2022 július 3 vasárnap
KezdőlapEgészségÜzleti úton bújt össze a munkatársával, és belehalt. A bíróság ítélete mindenkit...

Üzleti úton bújt össze a munkatársával, és belehalt. A bíróság ítélete mindenkit meglepett

-

Egy építőipari cég alkalmazottja üzleti útra hívott egy nőt, aki nem a felesége. Egy szállodai szobába mentek és megtörtént, aminek meg kellett történnie. A férfi szíve nem bírta a “strapát” és a szerelmi kapcsolat között meghalt. A biztonsági mérnök halálának oka szívroham volt.

A biztosító elismerte, hogy a halál egy delegálás során, azaz munkahelyi feladatok ellátása közben következett be. Ennek okán munkahelyi balesetként kell kezelni és az elhunyt családjának kártérítést kell fizetni.

A hátrahagyott család igazából nehezen kezelte a helyzetet. Nyilván örültek az extra pénznek, ami halál esetén nem kis summa, de egész ország megtudta a férj árulását, ami nyilván senkit nem hagyott nyugton.

Persze a munkáltató sem adta ilyen könnyen a dolgot, ami nem meglepő, tekintve, hogy a kártérítést nekik kell fizeniük. A mérnök ugyanis a szállodai szobában halt meg nem pedig épp a munkáját végezve.

A férfi halálának okán a biztosítótársaság szép kis summát ajánlott a családnak. A nyugdíjkorhatár eléréséig szánt fizetésének a 80 százalékát kellene kifizetniük.

A bírósághoz benyújtott keresetben a cég azzal érvelt, hogy a férj munkaidőn kívül halt meg, ráadásul nem is abban a szállodában, amit kirendeltek a számára. A halál akkor történt, amikor “tudatosan abbahagyta a munkáját, kizárólag személyes érdekei miatt, foglalkozástól függetlenül.”

A társaság nagy elégedetlenségére a bíróság helybehagyta a biztosító véleményét és elrendelte a kártérítés kifizetését. Az indoklás szerint mindegy, hogy az üzleti út során bekövetkezett baleset a munkahelyen vagy a pihenőidő alatt történik.

A bíróság emlékeztette a céget arra is, hogy a kiküldetésben lévő munkavállalónak joga van a szociális jogaival élni az üzleti út teljes időtartama alatt. Ez minden szokásos élettevékenységet magába foglal, ezáltal egy forró éjszakát is.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben.

Ezek is érdekelhetnek