2022 július 2 szombat
KezdőlapHírekÚj koronavírustörzset azonosítottak, ami az eddigieknél sokkal fertőzőképesebb

Új koronavírustörzset azonosítottak, ami az eddigieknél sokkal fertőzőképesebb

-

A koronavírus-járvány egy évvel ezelőtt jelent meg Kínában, azóta pedig az egész világon fertőzéseket és haláleseteket okoz. Akkor még nem sejtettük, hogy ekkora lesz a baj és sehova sem mehetünk maszk vagy kézfertőtlenítő nélkül. Világszerte iskolák, munkahelyek zártak be, országokat zártak le, kijárási tilalom van érvényben, de még korántsem mondhatjuk, hogy itt a vége.

Az elmúlt hónapokban több sokkoló hír is érkezett a koronavírussal kapcsolatban, legutóbb pedig Nagy-Britanniából kaptunk aggasztó híreket. Egy hete az új fertőzések száma rohamosan megnőtt Dél-Walesben, Londonban és Anglia keleti és délkeleti részén. Azonban nem a koronavírussal megfertőződött betegek számának hatalmas ugrása az, ami ismét pánikot kelt.

A tudósok egyöntetűen állítják, hogy felfedezték a koronavírus új változatát. Először közel két hete Kentben azonosították az új típust, erről pedig az Egészségügyi Világszervezetet is értesítették. Később a kormány tisztviselőkkel közölték a hírt, hiszen a mutálódott vírusról az oltások miatt is tudniuk kell. Nagy-Britanniában eddig közel 200 ezren kapták meg a védőoltást.

A mutációról érkezett jó és rossz hír is. A rossz hír, hogy a koronavírus új típusa gyorsan terjed, eddig már több ezren fertőződtek meg hatvan különböző területen, Anglia déli és délkeleti részén. “Gyorsabban terjed, mint minden eddig ismert dolog” – mondta egy héttel ezelőtt a brit egészségügyi miniszter, Matt Hancock.

A jó hír viszont az, hogy semmi nem utal arra, hogy ez a változat súlyosabb lenne, mint a most tomboló járvány. A legújabb klinikai indikációk szerint pedig nem valószínű, hogy ez a mutáció nem reagálna a vakcinára.

A brit egészségügyi miniszter elmondta, hogy a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a COVID-19 új mutációja nem áll majd ellent a vakcinának, amit már elkezdtek beadni a lakosságnak. “De ébernek kell lennünk és be kell tartanunk a szabályokat, hogy ne terjedjen tovább a koronavírus” – fejezte be a bejelentést a miniszter.

A hollandok már meg is tették az első lépéseket annak érdekében, hogy elkerüljék a megfertőződéseket. December 20-tól minden az Egyesült Királyságból érkező repülőjáratot töröltek, ugyanis már Hollandiában is találtak mutáns koronavírussal megfertőződött embereket. A hollandok néhány órával azután intézkedni kezdtek, hogy a brit kormány bejelentette, az új koronavírustörzs gyorsabban terjed, mint az eddig azonosított koronavírus.

Boris Johnson, brit miniszterelnök jelentette be, hogy az új koronavírustörzs akár hetven százalékkal is fertőzőbb lehet, mint a jelenlegi koronavírus, amely ellen már elkészült az oltóanyag. Johnson azt is megerősítette, amit korábban Matt Hancock, brit egészségügyi miniszter is elmondott, miszerint nem észlelhetők súlyosabb tünetek a mutációval kapcsolatban, illetve semmi nem utal arra sem, hogy a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina hatástalan lenne ellene.

A tegnapi nap folyamán Matt Hancock elmondta, Nagy-Britanniában ismét jelentős szigorítások következnek. Ennek oka, hogy egyelőre nem sikerült ellenőrzés alá vonni az új koronavírustörzset, így Londonban és a környező országrészekben korlátozásokra van szükség.

Hancock bejelentette, hogy a háromfokozatú járványkészültségi rendszert ki kell egészíteni egy az eddigieknél is szigorúbb, negyedik fokozattal. Ez pedig azt jelenti, hogy Londonban és Délkelet-Anglia térségében vasárnap nulla órától érvénybe lépnek a szigorú intézkedések. A friss kimutatások alapján az egészségügyi miniszter azt is elmondta, hogy Londonban a koronavírus-fertőződések hatvan százalékának oka már az új vírustörzs.

A legnagyobb probléma pedig az, hogy az új variáns fertőzőképessége hetven százalékkal meghaladja a már azonosított koronavírusét, amely ellen egyébként a britek már megkezdték a vakcina beadását. A WHO folyamatos kapcsolatban áll az Egyesült Királyság vezetőivel az új koronavírussal kapcsolatban.

London “továbbra is megoszt a folyamatban lévő kutatással kapcsolatos minden információt és elemzési eredményt. Tájékoztatni fogjuk a tagállamokat és a nagyközönséget, mihelyst többet megtudunk ennek a vírusváltozatnak a jellemzőiről és a jelentőségéről” – írta az ENSZ egészségügyi szervezete.

Ezek is érdekelhetnek