2022 december 2 péntek
KezdőlapEmberek"Végtére jó életünk volt" - 68 év után elhunyt a sziámi ikerpár

“Végtére jó életünk volt” – 68 év után elhunyt a sziámi ikerpár

-

Mindig csodálatos dolog, ha egy családba új jövevény érkezik, különösen akkor, ha a sors egyszerre két babával ajándékoz meg. Korábban azonban nem volt ennyire fejlett a technológia, így annak ellenére, hogy az orvosok mindent rendben találtak, bizony csak a szülés után derült ki, hogy a kisbaba valóban egészséges-e.

Valószínűleg te is hallottál már a Ronnie és Donnie Galyon nevezetű ikerpárról, akik a hasuknál összenőve születtek. A gyerekek 1951 októberében látták meg a napvilágot és 68 évig éltek összenőve. A világ leghosszabb ideje együtt élő sziámi ikerpár “kitüntetéssel” bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe is. 2020. július 4-én azonban Ohio állambeli otthonukban, Dayton városában hunytak el, szinte ugyanabban a másodpercben.

Eileen és Wesly Galyon nagyon boldogok voltak, amikor megtudták, hogy gyermeket várnak. A várandósság alatt minden rendben volt, ám a szülésnél az orvosok rájöttek, hogy nem tudják szétválasztani az ikerpárt. Az operáció kockázatos lett volna a hasuknál összenőtt ikreknél, ugyanis az orvosok szerint a szétválasztás nem ment volna anélkül, hogy vagy az egyik babát vagy mindkettőt elveszítsék.

A szülők úgy határoztak, nem teszik kockára gyermekeik életét, vagyis Ronnie és Donnie összenőve folytatták életüket. Az ikerpár tagjainak saját szíve, különálló végtagjai voltak, a gyomruk és az emésztőrendszerük volt közös. A Galyon család tizenegy tagúra nőtt, ez pedig komoly anyagi problémát jelentett a család számára.

Az apa ezért megdöbbentő döntést hozott. Wesley szerint a megoldást az jelentette, hogy fiai fellépnek különböző fesztiválokon, farsangi mulatságokon. Úgy vélte, lesznek olyan emberek, akik fizetni fognak azért, hogy láthassák az összenőtt ikreket. A Galyon-testvérek bejárták az Egyesült Államokat, Dél-Amerikát és Kanadát. Ward Hall volt a fivérek menedzsere, akihez a Sideshow World of Wonders elnevezésű produkció is köthető.

1991-ben a testvérek kiszállt a showbizniszből és visszavonultan éltek daytoni otthonukban. Kínában is élt egy sziámi ikerpár, Chang és Eng Bunker, akik a legidősebb sziámi ikerpár címet birtokolták, ám haláluk után Donnie és Ronnie vette át ezt a címet, amivel bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe. Az ikrek elmondták, hogy egyáltalán nem bánják, hogy édesapjuk bevezette őket a showbiznisz világába, mert nagyon szerették a fellépéseket.

“Sokat szórakoztunk, mindig jól éreztük magunkat, végtére jó életünk volt” – emlékezett vissza Donnie.

A Galyon fivérek 2020. július 4-én hunytak el.

Ezek is érdekelhetnek