2022 november 29 kedd
KezdőlapHírekTöbbé nem szerepelhetnek vadállatok a cirkuszokban - Novemberben lép életbe az új...

Többé nem szerepelhetnek vadállatok a cirkuszokban – Novemberben lép életbe az új rendelet

-

Pozsonyban november elsejétől életbe a rendelet, amely szerint nem lehet többé élő állatokat szerepeltetni a cirkuszi műsorokban.

Eredetileg szeptember elsejétől lépett volna hatályba a rendelet, de az Európai Unió többi tagállamával is egyeztetni kellett az ügyben. Úgy látszik a folyamat mára már lezárult, ugyanis a mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása szerint jövő hónap elejétől tilos lesz állatokat szerepeltetni a cirkuszokban. A minisztérium szeptemberben még nem tudta, meddig húzódhat el az egyeztetés, de az teljesen biztos volt, hogy októbernél hamarabb nem ér véget a három hónapos tárgyalássorozat.

A rendelet világosan kimondja, hogy novembertől nem láthatunk a porondon ragadozó állatokat, kutyákat, macskákat és vadászgörényeket, valamint a főemlősök, elefántok, vízilovak, orrszarvúk, delfinek és zsiráfok sem léphetnek fel a cirkuszi előadásokon. Emellett pedig tilos lesz ezen élőlények cirkuszi célra való idomítása is.

Abban az esetben, ha valaki megszegi a törvény, akár húszezer eurós büntetésre is számíthat. A Sloboda zvierat állatvédő szervezet is támogatta a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium által kidolgozott törvényt. A petíciót, amely az állatok cirkuszi szerepeltetésének betiltását tartalmazza, több mint 55 ezren írták alá. Ez év márciusában a bazini polgármester volt a legelső Európában, aki azért tagadta meg egy cirkuszi fellépését, mert a show-ban vadállatok szerepeltek.

Az állatok cirkuszban való szerepeltetése már nagyon hosszú idő óta vitatott téma. Egy németországi cirkusz, a Circus Roncalli azonban úgy tűnik megtalálta a módját, hogyan kápráztassa el a közönséget. Élő vadállatok helyett lenyűgöző hologramokat használnak, ez pedig egy cseppet sem vesz el a show értékéből, sőt.

A törvény meghozatala után remélhetjük, hogy a többi cirkusz is követi majd a példát, amely megkíméli és nem kínozza tovább az állatokat azért, hogy még nagyobb bevételekre tegyen szert.

Ezek is érdekelhetnek