2023 március 27 hétfő
KezdőlapÉrdekességekVajon a szájvíz csökkenti annak esélyét, hogy elkapd a koronavírust? - Íme...

Vajon a szájvíz csökkenti annak esélyét, hogy elkapd a koronavírust? – Íme a részletek

-

208923a9
Vajon a szájvíz csökkenti annak esélyét, hogy elkapd a koronavírust? - Íme a részletek

A koronavírus továbbra is megnehezíti életünket és egyelőre fogalmunk sincs arról, meddig lesz ez így. A világ országainak kormányai igyekeznek olyan intézkedéseket, szabályokat hozni, amelyek segítségével visszaszoríthatjuk a betegség terjedését. A médiában csak azt halljuk, hogy tartsuk be a 1,5-2 méteres távolságot, viseljünk maszkot, mossunk rendszeresen kezet és használjuk kézfertőtlenítő szereket. Bár ezeket betartva sem biztos, hogy elkerülhetjük a fertőzést, de lényegesen csökkenthetjük annak esélyét, hogy elkapjuk a koronavírust.

Az elmúlt kilenc hónapban több olyan kutatás került napvilágra, miszerint a a koronavírust okozó vírust a szájvíz képes semlegesíteni, valamint a beteg fertőzőképességét is csökkenti. De, vajon mi az igazság?

1 46
Vajon a szájvíz csökkenti annak esélyét, hogy elkapd a koronavírust? - Íme a részletek

A kutatásokat laboratóriumi körülmények között végezték és a szájvíz koronavírusra gyakorolt hatását figyelték meg. A kutatást végzők szerint bizonyos szájvizek képesek arra, hogy a koronavírusos betegek fertőzőképességét csökkentsék.

Csakhogy, nem a most fertőző SARS-CoV-2-t vizsgálták!

A Penn State Orvostudományi Főiskola kutatócsoportja szerint néhány garat-és szájöblögető termék, sőt, egyes babasamponok egyszázalékos oldatai is semlegesítik a COVID-19-et, harminc másodperccel azután, hogy sikerül nekik kapcsolatba lépni a vírussal. Ám ezekre a kijelentésekre nem vehetünk mérget. Hogy miért?

Először is a kísérletet a 2000-es évek elején járványt okozó SARS-2-vel végezték el, másodszor pedig az állítás szakmai elbírálás nélkül nem tekinthető tudományosan megalapozottnak.

enjuague
Vajon a szájvíz csökkenti annak esélyét, hogy elkapd a koronavírust? - Íme a részletek

Graham Snyder, infektológus azt nyilatkozta, hogy akárhányszor is mosunk fogat és szájvizet is használunk, szájüregünket akkor sem lehet teljesen sterilizálni. Vagyis, a laboratóriumi körülmények között elvégzett kísérlet során a kórokozók nem termelődtek újra, de ez a való életben nem így van. Tehát, a szájvíz segíthet a mesterséges körülmények között, de normál körülmények között, az emberi szervezetben nem lehet működőképes.

Szervezetünk folyamatosan újratermeli a koronavírust, a részecskék pedig a légutakban, a hörgőkben állandó jelleggel cirkulálnak. Ez pedig azt jelenti, hogy semmi nem bizonyítja, hogy a szájvíz hatékony lehet a fertőzőképesség csökkentésében.

Szóval, biztos, ami biztos, továbbra is tartsuk a távolságot, viseljünk maszkot és ahányszor csak lehet, mossunk kezet.

Ezek is érdekelhetnek