2022 május 21 szombat
KezdőlapÉrdekességekVajon a szájvíz csökkenti annak esélyét, hogy elkapd a koronavírust? - Íme...

Vajon a szájvíz csökkenti annak esélyét, hogy elkapd a koronavírust? – Íme a részletek

-

A koronavírus továbbra is megnehezíti életünket és egyelőre fogalmunk sincs arról, meddig lesz ez így. A világ országainak kormányai igyekeznek olyan intézkedéseket, szabályokat hozni, amelyek segítségével visszaszoríthatjuk a betegség terjedését. A médiában csak azt halljuk, hogy tartsuk be a 1,5-2 méteres távolságot, viseljünk maszkot, mossunk rendszeresen kezet és használjuk kézfertőtlenítő szereket. Bár ezeket betartva sem biztos, hogy elkerülhetjük a fertőzést, de lényegesen csökkenthetjük annak esélyét, hogy elkapjuk a koronavírust.

Az elmúlt kilenc hónapban több olyan kutatás került napvilágra, miszerint a a koronavírust okozó vírust a szájvíz képes semlegesíteni, valamint a beteg fertőzőképességét is csökkenti. De, vajon mi az igazság?

A kutatásokat laboratóriumi körülmények között végezték és a szájvíz koronavírusra gyakorolt hatását figyelték meg. A kutatást végzők szerint bizonyos szájvizek képesek arra, hogy a koronavírusos betegek fertőzőképességét csökkentsék.

Csakhogy, nem a most fertőző SARS-CoV-2-t vizsgálták!

A Penn State Orvostudományi Főiskola kutatócsoportja szerint néhány garat-és szájöblögető termék, sőt, egyes babasamponok egyszázalékos oldatai is semlegesítik a COVID-19-et, harminc másodperccel azután, hogy sikerül nekik kapcsolatba lépni a vírussal. Ám ezekre a kijelentésekre nem vehetünk mérget. Hogy miért?

Először is a kísérletet a 2000-es évek elején járványt okozó SARS-2-vel végezték el, másodszor pedig az állítás szakmai elbírálás nélkül nem tekinthető tudományosan megalapozottnak.

Graham Snyder, infektológus azt nyilatkozta, hogy akárhányszor is mosunk fogat és szájvizet is használunk, szájüregünket akkor sem lehet teljesen sterilizálni. Vagyis, a laboratóriumi körülmények között elvégzett kísérlet során a kórokozók nem termelődtek újra, de ez a való életben nem így van. Tehát, a szájvíz segíthet a mesterséges körülmények között, de normál körülmények között, az emberi szervezetben nem lehet működőképes.

Szervezetünk folyamatosan újratermeli a koronavírust, a részecskék pedig a légutakban, a hörgőkben állandó jelleggel cirkulálnak. Ez pedig azt jelenti, hogy semmi nem bizonyítja, hogy a szájvíz hatékony lehet a fertőzőképesség csökkentésében.

Szóval, biztos, ami biztos, továbbra is tartsuk a távolságot, viseljünk maszkot és ahányszor csak lehet, mossunk kezet.

Ezek is érdekelhetnek