2022 május 17 kedd
KezdőlapÉrdekességekÚjabb szokatlan tünetet azonosítottak - A koronavírusról árulkodik a szemünk is

Újabb szokatlan tünetet azonosítottak – A koronavírusról árulkodik a szemünk is

-

A koronavírus-járvány kitörése óta jól tudjuk, hogy a leggyakoribb tünetek között szerepel a magas láz, a légszomj, ízületi fájdalmak, a szaglás és az ízlelés elvesztése. A szakemberek viszont megfigyeltek már a felsoroltaknál több tünetet is, ám ezúttal egy rendkívül különös felfedezést tettek. Egyre több páciensnél fordul elő ez a szokatlan tünet, ami egyébként könnyen összetéveszthető más típusú fertőzéssel.

Dr. Anna Maria Ambroziak, orvos és szemészorvos elmondta, hogy a “rózsaszín szem” is arra utal, hogy a koronavírus jelen van a szervezetünkben. Ez abban az esetben is igaz, ha másfajta tünetünk egyáltalán nincsen. Az első személy, akinél előtérbe került ez a tünet, Dorota Gardias, időjárás-jelentő volt.

“Volt már influenzám, mandulagyulladásom, különféle betegségeim, de ez valami egészen más volt. Eszméletlenül fájt a hátam a szemem. Nem tudtam sem fel, sem oldalra nézni.”

Egy nővér azt mondta a fertőzöttekről: “Mintha allergiásak lettek volna. Nem is a szem fehérje színeződött el, inkább olyan volt, mintha vörös szemhéjfestéket használtak volna”. Valamint azt is hozzátette, hogy az emberi könnyben is kimutatták már a koronavírus-fertőzést.

Ezt követően kiderült, hogy már a lábadozó betegek is panaszkodtak hasonló fájdalmakra, amik leginkább a hát, a gerinc és a szemüreg fájdalmáról szóltak. “Fájdalmat éreztem az egész testemben. Fájt a fejem is, a szememben pedig gyötrő fájdalom uralkodott el. Szinte elviselhetetlen volt” – folytatta az időjós.

Az Amerikai Szemészeti Akadémia meg is erősítette, hogy a szemfájdalom a koronavírus tünete lehet. Egyes jelentések szerint a koronavírus kötőhártya-gyulladáshoz vezethet, aminek tünete a vörös, viszkető szem.

A probléma ebben az esetben az, hogy a kötőhártya-gyulladás megállapítása után nem is vizsgálódnak tovább az orvosok, éppen ezért ez a betegség megtévesztő lehet. Dr. Ambroziak rámutatott, hogy a rózsaszín szem bár a kötőhártya-gyulladás tünete is, nem szabad félvállról venni. Ugyanis ez jelentheti a COVID-19 fertőzés kezdetét és úgy adhatjuk át a betegséget másoknak, hogy nem is tudunk róla. Vagyis, ha a szemünk úgy fest, mintha egy füstös helyiségből vagy klórozott medencéből távoztunk volna, akkor van okunk a gyanakvásra. A doktor azt is elmondta, hogy ahogy egész testünk, úgy a szemünk is küzd a vírus ellen. Ez is egy jel, amire figyelnünk kell.

A szem ezen tünetére sajnos nincs speciális kezelési módszer, az orvosok fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt javasolnak és a szemcseppek is hozhatnak némi enyhülést, bár az igaz, hogy ez a megoldás csak ideig-óráig működik.

Mivel a szemgolyó hajlamos kiszáradni,a doktornő azt javasolja, hogy használjunk rendszeresen szemcseppet, ugyanis a száraz szemgolyó elősegíti a fertőzéseket. A láz pedig súlyosbítja ezt a folyamatot, de a szemcsepp használatával a szemgolyó nedves marad, ha pedig könnyezünk, nehezebben kapjuk el a fertőzést.

Ezek is érdekelhetnek