2022 október 3 hétfő
KezdőlapÉrdekességekUkrajna atomfegyverrel rendelkező szövetségest keres

Ukrajna atomfegyverrel rendelkező szövetségest keres

-

Kijev kívánsága, amit alkotmányban is rögzített, hogy a katonai blokkhoz csatlakozhasson. Ez azonban nem valósulhat meg, mondta Zelenszkij.

A NATO-tagállamok nem szeretnék Ukrajnát maguk közt látni. Ezzel Kijev tisztában van. – mondta Volodimir Zelenszkij elnök. Kijev most a tagországok védelmében bízik.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint ezt kedden a britek által vezetett Egyesített Expedíciós Erők országainak vezetőihez intézett beszédében mondta.

“Egyértelmű, hogy Ukrajna nem lehet NATO-tag. Ezt felfogtuk, hiszen értelmes emberek vagyunk. Évek óta hallunk valamiféle nyitott ajtókról, de ugyanakkor arról is, hogy nem léphetünk be a NATO-ba. Az ukrán emberek is kezdik megérteni, hogy csak magunkra támaszkodhatunk, illetve azon partnereinkre, akik segítenek.”

-mondta Zelenszkij

Ukrajna egyébként sem a NATO-szerződés 5. cikkelyének alkalmazását kéri, hanem hogy legyen lezárva a légtere. Ezzel véget vethetne az orosz légicsapásoknak.

“Az együttműködés új formáira, új elszántságra van szükségünk. Ha nincs nyitott ajtó előttünk, akkor azon partnerekkel kell együttműködnünk, akik segítenek és megvédenek minket.”

Mondta az elnök.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára kedden azt mondta, hogy olyan védelmi szövetséget kell kötnie, amelyben olyan ország is benne van, akinek van atomfegyvere.

“Ukrajnának egy új védelmi szövetséget kell kötnie, amelynek részese egy atomfegyverrel rendelkező ország. Egyelőre ez Nagy-Britannia.”

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

forrás: oroszhirek.hu

Ezek is érdekelhetnek