MOST ÉRKEZETT! Feladták a keresést! Nem találták meg Suhajda Szilárdot

Megosztás

- Hirdetés -

Örökre a világ tetején maradt a magyar hegymászó!

kep 2023 05 27 155110840 MOST ÉRKEZETT! Feladták a keresést! Nem találták meg Suhajda Szilárdot

Nem találták meg Suhajda Szilárdot a keresésére induló mentők. Az eltelt idő, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve nincs esélye annak, hogy a hegymászó életben lenne…

Szilárd szerda délelőtt adott magáról utoljára életjelet műholdas telefonon. Ekkor nagyjából 8700 méteres magasságban tartózkodott. Akkor három-négy órára volt a csúcstól.

- Hirdetés -

Csütörtök este érkezett a hír, miszerint egy másik expedíció csapatai megtalálták őt a Hillary-lépcsőnél 8780 méteres magasságban.

kep 2023 05 27 155327870 MOST ÉRKEZETT! Feladták a keresést! Nem találták meg Suhajda Szilárdot

Egy helikopter és három serpa indult Suhajda megkeresésére.

Ma délután a hegymászó oldalán az alábbi közleményt tették közzé:

- Hirdetés -

„A legjobb nepáli hegyi vezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten. Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak, és keresték Szilárd nyomát, mindhiába”.

kep 2023 05 27 155119732 MOST ÉRKEZETT! Feladták a keresést! Nem találták meg Suhajda Szilárdot

Szilárdot csütörtökön megtaláló serpa személyesen is ismerte.

„A serpa vezető rendkívül legyengült állapotú kínai kliensét támogatta lefelé a csúcsról ezért semmilyen módon nem tudott segíteni Szilárdnak, aki ráadásul a mászóúttól valamivel távolabb feküdt, ezért nem kapcsolódott a rögzített biztosító kötélhez. Kötélbiztosítás nélkül megközelítése is életveszélyes lett volna”

- Hirdetés -
kep 2023 05 27 155134731 MOST ÉRKEZETT! Feladták a keresést! Nem találták meg Suhajda Szilárdot

„A három serpa 26-án nepáli idő szerint délelőtt 10:00 órakor indult el a 6400 méteren lévő 2-es táborból. Rendkívül gyorsan, hét óra alatt elérték a 7950 méteren lévő 4-es tábort. Ez az út egy átlagos mászónak két napra elosztva ennek az időnek a háromszorosa. Itt egy negyedik serpa és egy segítő várta őket sátorban. Egyikük csatlakozni tervezett a keresőkhöz, másikuk feladata a többiek étellel, itallal történő ellátása volt”

„Rövid pihenőt követően, a szél csitulása után mindössze két órával felérkezésük után, nepáli idő szerint 19:15-kor a háromfős csapat elindult a Hillary-lépcső irányába, majd a negyedik később indult utánuk. Egész éjjel másztak, a Hillary-lépcsőt már hajnalhasadáskor elérték.  A megadott helyen azonban nem találták Suhajda Szilárdot, ezért elkezdték szisztematikusan átkutatni a területet. Először felmásztak egészen a csúcsig, majd vissza a Hillary-lépcsőhöz. A Hillary-lépcső környékét tüzetesen átvizsgálták, minden lehetséges esésvonalat az úttól jobbra és balra, a nepáli és a tibeti oldalon is, ameddig csak le tudtak ereszkedni a rögzített kötelektől.  Ezután a lépcső alatti, Déli-csúcsig (8750 m) vezető szakaszt és annak belátható környékét vizsgálták át, eredménytelenül”.

kep 2023 05 27 155144275 MOST ÉRKEZETT! Feladták a keresést! Nem találták meg Suhajda Szilárdot

Ekkor a háttércsapattal történt egyeztetést követően közösen úgy döntöttek, hogy a keresést berekesztik. Május 28-án még egy utolsó helikopteres repülést végeznek a hegy 2-es tábor feletti oldalának átkutatására. 

kep 2023 05 27 155153599 MOST ÉRKEZETT! Feladták a keresést! Nem találták meg Suhajda Szilárdot

Az égiek vigyázzanak rá!

Via

- Hirdetés -

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!