2022 május 22 vasárnap
KezdőlapHírekÚjabb telefonos csalás terjed Magyarországon! Ha téged is hívott ez a szám,...

Újabb telefonos csalás terjed Magyarországon! Ha téged is hívott ez a szám, nehogy visszahívd!

-

Nagyon érdekes és furcsa dolgot tapasztalhattak meg tegnap éjszaka a magyar telefonszámmal rendelkező ügyfelek, ugyanis többeket is +377-es telefonszámmal hívtak fel. Elsőre azt gondolták, hogy ezek bizonyára csak véletlenszerű hívások, de akkor mi lehet az oka annak, hogy ilyen sok felhasználót is felhívtak? Vajon ki vagy épp mi állhat ezeknek a rejtélyes telefonhívásoknak a hátterében?

Szakértők szerint nem ez volt az első alkalom, hogy efféle telefonhívásokkal találkoztak az emberek, ugyanis évekkel ezelőtt is volt hasonló eset. Most nagyon úgy néz ki, hogy ezek az indokolatlan és gyanúsnak tűnő hívások újra beindultak. Nagyon sokan jelezték az interneten és különböző közösségi platformokon, hogy gyanús telefonhívások futottak be a készülékeikre, melyeket vélhetően külföldi országokból indították.

Voltak, akik a telefonszámot is odaírták, ám csak egyvalami egyezett meg bennük a +377-es hívószám. Ha valaki utánanézett ennek a számnak akkor könnyedén megtudhatta, hogy ez például Monaco hívószáma. Persze nemcsak ebből az országból, hanem több Afrikaiból is indítottak hívást.

A szakértőknek egyenlőre még nem sikerült utánajárnia és kiderítenie, hogy ezen hívószámokról miért indítottak hívást a magyar felhasználók felé. Nagy a gyanú, hogy megint csak valamiféle átverésről lehet szó, ám ameddig ki nem derül a titokzatos hívások valódi oka, addig senki se vegye fel vagy hívja vissza ezeket a telefonszámokat mert még az is előfordulhat, hogy személyes jelegű adatokat is el tudnak halászni a “csalók”.

A szakértők nyilvánosságra hozták azon hívószámok listáját, melyekről az utóbbi időben indokolatlan hívások érkeztek. Mindenki jól jegyezze meg, vagy írja fel ezeket a számokat, hogy ne sétálhasson bele olyan csapdába, melyből nem tud kijönni:

+220 Gambia
+226 Burkina Faso
+232 Sierra Leone
+235 Csád
+243 Kongó
+252 Szomália
+256 Uganda
+260 Zambia
+263 Zimbabwe
+377 Monaco

Állítások szerint nem tudják leterhelni a telefonszámládat azzal ha esetleg mégis felvennéd a hívást. Ha esetleg kíváncsiságból visszahívnád az adott telefonszámot, akkor pedig pár száz forintnál többet nem akaszthatnak le rólad. Emelt díjas sem lehet a telefonszám, ugyanis az ilyen jellegű hívásokat mindig csak az adott országból lehet hívni, külföldi országokból viszont nem. De a biztonság kedvéért jobb, ha figyelmen kívül hagyod ezeket a hívásokat, a saját magad biztonsága érdekében is. Az is egyfajta megoldás lehet ha letiltod a számokat, ám ezek mindig másik számról hívják fel a többieket. Szóval nem garancia, hogy ez a lépés megoldja a problémát.

Updated információ: Annyit sikerült kideríteni, hogy ezek a valakik csupán véletlenszerűen ütnek be telefonszámokat, úgyhogy nem kell attól félned, hogy esetleg kiszivárogtak a személyes adataid.

Ezek is érdekelhetnek