2022 július 3 vasárnap
KezdőlapÉrdekességekÚjra fertőz a koronavírus a világ legátoltottabb országában - Hogy lehetséges ez?

Újra fertőz a koronavírus a világ legátoltottabb országában – Hogy lehetséges ez?

-

Április végén és május első napjaiban a Seychelle-szigeteken hirtelen felszálló ágba került a koronavírus-járvány. A 98 ezer lakosú országban április 28. és május 3. között 74 százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma, ráadásul mindez úgy, hogy a népesség 62,2 százaléka már megkapta a védőoltás mindkét dózisát.

Hogy fordulhat elő az, hogy egy országban a lakosság több, mint fele már megkapta a védőoltás második adagját is, mégis egyre több a fertőzött? Aggodalomra adhat okot, hogy a Seychelle-szigeteken újabb járványhullám tombol annak ellenére, hogy sok a beoltott. Az szigetországban már kisebbségben vannak azok, akik nem kaptak oltást vagy csak az első dózist kapták meg. A számok mélyére nézve láthatjuk, hogy közülük kerül ki a fertőzöttek kétharmada.

John Burn-Murdoch, a Financial Times szakírója úgy fogalmazott, hogy a fertőzöttek ötven százaléka az oltatlanok közül kerül ki, ez pedig megnyugtató, hiszen az oltottak védve vannak a vírussal szemben. Az országban elsősorban a Sinopharmmal oltottak, a vakcina hatékonysága pedig magáért beszél.

A Sinopharm vakcinája 84 százalékban hatékony a súlyos, kórházi kezelést igénylő betegségek kialakulásának megelőzésében, ami azt jelenti, hogy azok az emberek, akik már mindkét dózist megkapták, kisebb eséllyel kerülnek kórházba vagy halnak meg.

A szigetországban történtek tehát jó példa arra, hogy a nyájimmunitást még el nem érő mértékben oltott populációban is újra terjedni kezdhet a koronavírus. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy már az első adag oltás is nyújt annyi védelmet, hogy megfertőződés esetén ne legyenek súlyos szövődmények. Ez azért is fontos, mert az egészségügyi ellátó rendszer terheltségét nagy mértékben befolyásolják a halálozások is. Ezt pedig tapasztaltuk Olaszországban, Spanyolországban, sőt, Magyarországon is, a járvány harmadik hullámában.

Rendkívül fontos, hogy a Seychelle-szigeteken milyen védőoltásokat alkalmaztak, ugyanis a vakcinák a felbukkanó variánsokkal szemben is más-más hatékonysággal bírnak. Nagy jelentősége van a vizsgálatoknak, hiszen csak így határozható meg az oltások hatékonysága a vírussal és a mutációkkal szemben.

A szigetország példája tehát bizonyíték arra is, hogy jelentős átoltottságnál is van esély arra, hogy ismét terjedni kezdjen a vírus. Éppen ezért fontos, hogy a legenyhébb korlátozásokat is betartsuk. A seychelle-i közegészségügyi hatóságok egyébként a koronavírus-járvány újbóli fellendülését a húsvéti ünnepeknek tudják be.

Az emberek az ünnep alkalmával szabadabban mozogtak, meglátogatták a rokonokat, vagyis többet érintkeztek, mint korábban. Ezzel magyarázható, hogy ismét nőtt az új fertőzöttek száma a Seychelle-szigeteken, ahol a lakosság 52 százaléka már oltott.

Ezek is érdekelhetnek