Tényleg számít a különbség? Most elmagyarázzuk:
A lazac kiváló fehérjeforrás, omega-3 zsírsavak és különféle fontos tápanyagok találhatók benne.
Élelmiszerboltban történő vásárláskor két lehetőség közül választhatunk: vadon fogott vagy tenyésztett. Van különbség?
Mi a különbség?
A kettő közötti különbség abban rejlik, hogy hogyan kapják el vagy nevelik őket. Ahogy az várható is, a vadon élő lazacokat természetes környezetükben fogják ki, legyen az óceánok, folyók vagy tavak. Általában az öt csendes-óceáni lazactípus egyike: chinook (király), coho, sockeye, rózsaszín vagy chum található a boltokban.
A tenyésztett lazactól eltérően nem evésre tenyésztik, ezért nem etették speciális élelmiszerekkel vagy adalékanyagokkal. Ezenkívül általában valamivel drágábbak, szezonálisan kaphatók, és rövidebb az eltarthatóságuk.
Eközben a tenyésztett lazacot tartályokban vagy kifutókban nevelik, és magas zsír- és fehérjetartalmú táplálékot kapnak, hogy nagyobbra nőjenek. A WebMD szerint ezek jellemzően atlanti lazacok, egész évben kaphatók, és a megvásárolt lazac körülbelül 75 százalékát teszik ki.
Melyik a jobb?
Számos különbség van a vadon élő és a tenyésztett lazac között. Általában a vadon élő lazac kevesebb kalóriát tartalmaz és alacsonyabb zsírtartalmú. Egyesek szerint nagyobb mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a vasat és a kalciumot.
A tenyésztett lazac több omega-3 zsírsavat, de több telített zsírt is tartalmaz.
A tápanyagokon kívül érdemes megfontolni a szennyező anyagoknak való kitettséget is, ami mindkét lazactípus esetében fennáll. Mindkettőről kiderült, hogy perzisztens szerves szennyező anyagokat (POP) tartalmaznak, olyan vegyi anyagokat, amelyek összefüggésbe hozhatók a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással, bár a tenyésztett lazac többszöröse is tartalmazhat egyfajta POP-t, a poliklórozott bifenilt (PCB).
Az is aggodalomra ad okot, hogy a vadon élő lazac több higanyt tartalmazhat, mint a tenyésztett lazac, bár olyan alacsony koncentrációban, hogy nem tartják károsnak, ha mértékkel fogyasztják a halat.
A tudósok szerint mindkét lazacfajta fogyasztásának egészségügyi előnyei meghaladják ezeket a kis kockázatokat. Ha csökkenteni szeretnénk a szennyeződéseknek való kitettséget, el kell távolítani az állat bőrét.
Szóval melyiket érdemes választani? Noha vannak kisebb táplálkozási és környezeti különbségek a kettő között, mindkettő jó választás. Felesleges leragadni és vitázni a dolgon.