Előbb vagy utóbb nem lesz választásunk…
A rovarok fogyasztása egyre nagyobb téma a tudósok között, ugyanis kutatják a lehetséges fenntartható táplálékforrást.
A világ népessége 30 év múlva eléri a 9 milliárdot. Ezt a gigászi embertömeget már lehetetlen lesz etetni a mai módon. Ezért dolgoznak a tudósok egy lehetséges megoldáson. Az egyik lehetséges mód az entomofágia, vagyis a rovarok elfogyasztása.
A rovarok most is a mindennapi étrend részét képezik mintegy 2 milliárd ember számára. A világ többi részén azonban kihívást jelent a rovaralapú ételek bevezetése.
A leginkább fogyasztott rovarok közé tartoznak a tücskök, amik fenntartható élelmiszerforrásnak számítanak.
Más állati fehérjeforrásokhoz képest, mint például a csirke, sertés vagy szarvasmarhához képest nagyon alacsony az egy kilogramm ehető fehérjéhez viszonyított szén-dioxid-kibocsátása. Magyarán a tücskök hatékonyabban alakítják át az elfogyasztott élelmet testömeggé.
A tücskök 80%-a ehető. A rovarok tenyésztéséhez háromszor kevesebb vízre lenne szükség, mint például a szarvasmarha tenyésztéséhez.
A rovarokra alapozott étrend vízfogyasztás tekintetében fenntarthatóbb.
A tücskök rendkívül táplálóak. Vasban, rostban, kalciumban, káliumban és B12-vitaminban egyaránt gazdagok.
Gazdag fehérjeforrás, mivel 100 grammonként 28,6 gramm fehérjét tartalmaznak. Egy átlagos felnőtt embernek napi 200 gramm tücsköt kellene megennie, hogy az ajánlott napi fehérjeszükségletét fedezze. Marhahúsból 220 grammra lenne szüksége ugyanennyi fehérje beviteléhez.
A közvélemény szerint a tücskök alapvetően jó ízűek, textúrájuk pedig gyakran kellemes.