2022 július 6 szerda
KezdőlapTech & TudományÜresek a magyar gáztárolók. Várjuk az unió döntését

Üresek a magyar gáztárolók. Várjuk az unió döntését

-

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai alapján a fűtési szezon után alig 1,2 milliárd köbméter földgáz maradt a hazai tárolókban. Az elmúlt öt évben nem volt ennyire alacsony a töltöttség.

Oroszország és a Gazprom már 2021 őszén is kevesebb földgázt szállított Európába, valamint a háború miatt most nagyon ingadozó az ellátás. Moszkva még nem zárta el a csapokat és folyamatos a szállítás, de gondok lehetnek Magyarországon.

Áprilisra már csak 1,22 milliárd köbméter maradt a hazai tárolókban.

A gond, hogy a földgáz ára nagyon lassan fog normalizálódni, továbbá napirenden van az orosz földgázszállítmányokra kivetett embargó ügye.

A fogyasztáshoz képest Magyarország rendelkezik Európában az egyik legnagyobb tárolói kapacitással. Ezt pedig ki kell használnunk. Európai Bizottság készen áll arra, hogy javaslatot tegyen egy uniós szintű energiamegtakarítási tervre.

“Magyarország nagy tárolói kapacitásokkal rendelkezik, éves fogyasztása több mint ötven százalékát is képes tárolni, így az adottságaink lehetővé teszik, hogy más tagállamokkal is együttműködjünk.”

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Ezek is érdekelhetnek