Az idei volt a kilencedik legszárazabb augusztus 1901 óta

- Hirdetés -

Az idei augusztus a meteorológiai adatok alapján a kilencedik legszárazabb augusztus volt 1901 óta. A csapadékmennyiség országos átlagban mindössze 25 millimétert ért el, ami jócskán elmaradt az 1991-2020 közötti átlagoktól. A szárazság és a magas hőmérsékletek jelentősen érintették az ország különböző régióit, különösen a Dél-Alföldön, ahol néhol egyáltalán nem esett eső.

Ez volt a kilencedik legszárazabb augusztus!

Vilagunk.hu Hírek

Kilencedik legszárazabb augusztus
Kilencedik legszárazabb augusztus

Az augusztusi csapadékmennyiség részletezése

Az idei kilencedik legszárazabb augusztus során a csapadékmennyiség országos átlagban mindössze 25 milliméter volt, ami 58%-kal alacsonyabb az 1991-2020-as időszak átlagához képest. Ez azt eredményezte, hogy az idei augusztus a kilencedik legszárazabb hónap lett 1901 óta.

- Hirdetés -

Csapadékeloszlás az országban

Míg néhány helyen 50 milliméternél több csapadék hullott, az ország legtöbb részén a csapadékmennyiség 30 milliméternél kevesebb volt. Különösen az Alföld és a Dél-Dunántúl szárazsága volt jelentős, ahol több területen a 10 millimétert sem érte el a havi csapadékösszeg. A Dél-Alföldön több meteorológiai állomás semmilyen csapadékot nem mért augusztusban.

Kilencedik legszárazabb augusztus
Kilencedik legszárazabb augusztus

Az augusztus hőmérsékleti adatai

Országos átlagban az augusztus havi középhőmérséklete 24,53 Celsius-fok volt, ami 3,4 fokkal magasabb az 1991-2020-as átlaghoz képest. Ezzel az idei augusztus a második legmelegebb lett 1901 óta, csupán 0,01 fokkal maradt el az 1992-es rekordhónaptól. Az Alföldön és a Dél-Alföldön az átlaghőmérséklet több helyen elérte, sőt meghaladta a 25 Celsius-fokot.

Területi hőmérséklet-eltérések

Az ország déli felén az átlaghőmérséklet meghaladta az 1992-es augusztusi értékeket, míg az északi régiókban az átlaghőmérséklet elmaradt attól. Az Alföldön és a Dunántúl keleti részén 23-25 fok közötti átlagok voltak jellemzőek, a legmagasabb hegyvidéki területeken pedig a havi átlaghőmérséklet 20 fok alatt maradt.

- Hirdetés -

Záró gondolatok

Az idei kilencedik legszárazabb augusztus szélsőséges időjárási jelenségeket hozott, amelyek figyelmeztető jelzést adnak az éghajlatváltozás egyre súlyosbodó hatásairól. A mezőgazdaság és a természetes vízkészletek is jelentős kihívásokkal szembesülnek az ilyen szélsőséges időjárási viszonyok következtében.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!