2022 július 5 kedd
KezdőlapEmberekÚjra rohamosan terjed a pestisjárvány - 7 ember már életét vesztette

Újra rohamosan terjed a pestisjárvány – 7 ember már életét vesztette

-

Úgy tűnik, hogy kicsit sem tudunk fellélegezni a koronavírus járvány óta, és ezt a legújabb eset is igazolja. Tisztában vagyunk vele, hogy voltak, vannak és lesznek is olyan komoly betegségek, melyek emberek ezreit, sőt akár millióit képes leteríteni. Ilyen volt az ebola, a pestis, a spanyol nátha, az imént említett koronavírus és még sok más. Persze, hogy az emberek paráznak, hisz senki sem akar egy halálos fertőzést elkapni. A legújabb adatok szerint most az egyik pestis tért vissza, mely a tüdőpestis néven vált ismertté.

Mindegy, hogy milyen típusú pestisről beszélünk, mindegyik hiperszonikus gyorsasággal képes terjedni. Néhány nap alatt összesen 30 új esetet regisztráltak, ami aggodalomra adhat okot.

A tüdőpestis egy endémiás pestisfajta, amely eddig csak Madagaszkáron fordult elő. A betegséget az úgynevezett yersinia pestis baktérium okozza, melyet főleg a vele fertőzött bolhák harapása tud terjeszteni. Ember pedig cseppfertőzéssel tudja továbbadni az embertársainak, pont úgy mint az influenzánál. Viszont a szakemberek eddigi tapasztalatai szerint eme pestisnek jóval kisebb a fertőzőképessége, mint az influenzának, ezért ritkábban fordul elő. Jó hír, hogy a mikroorganizmus napfény és szárítás hatására elpusztul.

A fertőzés tünetei nagyban hasonlítanak a tüdőgyulladáséhoz, szóval ha valaki megfertőződik, akkor azonnal kell cselekedni. Egyes hírportálok szerint az antibiotikum beadása a tünetek megjelenésétől számított 24 órán belül csökkenti a halál kockázatát, ám nem szünteti meg a tüneteket. Sajnálatos módon ezen baktériumok egyre ellenállóbbak az antibiotikumokkal szemben.

Mint kiderült a pestisjárvány minden évben érinti a szigetet, de eltérő intenzitással. 2017-ben 209 ember vesztette életét a betegségben, ám, hogy ezúttal mennyi áldozatot követel majd azt senki sem tudja. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) arra figyelmeztet, hogy a tüdőpestis kifejezett ütemben terjed a szigetre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint mindössze néhány nap alatt 30 új tüdőpestis esetet jelentettek be Madagaszkáron és sajnos akadt elhalálozás is köztük. A WHO eddig 7 ember haláláról tájékoztatott, akik egytől-egyig Miandrandra városában éltek.

Madagaszkár az Indiai-óceán egyik szigete, amelyet a “mosolyok földjének” neveznek. Az utóbbi években Madagaszkár népszerű nyaralóhellyé vált a lengyelek és más európai országok körében.

“A lengyel turistákat vonzza a sziget csodálatos klímája. Ez nem egy olyan sziget, ahol az ember kipipálja azokat a helyeket, amelyeket meg kell látogatnia. Erőssége, hogy teljesen különbözik attól, amit más kontinensről ismerünk.” – magyarázta Arkadiusz Ziemba, utazó és fotós a Lengyel Rádió adásában.

A sziget csodálatos növény- és állatvilággal, gyönyörű homokos strandokkal bír nem beszélve elképesztő és madagaszkári konyhájáról. A bennszülöttek nagyon nyitottak és barátságosak a turistákkal. Madagaszkár ugyanakkor a világ egyik legszegényebb országa is. Sokan élnek nagy szegénységben.

Ezek is érdekelhetnek