2022 július 5 kedd
KezdőlapEmberekÚjabb gigaméretű gyémántot fedeztek fel - Az ököl nagyságú kő 1098 karátos

Újabb gigaméretű gyémántot fedeztek fel – Az ököl nagyságú kő 1098 karátos

-

Marilyn Monroe is azt vallotta, hogy a Nők legjobb barátja a gyémánt. Ez nem is csoda, mert elképesztően tündöklő csillogása mellett a világ harmadik legkeményebb természetben előforduló ásványa. Szakemberek szerint 100 vagy annál nehezebb gyémánt gyakorlatilag különlegességnek számít, mert olyan ritka, mint a fehér holló.

Ezzel szemben a történelem során akadtak olyan darabok, melyek valóban igazi ritkaságnak számítottak. A legelső és egyben legnagyobb fekete gyémántot, mely a Sergio nevet kapta 1895-ben találták Brazíliában. Az ásvány 3167 karát volt, amit eladtak egy londoni cégnek, ahol gyémántfúrófejeket készítettek belőle.

Sergio gyémánt

A Cullinan névre keresztelt gyémánt volt a második legnagyobb ásvány, amit valaha felfedeztek. A 3106 karátos drágakövet 1905-ben a dél-afrikai Cullinan városában fedezték fel. Innen ered a neve is. A drágakő feldarabolt állapotban ma a koronaékszerek részét képezi.

Cullinan gyémánt

A harmadik drágakövet már a 21. században találták meg, méghozzá 2019-ben. A Sewelô nevű gyémántot Botswanaban fedezték fel, mely 1758 karát volt. Ezt a különleges darabot maga Louis Vuitton vásárolta meg.

Sewelô gyémánt

Azt gondolnánk, hogy a bolygónk kifogyott már az ekkora gyémántokból, de ez tévedés. Most, 2021. június 1-én a bányászok egy 1098 karátos kőre bukkantak szintén Botswana területén, Jwanengben. Mint kiderült, itt van a világ leggazdagabb gyémántbányája.

Az értékes drágakő árát a WP Diamonds ipari szakértő több, mint 595 milliárd forintra becsülte. Az újonnan felfedezett drágakövet a Debswana vállalatnál dolgozó bányászok találták meg – írta meg egy újság.

A cég szóvivője szerint 5 évtized alatt ez volt a legnagyobb gyémánt, amit a vállalat valaha felfedezett. Összehasonlításképp, el kell mondanunk, hogy tömeg szempontjából 1 karát 200 mg-nak felel meg.

Elképesztő felfedezés! Gratulálunk a vállalatnak, hogy sikerült megtalálniuk!

Ezek is érdekelhetnek