Ne szigetelj polisztirollal, mert veszélybe kerül az életed! – Íme a részletek

- Hirdetés -

Otthonunk szigetelése nagyon fontos és rendkívül praktikus dolog, hiszen télen sokkal kevesebbet kell fűtenünk, a nyári forróságban pedig nem kell megfőnünk saját házunkban. Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szigetelő anyagot választunk erre a célra. Az építészek szerint a népszerű polisztirolos szigetelés ugyanis, többet árt, mint használ. Hogy miért? Posztunkból megtudhatod.

Mai világunkban sajnos sokáig kell spórolnunk, míg végre összegyűjtjük a megfelelő összeget házunk szigetelésére. És, mivel szigeteljük? Polisztirollal. A háztulajdonosok többsége úgy tartja, ez egy olyan zseniális találmány, ami bizony ápol és eltakar. Természetesen igazuk van, ám koránt sincsenek tisztában az anyag káros hatásával. A szakemberek szerint a polisztirol igenis káros az egészségünkre.

Persze számos előnye van, hiszen nem túl drága, a lakásban tartja a meleget és nem utolsó sorban esztétikussá teszi házunk kinézetét. Van viszont egy hatalmas hátránya is, ugyanis nem egészséges.

- Hirdetés -

Alexandru Hortopan román építész szeretné felhívni az emberek figyelmét a polisztirol egészségkárosító hatására.

„Nem javaslom a polisztirol szigetelés használatát. Főleg a kisgyerekes családok esetében kell kerülni ezt az anyagot. Nagyon sokan polisztirollal szigetelnek, valamint termopán nyílászárókra cserélik régi ablakaikat. Ezáltal teljesen megfosztják a házat attól, hogy lélegezni tudjon. Ennek következtében nagy lesz a páratartalom, így a gombák és más különböző mikroorganizmusok megtelepednek a helyiségek belső falain. Ha egy kisgyerek ilyen helyen nevelkedik fel, akkor szinte biztos, hogy légzőszervi megbetegedésekkel fog küzdeni” – mondta Hortopan.

Az építész nemcsak óva int minket a polisztirol alkalmazásától, hanem javasol is helyette egy másik lehetőséget. Hortopan úgy véli, ha szigetelni szeretnénk, akkor a legjobb választás a kőzetgyapot. Ugyan egy kicsit drágább, mint a polisztirol, de sokkal jobb a hangszigetelése, a páraáteresztő képessége, továbbá biztonságosabb is, mivel az olvadáspontja ezer fok felett van, tehát, nem ég.

- Hirdetés -

Norvégiában és a fejlődő európai országokban már tilos polisztirollal szigetelni, mert nem újrahasznosítható anyag, mivel kémiailag állítják elő.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!