2022 május 29 vasárnap
KezdőlapEmberekTwitteren derült ki, hogy több ezer embernek van ugyanott anyajegye - Neked...

Twitteren derült ki, hogy több ezer embernek van ugyanott anyajegye – Neked is van?

-

Minden embernek van anyajegy a testén, amit általában a szülőktől örökölnek a gyerekek. Vannak olyan anyajegyek, melyek pontosan ugyanott találhatók a gyermek testén, ahol az édesapjáén vagy az édesanyjáén. Viszont előfordul olyan, hogy egyes anyajegyek az idő múlásával, vagy a napsugárzás, szoláriumozás miatt alakulnak ki. Ezeket az anyajegyek minden évben egyszer meg kell nézetni egy szakemberrel, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy egyik ilyen sötét kis pigment elváltozás sem veszélyes. Ha valaki nem figyel oda és csak egy idő után veszi észre, hogy egy anyajegye indokolatlanul nagyobb lett, esetleg megváltozott az alakja vagy a színe, akkor előfordulhat, hogy már késő és komoly problémái lehetnek belőle.

Cikkünk főszereplője, név szerint Aaryn Whitley arra lett figyelmes, hogy egyik pillanatról a másikra egy anyajegy jelent meg a karján. Egyből elküldte annak képét a barátnőinek, akik egytől-egyig olyan képet küldtek vissza, ami igazolja, hogy nekik is pontosan ugyanott van anyajegyük. Nagyon furcsállták ezt a dolgot, hisz nem állnak vér szerinti kapcsolatban egymással. Egyből fel is tették Twitterre a képeket, majd döbbenten vették észre, hogy hány komment érkezik rá.

Kiderült, hogy nemcsak náluk volt megfigyelhető a csuklójuk közelében lévő anyajegy, hanem másoknál is. Sőt nemcsak nők, hanem férfiak is küldtek képet arról, hogy bizony nekik is majdnem ott van ilyen védjegyük. Ebből kifolyólag nem csoda, hogy sok emberben felmerült a kérdés: “Ez pusztán véletlen vagy a genetikához van köze?”

Mivel a TIME magazint is rettentően érdekelte a dolog, ezért egy kicsit jobban beleásták magukat és felvették a kapcsolatot egy dermatológussal, név szerint Joyce Park-kal, aki egy roppant egyszerű magyarázattal tudott szolgálni.

“Az anyajegyek általában a bőr olyan részein fordulnak elő, ahol az ultraibolya sugárzás miatt több a pigment, vagy egyszerűen több a melanin. A kar, a csukló és a kéz van leginkább kitéve a napsugárzásnak, ezért sokkal valószínűbb, hogy itt keletkeznek anyajegyek.”

A doktornő ezzel meg is magyarázta, hogy a jelenségnek semmi köze sincs a genetikához, csupán egy véletlen egybeesés következtében alakult ki a jegy. A szakember mindenki figyelmét felhívja arra, hogy az első napsugarak megjelenésekor mindenki használjon magas faktorszámú naptejet és fényvédőt.

Nektek is van ott anyajegyetek?

Ezek is érdekelhetnek