DRÁMAI RÉSZLETEK! Ezért nem fordult vissza Suhajda Szilárd

Megosztás

- Hirdetés -

A tragikus sorsú magyar kalandor, Shuajda Szilárd haláláról újabb részletek derültek ki.

Szilárd pótlólagos oxigén használata nélkül akart felmászni a Mount Everest csúcsára. Sajnos, május 27-én a heggyel vívott harcában ő maradt alul. Idén tavasszal már 17-en tűntek el csúcstámadás közben, amely rettentően rossz arány az eddigi éveket figyelembe véve.

kep 2023 06 02 122844558 DRÁMAI RÉSZLETEK! Ezért nem fordult vissza Suhajda Szilárd

A 40 éves alpinista egyedül, serpák és pótlólagos oxigén nélkül akarta megmászni a Föld legmagasabb, 8848 mméteres csúcsát, azonban a május 23-án indított csúcstámadásról nem tért vissza. Az érte küldött mentőcsapatok sem találták.

- Hirdetés -
kep 2023 05 30 171109536 DRÁMAI RÉSZLETEK! Ezért nem fordult vissza Suhajda Szilárd

A magyar hegymászó legutóbb május 24-én, szerdán délelőtt adott magáról életjelet műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból:

Akkor úgy gondolta, három-négy óra múlva elérheti a csúcsot. A legutolsó jel a nyomkövetőjéről a Hillary-lépcső magasságában érkezett.

kep 2023 06 04 125635193 DRÁMAI RÉSZLETEK! Ezért nem fordult vissza Suhajda Szilárd

„A lényeg az, hogy Szilárdnak szerdán, nepáli idő szerint délben vissza kellett volna fordulnia. Ugyanakkor megértem őt, mert hihetetlen mentális erő kell ahhoz, hogy valaki karnyújtásnyira a céltól meghozza azt a döntést, hogy visszafordul. Szilárd nem tette meg, s onnantól versenyt futott az idővel, mert a halálzónában nincs az a hihetetlen emberi állóképesség, amivel ennyi időt túl lehet élni”

- Hirdetés -

-nyilatkozta Kollár Lajos hegymászó, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciójának alapítója.

mount ara DRÁMAI RÉSZLETEK! Ezért nem fordult vissza Suhajda Szilárd

„Amikor hallottam, hogy Szilárd szerdán délben – nepáli idő szerint -, sőt még fél kettőkor sem indult el lefelé, sajnos tudtam, hogy nagy baj van. Az Everesten extra hideg időjárás volt ebben az évben, voltak csúcsmászások, de tizenvalahány haláleset is volt. Még egyszer mondom, megértem Szilárdot, mert elképesztő munkát tett bele, hogy elérje a célját, nem tudott visszafordulni. Mit lehet mondani most? Semmit” 

Shuajda Szilárd utolsó fotóját május 25-én készítették róla. Ekkor tért vissza reggel 7:30-kor a csúcsrúl Ben Ferrer, a Seven Summit Climbs csapat tagja. Soha nem gondolta volna, hogy ez lesz az utolsó kép a sportemberről.

- Hirdetés -
kep 2023 06 04 125932175 DRÁMAI RÉSZLETEK! Ezért nem fordult vissza Suhajda Szilárd

Suhajda Szilárd halálát agyi ödéma és fagyási sérülések okozták.

kep 2023 06 04 130030420 DRÁMAI RÉSZLETEK! Ezért nem fordult vissza Suhajda Szilárd

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Via

- Hirdetés -

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!