2022 május 18 szerda
KezdőlapÉrdekességekTudtad, hogy a világ leghíresebb látványosságai alatt titkos helyek rejtőznek? Most...

Tudtad, hogy a világ leghíresebb látványosságai alatt titkos helyek rejtőznek? Most megmutatunk párat.

-

Gondoltál már valaha egy külföldi utazás során arra, hogy vajon milyen különlegességek terülnek el a turisztikai látványosságok alatt vagy azok közelében? Ha még nem volt szerencséd efféle dolgokat megvizsgálni, akkor itt az ideje, hogy szemügyre vedd Tomas Sentpetery fotográfus egyedi képeit. Ez az ember, olyan helyekre kalauzol el bennünket, amit a legvadabb álmainkban sem gondoltunk volna. Sokan nem is hitték, hogy ilyen jellegű helyek rejtőznek a híres városok alapzatai alatt.

Franciaország: A Párizsban található katakombák fölött található az Eiffel-torony.

Mindenki azt gondolja, hogy Párizs és az Eiffel torony a világ legromantikusabb úti célja, ahova legalább egyszer el kell jutni. Ám, ha tudnánk, hogy a szerelem városa alatt milyen katakombák húzódnak nem biztos, hogy ugyanez lenne a véleményük. Ugyanis az utcák alatt nagyjából 6 millió ember van eltemetve azért, hogy a temetőket felszabadítsák.

Anglia: Pont az Aldwych nevű elhagyatott metróállomás fölött található a Big Ben.

1907. november 30.-án nyílt meg a kapuja. Az állomásnak igen alacsony forgalma volt, ennek köszönhetően 1994. szeptember 30-án bezárták. A metró liftjeinek kicserélése elég magas költségekkel járt volna, de a bevétel ezt egyáltalán nem fedezte. Ma már a tűzoltóság és a rendőrség tart itt terepgyakorlatokat.

Olaszország: Nápoly alatt húzódik a Bourbon nevű alagút.

Kezdetben ez a föld alatti folyosó a Nápolyi királyi kastélyának evakuálási útvonala lett volna, ám kiépítése sosem fejeződött be. A II. világháborúban óvóhelyként funkcionált.

Lengyelország: Krakkó közelében találhatók a Wieliczkai sóbányák.

Lengyelország legősibb sóbányáinak részét képezik a Wieliczkai sóbányák. A krakkói sóvidékhez tartozik a 13. század óta. A világ legrégebbi kősó bányájának egyike, Wieliczka nevű kisváros alatt terül el.

Anglia: Az elhagyatott londoni posta vasúti alagútja fölött helyezkedik el a St. Pancras Renaissance Hotel.

Ennek a londoni postának a vasúti útvonalát még 1927 és 2003 között vették igénybe, aztán örökre bezárta kapuit. A fenntartási költsége nagyon sokba került, körülbelül napi 1,2 millió font.

Spanyolország: A Guadix mellett lévő Barrio de Cuevas barlangrendszerben a helyi lakosok otthonokat építettek maguknak ki.

Európa legnagyobb barlangkomplexuma Dél-Spanyolországban, pontosabban a Guadix-ban található. Hozzávetőlegesen mintegy 2000 földalatti otthon fedezhető fel itt, ahol a helyi lakosok több száz éve barlanglakó életvitelt folytatnak.

A legnagyobb és egyben a legrendezettebb barlangrendszer a Budavári Labirintus, ami a Budai Vár alatt helyezkedik el.

Szerencsére benne van Budapest 10 leglátogatottabb turisztikai látványossága között. Sőt mi több, a világ hét föld alatt húzódó csodájaként tartják nyilván.

Méreteit tekintve jellegzetes várhegyi mésztufa-barlang. Hévizes feltöréseinek és annak kimosódásaink köszönhetően jött létre. A barlangfülkék biztonságot és óvóhelyet nyújtottak a félmillió évvel ezelőtt itt élő ősembernek.

Többször nyílt barlangmúzeum itt, de sajnálatos módon nem váltotta be a hozzá fűződő reményeket.

1983 óta kulturális vállalkozás üzemelteti, innentől fogva a Magyar Államnak semennyit sem kellett az építményre fordítania.

Ezek is érdekelhetnek