2022 július 6 szerda
KezdőlapHírekTizenhárom várost zártak le Kínában a koronavírus miatt - Már 26 halottja...

Tizenhárom várost zártak le Kínában a koronavírus miatt – Már 26 halottja és több száz fertőzöttje van a járványnak

-

Szíjjártó Péter szerint a betegségnek nincs magyar érintettje. Elmondta, hogy az ügyben nemzeti szinten az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatalától szerzik be a szükséges információkat, nemzetközi szinten pedig az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) tájékoztatja őket.

Azt kérik azoktól a magyaroktól, akik Hubei tartományba terveznek utazást, hogy azt mindenképpen halasszák el. Ha pedig Kína más városaiba utaznának, kövessék a konzuli szolgálat honlapját és regisztráljanak konzuli védelemért.

A Kínából indult koronavírus-járvány miatti lezárások mára már 35 millió embert érintenek. A halálos áldozatok száma mindössze két nap alatt 17-ről 26-ra nőtt, a fertőzöttek száma pedig 470-ről 830-ra emelkedett.

Az egészségügyi hatóságok szerint azonban még további 1072 fertőzésgyanús esetet tartanak számon, a betegek folyamatos vizsgálat alatt állnak.

A vírus miatt péntekre már tizenhárom várost kellett lezárni. A 11 milliós lakosságú Vuhant már korábban elszigetelték a külvilágtól, még a repülők és a vonatok sem mehetnek se ki, se be, illetve a buszok, metrók és a kompok se járnak. Csütörtöktől pedig korlátozásokat vezettek be a több, mint hétmilliós Huanggangban és a körülbelül egymillió lakosú Ezhou-ban is.

Hatalmas problémát jelent továbbá, hogy pénteken indul a kínaiak legnagyobb ünnepe, a holdújév, amelynek alkalmával, hagyományosan a legtöbben útra kelnek. Idén azonban jóval kevesebb utazással és ünnepléssel fog eltelni az ünnep az ázsiai országban.

Sokaknak már orvosi ellátás sem jut, hiszen annyian igyekszenek kivizsgáltatni magukat a vuhani kórházban. Még olyanoknak sem, akik a koronavírushoz hasonló tünetekkel keresik fel az intézményt.

Ráadásul a kórházak sürgetik a hatóságokat, hogy szállítsanak számukra a szükséges eszközökből, ugyanis a készletek nagyon fogytán vannak. A központi kormányzat bejelentette, hogy egy milliárd jüant, vagyis körülbelül 44 milliárd forintot különítenek el a felmerült egészségügyi pluszkiadásokra.

Bezárták Peking egyik leghíresebb látványosságát, a Tiltott Várost. Azóta pedig átmenetileg lezárták a Kínai nagy fal fővároshoz közeli Badaling nevű szakaszát, valamint egy másik nagyváros, Sanghaj több látványosságát is.

A kínai tudósok azonosították a vírus eredetét és rájöttek, hogy nagy valószínűséggel a vuhani tengeri élelmiszer-piacon árult kígyók lehetnek a betegség forrásai.

Ezek is érdekelhetnek