2022 július 6 szerda
KezdőlapÉrdekességekÚj és tartósabb aszfalt jelent meg az utakon - Műanyag palackokból készül...

Új és tartósabb aszfalt jelent meg az utakon – Műanyag palackokból készül és sokkal strapabíróbb, mint a hagyományos

-

Egy brit cég, a MacRebur előállt egy vadonatúj és forradalmi megoldással, amivel nemcsak a környezetet igyekeznek megóvni, hanem a hagyományos aszfaltnál sokkal tartósabbat készítenek, méghozzá műanyag szemétből.

A szenzációs ötlet szó szerint a szemétből született

A zseniális ötlet Toby McCartney fejéből pattant ki akkor, amikor egy jótékonysági alapítvánnyal dolgozott Dél-Indiában, ahol a segített a hulladéklerakóban válogatóként dolgozó embereknek. A műanyagot megolvasztották és a kátyúkat ezzel az anyaggal töltötték fel.

A MacRebur vállalat által gyártott hulladékkeverékkel meghosszabbítható a normál aszfaltban használt anyagok élettartama, emellett pedig csökkenthető a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása is, ez teszi környezetbaráttá a módszert.

A cég egy nagyon egyszerű koncepcióval ér el elképesztő eredményeket

A módszer alapvetően abból áll, hogy a műanyag hulladékból álló keveréket ledarálják és hozzáadják ahhoz az aszfalthoz, amelyből az utakat készítik.

Erre az eljárásra azonban nem minden fajta műanyag alkalmazható. Mindenképpen hulladéknak kell lennie, új műanyagot vagy újrahasznosítottat nem lehet felhasználni. Emellett pedig a műanyagnak egy bizonyos hőmérsékleten kell megolvadnia.

Rengeteg műanyag alkalmas az aszfaltba, köztük a fekete műanyag is, amit általában nagyon nehéz újrahasznosítani. Ennek az új technológiának köszönhetően olcsóbb utak készülhetnek, hisz ezek hulladékból vannak és a városoknak sem jelent plusz kiadást a lerakókba történő elszállítása.

A hagyományos utakkal szemben hatalmas előnye van a műanyagból készült utaknak

A műanyagokból készült út teljesen ugyanúgy néz ki, mint bármelyik másik út, viszont jóval rugalmasabbak azoknál. Jobban bírják az időjárás viszontagságait és jóval terhelhetőbbek, mint a hagyományos aszfalt. A műanyagból készült aszfalt hatvan százalékkal erősebb és háromszor hosszabb élettartamú, valamint sokkal kevésbé hajlamos a repedezésre és a kátyúsodásra.

Ezt az újfajta aszfaltkeverék nemcsak az utaknál alkalmazható, hanem kiváló parkolókban, autópályákon, reptéri kifutókon, sőt még a versenypályákon is.

Az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések bizonyítják, hogy mi mindent tehetünk a környezetünkért és bolygónk megmentéséért, valamint annak fenntarthatóságáért.

Ezek is érdekelhetnek