2022 augusztus 8 hétfő
KezdőlapHírekTények a borzasztó ausztrál tűzvészről

Tények a borzasztó ausztrál tűzvészről

-

Ausztráliában már hosszú hetek óta tombol minden idők egyik legnagyobb tűzvésze.

Eddig több mint fél Magyarországnyi terület, vagyis körülbelül ötvenezer négyzetkilométer vált a tűz martalékává. A helyzetet azonban még tovább súlyosbítja, hogy a sűrűbben lakott déli-keleti területeken pusztít a tűz, ahol már több, mint százezer ember volt kénytelen elhagyni az otthonát.

Emellett állatok sokasága pusztult el. Pontos adatok ugyan még nincsenek, de becslések szerint ezen élőlények száma fél és egymilliárd közé tehető. Vélhetőleg ez a szám a közeljövőben csak emelkedni fog.

A hatalmas tűzvésznek nemcsak a klímaváltozás az oka. Ugyan a kialakult helyzetben jelentős szerepe van, de száz százalékban nem lehet a klímaváltozásra fogni. Ausztrália történetében kétségkívül a tavalyi volt a legmelegebb és legszárazabb év, az átlaghőmérséklet pedig egy Celsius fokot emelkedett az elmúlt száz évben. A katasztrófa kialakulásában az emberi tényezők is közrejátszottak.

Az elmúlt két hónapban a hatóságok több mint kétszázezer esetben állapítottak meg gyújtogatást vagy mulasztást, illetve több mint 180 ember ellen emeltek vádat.

Az országba már a decemberi nyárkezdet előtt beköszöntött a forróság. A következő időszakban pedig jelentős mennyiségű csapadék sem várható a térségben. Ekkora tüzet szinte lehetetlen megfékezni a természet segítsége nélkül.

A helyzet azonban még tovább is súlyosbodhat, hiszen, ha Új-Dél-Wales és Victoria állam erdőtüzei összeérnek, akkor akár egy úgynevezett “megatűz” is kialakulhat.

A tűzvész következtében a füst több ezer kilométerre is elszáll. Tavaly decemberben Sydney, jelenleg pedig Auckland és Melbourne küzd a messzire elszálló füsttel. A tűzvész miatt egyes beszámolók szerint egészen Dél-Amerikáig is elszáll a töménytelen mennyiségű füst.

Ezek is érdekelhetnek