2022 július 1 péntek
KezdőlapEgészségVeszélyes TikTok tendenciák, amiket minden felhasználónak jó messziről el kéne kerülnie. Ne...

Veszélyes TikTok tendenciák, amiket minden felhasználónak jó messziről el kéne kerülnie. Ne próbáld ki!

-

A TiKTok felhasználói gyakorlatilag napi szinten kapnak hasznos tippeket, melyeket felhasználva megkönnyíthetik életüket. Láttak már különböző trükköket takarításról, barkácsolásról, sőt még arcápolásról is. Viszont azt meg kell jegyezni, hogy ezek nem minden esetben követendő rutinok. Dr. Ahmed El Muntasar esztétikai és kozmetikai szakértő szerint a videókban szereplő trükkök nem annyira biztonságosak, mint sokan gondolnák.

Dr. Ahmed egyik szenvedélye, hogy megtanítsa az embereknek mik a lehetséges bőrápolási veszélyek és hogyan lehet ellenük védekezni. A szakember saját közösségi profilját használja fel, hogy újabb és újabb információkat osszon meg követőivel.

„A TikTok gyakorlatilag egy aknamező a bőrápolási tanácsok és trendek terén. Ha átlagember vagy, akkor nagyon nehéz eldönteni, hogy mely videók alapulnak valós ismereteken, és melyek csak véletlenszerű ötleteken. Ezek több kárt okozhatnak, mint hasznot.”

Dr. Ahmedhez sok ember fordult már, akik korrekciós kezelést kértek tőle az otthoni “barkácskezelések” miatt. Most összefoglalta mely bőrápolási trükköket kell elkerülni.

1, Aszpirin használata arcmaszk készítéséhez

Az „aszpirines arcmaszk” népszerűvé vált a közösségi médiában, ám Dr. Ahmed szerint ez a tendencia nagyon nem jó.

Az egyik videóban látható, ahogy egy nő aszpirint használt fel a maszk elkészítése során. Nemes egyszerűséggel fogta és egy kanál segítségével porrá zúzta a tablettákat, majd pasztát készített belőle.

Ezt követően az arcába masszírozta, hogy így hámlassza bőrét, majd 10-15 percig rajta hagyta. Hozzátette, hogy ezzel a módszerrel szabadult meg egyik napról a másikra a makacs pattanásaitól.

“Az aszpirin kémiai szerkezete hasonló a szalicilsavhoz – melyről köztudott, hogy jó hámlasztó. Azonban a gyógyszertárban vásárolt aszpirin, melyet hivatalosan szájon át kell bevenni 2%-os koncentrációban van. Ez azt jelenti, hogy a termék nagyon erős hámlasztó és csak orvosi felügyelet mellett lehetne alkalmazni.”

2, Sminkeltávolító törlőkendők használata

Bár a sminkeltávolító kendők sokak számára nagyon népszerűek, hisz sokkal gyorsabban el lehet velük távolítani a sminket, ám Dr. Ahmed azt javasolja, hogy ne használjuk őket.

“Valójában ezek a kendők nem mossák le a sminket, csak elkenik a bő felületén. Persze ránézésre úgy tűnhet mintha leszedné, de nem. Sminkeltávolításra a két fázisú micellás víz a legalkalmasabb, mivel az a pórusokból is ki tudja szedni a sminket.”

Nem mellesleg a sminkeltávolító kendők környezetszennyezők, hisz nem bomlanak le.

3, Jégkocka a pattanások ellen

Dr. Ahmed egy másik bőrápolási trükköt is megvizsgált, melynek alapja egy jégkocka. Az egyik TikTok videóban egy nő azt mondta, hogy ő 5 percen keresztül kenegeti és dörzsöli az arcát jégkockával, mert így csökkenti a bőrpírt. Ettől a módszertől azt reméli, hogy megszabadulhat a pattanásoktól.

Hozzátette, hogy fürdés után ne azt a törölközőt használjuk, melybe egész testünket töröljük, hanem vegyünk elő tisztát, amivel csak az arcunkat szárítjuk.

Dr. Ahmed egyetértett azzal, hogy friss törülközőt kell használni az arc szárításához, ám cáfolja, hogy a jégkocka bármit is segítene a pattanásokon.

Egy másik videóban azt mondta, hogy az Accutane nevű terméket használta, mely rengeteg bőrápoló összetevőt tartalmaz, de a reggeli és éjszakai jegesedés volt az egyetlen dolog, ami csökkentette a pattanásait.

“A jeges bőrápolás egy másik TikTok tendencia, amely zavarba ejt. Nem tudom, ki és honnan szedte azt, hogy ez jó megoldás. A jég hűsítő hatása segíthet redukálni a duzzanatokat, mivel gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik, viszont a pattanásokat nem fogja eltávolítani.”

Szerinte kevés tudományos információ áll mögötte, így nem bizonyítható, hogy valóban működik a pattanások csökkentésében.

4, Az arc megérintése bőrápoló applikátorokkal

A TikTok szinte minden bőrápolási rutin videójában a felhasználó bőrápoló termékkel teli pipettát használ az arcára. Jól látható, ahogy közvetlenül a bőrre permetezi a benne lévő terméket.

Bár esztétikailag tetszetősnek tűnhet, ám Dr. Ahmed szerint ez nem jó ötlet, mert a bőrről baktériumok kerülhetnek a pipettára, melyek beszennyezhetik az üveg tartalmát, rontva annak minőségét.

A legjobb megoldás, ha a frissen mosott kezünkbe csepegtetünk a bőrápolási termékekből és eloszlatjuk, tiszta, száraz arcunkon.

5, Kurkuma a sötét foltok elhalványítására

A TikTok másik népszerű trendje a kurkuma fűszer használata, mely a hiperpigmentáció, múltbeli foltok és hegesedés elhalványítására szolgál. Egy TikTokker ezen fűszert mézzel, banánnak és citrommal elkeverve kente fel arcára. Ezek után 15 percig arcán hagyta, majd lemosta és száraza törölte.

Dr. Ahmed szerint bár ez a tendencia nem veszélyes a bőrre nézve, kissé értelmetlennek tartja, mivel a kurkuma hatása csak nagyon rövid ideig tart.

“A bőr pigmentációja meglehetősen gyakori, különösen az ázsiai és arab közösségek körében – ám valójában bármilyen nemzetiségű embert érinthet. A kurkuma segíthet elfedni a pigmentációt és kiegyenlíteni a bőrt, de a hatása nagyon rövid ideig tart és a bőr nagyjából egy napon belül visszaáll eredeti állapotába. A pigmentációt a szervezetben megnövekedett hormonszint okozza, ami a melaninszint növekedését eredményezi. Ettől színeződik el a bőr.”

Dr. Ahmed hozzáteszi, hogy a megnövekedett melaninszintet a napsugárzás is befolyásolja, ezért javasolja, hogy minden nap használjunk fényvédőt. Hozzátette, hogy a probléma valódi kezelése érdekében reggel használjunk C-vitamint, este pedig retinolt.

Te kipróbáltad már valamelyik TikTokos bőrápolási trükköt?

Ezek is érdekelhetnek