2022 augusztus 15 hétfő
KezdőlapEmberekÚj kutatások szerint a brit variáns kétszer olyan halálos lehet

Új kutatások szerint a brit variáns kétszer olyan halálos lehet

-

Amióta beléptünk a koronavírus harmadik hullámába folyamatosan érkeznek a rosszabbnál-rosszabb hírek. Magyarországon két hétre ideiglenesen bezárták a boltokat, szüneteltettek néhány szolgáltatást, már nemcsak a gimnáziumok és a felsőoktatási intézmények működnek online oktatással, hanem az általános iskolások is, illetve az óvodákba sem lehet vinni gyerekeket.

Közben folyamatosan zajlik az emberek beoltása, mellyel azt remélik, hogy szereznek egy olyan védettséget, amivel visszaszorítható a vírus, ám ezek sajnos nem védik meg őket a vírus mutáns variánsaitól. Ez azt jelenti, hogy hiába oltanak be valakit a SARS-CoV-2 ellen, az nem fog védettséget kialakítani például a brit vagy a dél-afrikai mutáns vírusokkal szemben.

A British Medical Journal nemrég aggasztó eredményeket publikáltak. 110.000 covidos beteget elemeztek és vizsgáltak, és arra jutottak, hogy az Egyesült Királyságnak még egy jó ideig magas halálozási aránnyal kell szembenéznie. Ennek oka, hogy a brit variáns kétszer halálosabbnak bizonyult, mint a korábbi koronavírus-változatok.

Az exeteri és a bristoli egyetem epidemiológusai 227 halálesetet azonosítottak brit variánssal. Részletes elemzést követően arra a következtetésre jutottak, hogy a B.1.1.7 nevű változat 30% és 100% közötti mortalitási aránnyal rendelkezik. A kutatók hozzátették, hogy valódi halálozási kockázat valahol a két százalék közé tehető.

Robert Challen, az Exeteri Egyetem vezető szerzője elmondta:

„A közösségben a Covid-19 okozta elhalálozás még mindig ritka, de a B.1.1.7 változat már aggodalomra ad okot. Komoly fenyegetés lehet, mivel ez a variáns sokkal gyorsabban terjed a korábbiaknál.”

Boris Johnson miniszterelnök januártól új korlátozási szabályokat vezetett be az Egyesült Királyságban. Elmondása szerint ez a változat 30% -kal több ember életét onthatja ki.

Chris Whitty professzor főorvos azt mondta, hogy még mindig elég nagy a bizonytalanság a becsléssel kapcsolatban. Leon Danon a Bristoli Egyetem munkatársa elmondta:

„Elemzésünket azokra az esetekre összpontosítottuk, mely 2020 novembere és 2021 januárja között fordultak elő, mivel akkor mind a régi, mind az új variánsok is jelen voltak az Egyesült Királyságban.’

„Úgy tűnik, hogy a SARS-CoV-2 nagyon gyorsan képes mutálni, ami komoly aggodalomra ad okot. Nem kizárt, hogy hamarosan újabb változatok jelennek meg és rezisztenssé válnak a vakcinákkal szemben”

Ezek is érdekelhetnek