2022 augusztus 15 hétfő
KezdőlapÉrdekességekTudósok bebizonyították, hogy a tenger látványától boldogabbak leszünk

Tudósok bebizonyították, hogy a tenger látványától boldogabbak leszünk

-

Gyakran hallhatjuk, hogy szükségünk lenne egy tengerparti nyaralásra. Nem is csoda, hiszen a munkában mindannyian elfáradunk, stresszesek leszünk. Mi lenne jobb, mint a tengerparton lógatni a lábunkat? Amellett, hogy kipihenhetjük fáradalmainkat, jótékony hatással lehet ránk maga a tenger látványa is. Most elmondjuk, miért érdemes tengerhez közeli nyaralóhelyet választani.

A tenger nemzedékek óta segít a gyógyulásban.

Már a 18. szztadban azt tartották, hogy a tengernek gyógyító hatása van, ezért a korabeli orvosok sok esetben javasolták a tengerben fürdést. Különleges tengeri kórházakat is felállítottak. Ma pedig azt mondhatjuk, hogy már abban az időben jó úton haladtak, hisz felfedezték, hogy a tenger óriási hatással van az emberekre.

Segíti a test oxigénellátását és pihentető hatással van rá.

A tudósok felfedezték a tenger egyik jótékony hatását. A BlueHealth nevű projektben a tengerparti közelség és az egészség kapcsolatát vizsgálták. A tenger hangjai stimulálják az agy egy területét, az úgynevezett prefrontális kéreget, amely felelős az érzelmeinkért, valamint arra is rájöttek, hogy a tengeri hangok kibővítik és javítják az érzelmi jólétet és az öntudatosságot is.

Az óceán hullámai nagy szerepet játszanak jólétünkben, bár ez egy kicsit szürreálisnak is tűnhet. Egy kutatás szerint, amikor a strandon tartózkodunk, a negatív ionok felszabadulnak. Ez arra ösztönzi testünket, hogy több oxigént használjon, emellett szabályozza a szerotonin szintet, amely csökkenti a szorongást is.

Az óceán hangjai csökkentik a stresszt.

A szakemberek szerint a tenger által kibocsájtott zajok csökkentik a kortizol és a stresszhormon szintjét és továbbítják az agynak a nyugalom érzését. Azt mondják, a hangok ugyanolyan hatással vannak ránk, mint amikor még édesanyánk hasában voltunk. A monoton hangok elárasztanak minket a nyugalom, a védettség és a biztonság érzésével.

A tenger látványától és felületétől biztonságban érezzük magunkat.

“Amikor a tengerre nézünk, vagy amikor a part mentén vagyunk, kiszámítható, stabil környezetben vagyunk” – mondta Michael Merzenich idegtudós. Elmagyarázta, hogy azért érezzük magunkat biztonságban, mert egy olyan fenyegetéstől mentes helyen vagyunk, ahol úgy érezzük, nem érhet semmi baj. Nincsenek vadállatok, bűnözők. A tenger felszíne pedig sima, lapos – persze csak nyugalmi állapotban – és elveszik a láthatáron, így agyunk azt az információt kapja, hogy egy stabil és biztonságos helyen és helyzetben vagyunk.

A tengerparton napozás boldogságot okoz.

Amikor a strandon napozunk, akkor a hő befolyásolja az endokrin szintünket, amely az endorfinok felszabadításáért felelős. Ugyanolyan anyagok szabadulnak fel, mint amikor csokoládét eszünk. De azért mindig óvatosnak kell lenni, nem szabad megfeledkezni a napolajról vagy naptejről, hogy bőrünk ne veszítse el természetes hidratáltságát.

Te mit gondolsz erről? Te is inkább a tengert választanád a hegyekbe vágysz?

Ezek is érdekelhetnek