2022 június 30 csütörtök
KezdőlapEmberekÚjabb enyhítés: Május 25-e után meg lehet tartani az iskolai ballagásokat

Újabb enyhítés: Május 25-e után meg lehet tartani az iskolai ballagásokat

-

Ahogy múlt héten megírtuk Gulyás Gergely bejelentette, hogy ha sikerül elérnünk az 5 millió beoltottat, akkor újabb enyhítésre lehet számítani. Számításaik szerint pünkösd utánra sikerül elérni a terveket, mert már most 4.714.992 beoltottnál járunk.

Azt is hozzátette, hogy a legtöbb kérdés az esküvők megtartásával kapcsolatban érkezik, ezért örömmel jelentette be, hogy május 28. nulla órától meg lehet tartani ezeket a rendezvényeket. Ezen kívül pedig arról is beszéltek a kormányinfón, hogy június 1-től meg lehet tartani a gyerektáborokat. Az ehhez szükséges intézkedéseket persze korábban el lehet kezdeni, de csak elsejétől lehet gyerekeket fogadni a táborokban.

Most újabb változást jelentettek be, ami leginkább az érettségiző és ballagó diákokat érinti. Ahogy Gulyás a minap mondta, a héten összeül(t) a kormány és a korlátozó intézkedések további enyhítéséről fognak tárgyalni, valamint dönteni.

Úgy tűnik, hogy az egyik döntés, hogy május 25-e után meg lehet tartani az iskolai ballagásokat, viszont csak nyílt terepen. Amelyik iskolának lehetősége van az udvaron megtartani az eseményt, azok bátran elkezdhetnek szervezkedni.

A rendelet a mai nap folyamán, vagyis május 18-án lépett hatályba, mely a következőt tartalmazza.

“a ballagási rendezvényen a ballagó gyermek, illetve tanuló (a továbbiakban: ballagó) által meghívott személyek életkortól, illetve koronavírus elleni védettségtől függetlenül részt vehetnek, azzal, hogy a nevelési, oktatási intézmény zárt részeiben nem tartózkodhatnak.

A ballagási rendezvény helyszínére történő belépés rendjét, a nevelési, oktatási intézmény zárt részein történő áthaladás rendjét, valamint az egy ballagó által meghívható, a nevelési, oktatási intézmény területén lévő szabadtéren zajló eseményeire beléptethető meghívottak számát a nevelési, oktatási intézet vezetője állapítja meg”.

Természetesen ahogy szinte mindenhol, úgy ezen a rendezvényen is kötelező lesz a maszkviselés a meghívottaknak, valamint a ballagást szervezőknek. Figyelniük kell arra, hogy az orruk illetve szájuk teljesen el legyen fedve. Kivételt képeznek a szabály alól a hat éven aluli gyermekek, a fogyatékkal illetve autizmussal élők, a ballagó diákok valamint a fellépők.

“Ez alól mentesül azonban a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő személy, a ballagó és a ballagási rendezvényen fellépő.” – áll a határozatban.

Ezek is érdekelhetnek