ödéma jelenléte esetén érdemes felkeresni egy endokrinológust, ugyanis ez jelezheti a pajzsmirigy alulműködését. A pajzsmirigy nem képes elegendő mennyiségű hormont termelni. Száraz bőr, arc és végtag ödémák, hajhullás, törékeny körmök és súlygyarapodás lehet a vonzata. Ha valamelyik ezek közül jelen van, akkor azonnal fel kell keresni az orvosunkat.

Anyajegyek

kep 2020 10 06 101555 8 betegség, amit a szervezetünk a bőrünkön keresztül próbál jelezni nekünk

Az anyajegyek megjelenésének számos oka lehet. Ezek között a legalapvetőbb az öröklődés. Ha a szüleinknek nagy anyajegyei vannak, akkor vélhetőleg nekünk is vannak vagy lesznek. Egyéb esetben a túlzott ultraibolya sugárzás és a hormonháztartás felborulása is okozhatja a megjelenésüket. Alapvetően ártalmatlanok, de ha hirtelen sok jelenik meg, melyek közül van olyan, ami fáj vagy megváltozik a színe, akkor azonnal orvoshoz kell menni.

Pattanások

kep 2020 10 06 101838 8 betegség, amit a szervezetünk a bőrünkön keresztül próbál jelezni nekünk

Nagyon sokan küzdenek a pattanásokkal. A legfőbb oka a túlzott bőrzsír, amely eltömíti az arc pórusait. Ugyanakkor állhat a dolog mögött hormonprobléma és emésztési probléma is. A legtöbb esetben szakemberre van szükségünk ahhoz, hogy rájöjjünk a pattanás okára. A felületi kezelés fájdalmas és ritkán vezet megoldáshoz. Az okát kell megkeresni és megszüntetni.

Hámlás

kep 2020 10 06 102155 8 betegség, amit a szervezetünk a bőrünkön keresztül próbál jelezni nekünk

Ennek az okai lehetnek vitaminhiány, hormonális problémák, allergiás reakció és egyéb betegségek is. Ha a hámlás intenzív és más tünetekkel is jár, akkor az súlyos betegségek jele is lehet. Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

Túlzott izzadás

kep 2020 10 06 102305 8 betegség, amit a szervezetünk a bőrünkön keresztül próbál jelezni nekünk

Ha egy jól szellőző, optimális hőmérsékletű helyen tartózkodunk, nem vagyunk idegesek, akkor nem szabad izzadnunk. Legalábbis nem úgy, mintha épp egy edzésen lennénk. A túlzott izzadás jelenthet pajzsmirigy problémákat, azon belül is a Graves-kórt, melytől a bőr elvékonyodik és gyakran viszket. Érdemes orvoshoz fordulni.

Mit gondoltok? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!