2022 június 30 csütörtök
KezdőlapEmberekÚjabb enyhítések lépnek életbe 5 millió beoltott után - Búcsúzhatunk a maszktól

Újabb enyhítések lépnek életbe 5 millió beoltott után – Búcsúzhatunk a maszktól

-

A minap Gulyás Gergely bejelentette, hogy számításaik szerint pünkösd után el fogjuk érni az 5 millió beoltottat. Azt is hozzátette, hogy a kormány össze fog ülni, hogy megbeszéljék a további enyhítéseket, intézkedéseket a járványügyi helyzettel kapcsolatban.

Orbán Viktor, mint ahogy megszokhattuk tőle, péntekenként rádióinterjút ad, és elmondja a legfrissebb híreket. A mai nap során is ismertette, hogy milyen döntéseket hoztak. Most már nagyon úgy néz ki, hogy nem pünkösd után, hanem hétvégén sikerül elérni az 5 millió beoltottat, ugyanis a mai adatok szerint 4.898.866 embernél járunk.

Orbán szerint ezzel az eredménnyel sikerült elérnünk, hogy legyőzzük a makacs harmadik hullámot, ami már február óta sakkban tart minket. Statisztikai adatai szerint a felnőtt lakosság, mintegy 50%-a megkapta a koronavírus elleni vakcinát, ami EU-n belül a második legjobb eredménynek számít.

Azon vannak, hogy a legátoltottabb országok listájának dobogós helyén legyünk, mert reméli, hogy ez vezet majd ki bennünket a járványból. Hangsúlyozta, hogy az 5 millió beoltott, már vízválasztónak minősül ezért úgy döntöttek, hogy újabb enyhítéseket vezetnek be.

Az operatív törzzsel karöltve úgy döntöttek, hogy a következő enyhítések lépnek életbe:

– megszüntetik a kijárási korlátozást, vagyis mindenki szabadon közlekedhet a nap 24 órájában;

– megszüntetik a vendéglátó egységek és kereskedelmi üzletek kötelező zárási időpontját;

– nem kell többet közterületen maszkot viselni;

– szabadon lehet egyénileg vagy csapatban sportolni a közterületeken;

– a családi rendezvények 50 főig, lagzikat pedig 200 főig lehet megtartani;

– szállodában, étteremben családi rendezvények elkülönítve tarthatók;

– a szabadtéren megtartott rendezvények védettségi igazolvánnyal látogathatók;

– szabadtéri rendezvény 500 főig korlátozás nélkül tartható (tüntetés is lehet), zenés, táncos rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható;

– felnőtt kíséret nélkül is mehetnek a 16-18 évesek moziba, színházba.

Azt azonban nem konkretizálták, hogy eme enyhítsek mikortól is lépnek életbe. Úgy gondoljuk külön rendeletet fognak közzétenni, amint hatályba lépnek az intézkedések.

Most, hogy a 16-18 évesek is megkapták az oltást, arra számítanak, hogy az oltakozás üteme lassulni fog. Ezt abból szűrték le, hogy adataik szerint naponta már csak 5-10 ezer ember regisztrál oltásra.

A miniszterelnök azt is hozzátette, hogy egy készenléti stratégiát is felállítottak, ha szükség lenne rá. Ezt három dologgal indokolta.

Magyarországon jelenleg 3 millió ember van, aki nem kapott vakcinát. Szerinte közöttük pusztítani fog a járvány.

Óva intett mindenkit a határok menti országok látogatásától, mivel Szerbián kívül, minden országban jóval alacsonyabb az oltottság, mint hazánkban.

A harmadik a koronavírus mutációinak a szerepe, és fontos, hogy a vakcinák védenek-e az új mutánsokkal szemben is.

Ezek is érdekelhetnek