2022 május 20 péntek
KezdőlapÉrdekességekVannak vércsoportok, amik védettebbek a rák, a demencia vagy a trombózis-ellen. Te...

Vannak vércsoportok, amik védettebbek a rák, a demencia vagy a trombózis-ellen. Te közéjük tartozol?

-

Vannak olyan vércsoportok, amelyeknél bizonyos betegségek kevesebb százalékkal fordulnak elő. Így a mai nap összegyűjtöttük azokat a fajtákat, melyeknél alacsony a demencia, a trombózis, az Alzheimer-kór vagy épp a rák kialakulásának kockázata.

 

Nem sokan vannak tisztában azzal, hogy a vérben fellelhető fehérje és cukor kombináció az, ami megkülönbözteti egymástól a vércsoportokat. Összesen négy csoportba lehet őket sorolni: 0, A, B, valamint AB. Statisztikai adatok alapján az angolok 44%-nak van 0-s vére, 42%-nak A-s, 10%-nak B-s és mindössze 4%-nak AB-s.

Egyes tanulmányok szerint, azok a férfiak, akik nullás vércsoporttal rendelkeznek négyszer kevesebb esélyük van rá, hogy impotencia alakul ki náluk.

Érdekességként hozzátehető, hogy ebbe a vércsoportba tartozók védettebbek a malária nevű betegséggel szemben. Bizonyos kutatók szerint ez annak köszönhető, hogy a nullás vérsejteket az immunsejtek sokkal könnyebben felismerik, mint a másik típusokat, ezáltal hamarabb felveszik velük a harcot.

Hihetetlennek tűnhet, de a vércsoport befolyásolhatja a termékenységet is. Állítólag az A-s vércsoporttal bíró hölgyek jóval termékenyebbek, mint nullás vérrel rendelkező társaik. Ennek bizonyítása érdekében a Yale Egyetem professzorai 560 önkéntes nő segítségével elvégeztek egy tesztet és arra jutottak, hogy a harminc évesnél idősebb nullás vérű hölgyeknél kétszer akkor a meddőség kialakulásának a kockázata. Ám ennek ellenére, náluk mégis kisebb az esély, hogy alacsony vérnyomásuk lesz várandóság alatt.

Újabb pont a nullás vérűeknek, ugyanis náluk kicsi az eshetőség, hogy agyi problémák és betegségek üssék fel a fejüket, olyan mint például az Alzheimer-kór. A Sheffield Egyetemen dolgozó tudósok képalkotási vizsgálat során arra jöttek rá, hogy nagyobb a szürkeállománya a nullás vércsoportú egyéneknek. Ez egy nagyon fontos rész, hisz ez felelős a koordinációs készségekért illetve a beszédért. Ennek köszönhetően a kognitív károsodás kockázata is igen csekély. Annak érdekében, hogy a többi vércsoport is redukálni tudja ennek az esélyét, rendszeresen kell sportolni, megfelelően táplálkozni és gyakran tornáztatni az agyat.

Svéd illetve Dán származású kutatók másfél millió ember vérét vizsgálták meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy 30%-al kevesebb az esélye a nullás vérűeknek, hogy trombózis alakuljon ki a szervezetükben, vérrög-képződés kockázata miatt. Nagyon kell vigyáznia viszont a B vércsoportú embereknek, mert náluk sokkal nagyobb annak a valószínűsége, hogy egy vérrög okoz elzáródást.

Némely rákos megbetegedések kialakulásával szemben, a nullás vér sokkal nagyobb védelmet nyújt. Ilyen például a máj, vagy a gyomorrák. Vannak olyan táblázatok, melyek segítenek neked a vércsoportod szerint étkezni. Nos ez nem a súlyvesztést célozza meg, hanem segít, hogy hatékonyabban működjön a test és a szervezet.

2014-ben a Torontói Egyetem tudósai, 1400 embert vizsgáltak meg, miközben vércsoportjuk szerint folytattak a diétát. Egészségi állapotuk javuló tendenciát mutatott ez alatt az idő alatt.

(Fontos megjegyezni, hogy a fent leírtak, nem azonosak egy hivatásos orvos javaslataival!! Megbetegedés esetén, mindképpen fordulj szakorvoshoz.)

Ezek is érdekelhetnek