Miért boldogabbak az emberek a Skandináv országokban?

Megosztás

- Hirdetés -

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint Dániában, Norvégiában és Svédországban élő emberek a legboldogabbak a világon. Ennek az egyik magyarázata, hogy a skandinávokra jellemző néhány olyan tulajdonság, ami másokra nem.
Az alábbiakban összegyűjtöttünk 4 ilyet.

1. Szerénység és mások iránti tisztelet

A skandinávok egy ún. Jante törvényt követnek, egy olyan életszabályt, amely már gyerekkoruktól kezdve beszűrődik a gondolkodásukba. Íme a Jante törvény 10 pontja:

  • 1. Ne gondold, hogy különleges vagy!
  • 2. Ne gondold, hogy egyenlő vagy velünk!
  • 3. Ne gondold, hogy okosabb vagy nálunk!
  • 4. Ne gondold, hogy jobb vagy nálunk!
  • 5. Ne hidd, hogy többet tudsz nálunk!
  • 6. Ne gondold, hogy fontosabb vagy nálunk!
  • 7. Ne gondold, hogy jó vagy valamiben!
  • 8. Ne nevess ki minket!
  • 9. Ne hidd, hogy bárki is törődik veled!
  • 10. Ne gondold, hogy bármire is megtaníthatsz minket!

Habár néha maguk is viccet csinálnak a szabályokból, mégis segít nekik, hogy egy rendkívül barátságos és összetartó társadalommá váljanak. Továbbá, ezeket betartva nem sok ember lesz arrogáns és nagyképű.

- Hirdetés -

1 134 Miért boldogabbak az emberek a Skandináv országokban?

 

2. A munka és a család egyensúlya

A skandinávok tudják, hogy mennyire fontos időt szánni a családra. A legtöbb iroda Dániában már 5 órakor bezár és szinte sosem túlóráznak. Svédországban néhány cég már bevezette a 6 órás munkaidőt, hogy ezáltal kipihentebbek, boldogabbak és így termelékenyebbek legyenek munkásaik.
Ezért a családokra is jellemző, hogy sok időt töltenek együtt.

- Hirdetés -

2 131 Miért boldogabbak az emberek a Skandináv országokban?

 

3. Családi összejövetelek a kandalló mellett

Elgondolkodtató, hogy Dániában külön szó van az olyan meghitt, barátok és rokonok körében eltöltött összejövetelekre, ahol előtérbe helyezik az élet jó oldalait. Gyakori náluk, hogy az estéket – miközben kint csendesen esik a hó – a kandalló köré gyűlve, bort kortyolgatva, ízletes ételeket fogyasztva, gyertyák fényében, egymás társaságában töltik.

- Hirdetés -

3 129 Miért boldogabbak az emberek a Skandináv országokban?

 

4. Valós elvárások

Melane Rydahl a Happy as a Dane (Boldog, mint egy dán) c. könyvében kifejti, hogy miért boldogabbak a skandinávok. Az egyik konklúzió, hogy reális elvárásokat kell megfogalmaznunk életünkben, de ettől még nem szabad feladni ambiciózus céljainkat sem.
Továbbá fontos, hogy ne hasonlítsuk magunkat össze másokkal és ne legyünk irigyek! Hajlamosak vagyunk ugyanis rendszeresen másokhoz mérni magunkat (manapság leginkább a közösségi médiáknak köszönhetően), amitől bizonyítottan boldogtalanabbak leszünk. A lényeg, hogy mindig örüljünk annak, amink már van, de tegyünk is azért, amit még szeretnénk elérni.

4 126 Miért boldogabbak az emberek a Skandináv országokban?

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!