Megmutatjuk a rák 5 leggyakoribb tünetét, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

Megosztás

- Hirdetés -

Mindannyian tudjuk, hogy a rák sokkal könnyebben gyógyítható, ha időben felismerik azt. Bizonyos ráktípusoknál ez nagy jelentőséggel bír, mint például a petefészek-vagy prosztatarák. A korai felismerés majdnem minden esetben megmentheti az illető életét.

Az első mód, amellyel megtehetjük a legfontosabb lépéseket egészségünk megőrzése érdekében nem más, mint hogy soha ne hagyjuk ki az éves szűrővizsgálatokat. Hisz ezek a kórházban ingyenesek, így csak egy kis időd kell rászánnunk arra, hogy biztosak lehessünk abban, minden rendben van velünk.

Íme a gyakori daganatos betegségek tünetei a kockázati tényezőkkel együtt.

- Hirdetés -
  1. Prosztatarák
05 21 Megmutatjuk a rák 5 leggyakoribb tünetét, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

Tünetei a következők: vizelés közbeni fájdalom, égető érzés, vizelés közben megszakadó vizeletsugár. Emellett megjelenhet vér mind a vizeletben, mind pedig az ondóban. Felléphet merevedési zavar, ejakuláció közbeni fájdalom, valamint fájdalom a derék-és csípő tájékán vagy a comb felső részében.

A 60 éven felüli férfiak több, mint fele jóindulatú prosztata megnagyobbodásban szenved, ami hasonló tünetekkel rendelkezik, mint a prosztatarák. Ez állapot kellemetlensége ellenére azonban nem életveszélyes. A prosztata panaszokat tapasztaló férfiaknak rendszeres prosztataspecifikus antigén tesztet kell végezni, hogy megfigyelés alatt tudják tartani az esetleges rák kialakulását. Kockázati tényezőt jelent, ha a családi kórtörténetben előfordult már valakinél prosztatarák.

2. Emlőrák

- Hirdetés -

Tünetei: az emlőben vagy a hónalj környékén kitapintható csomó vagy megkeményedés, az emlőbimbó érzékenysége vagy alakjának megváltozása. Továbbá váladékozás a mellbimbóból, valamint duzzadt, vörös és hámló bőr az emlőn vagy az emlőbimbón.

Kockázati tényezőt jelenthet a telített zsírokban gazdag étrend, az elhízás, korai vagy késői menopauza, gyermektelenség vagy ha valaki idősebb korban hozta világra első gyermekét, hormonok szedése. A BRCA gén jelenléte növeli a kockázatot, főleg ha ez családi kórtörténettel is párosul.

3. Vastag-és végbélrák

- Hirdetés -
04 21 Megmutatjuk a rák 5 leggyakoribb tünetét, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

Tünetei: véres széklet, szorulás vagy hasmenés, teltségérzet kevés étel fogyasztása után. székrekedés, hasi görcsök, puffadás. Továbbá jelentkezhet hányinger és hányás is.

A kolorektális daganat jelei viszonylag könnyen észrevehetők valamilyen emésztőrendszeri rendellenesség tüneteivel. Ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, főleg ha a panaszok újra és újra kiújulnak, nem múlnak el vagy krónikussá válnak. Ötven év felett javasolt a rendszeres szűrővizsgálat.

A rák kockázatát növeli a gyulladásos bélbetegség előfordulása, valamint a vastagbélből eltávolított polip is. Mint minden ráktípusnál, itt is kockázati tényezőt jelent, ha a családban előfordult már hasonló betegség. Az afro-amerikai és a kelet-európai zsidó származású embereknél gyakrabban előfordul vastag-és végbélrák.

4. Tüdőrák

01 17 Megmutatjuk a rák 5 leggyakoribb tünetét, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

Tünetei: krónikus köhögés vagy annak megváltozása, légszomj, fájdalom légzés vagy köhögés közben, nyelési nehézségek, vér felköhögése.

A dohányzás nagy mértékben növeli a tüdőrák kockázatát, továbbá a passzív dohányzás is okozhat tüdőrákot a másodlagos füst beszívása miatt.

5. Petefészekrák

03 22 Megmutatjuk a rák 5 leggyakoribb tünetét, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni

Tünetei: medence-táji vagy hasi fájdalom, gyakori vizelés, sürgető vizelési inger, puffadás, szokatlanul gyorsan bekövetkező jóllakottság érzés tapasztalása.

A BRCA gén mutációja, valamint a családi kórtörténet növeli a kockázati tényezőket .

A daganatos megbetegedések általános tünetei ráktípustól függetlenül a következők:

Kimerültség, fáradtság, étvágytalanság, különösebb ok nélküli fogyás, sárgaság, hányinger. Előfordulhat az is, hogy valakinek rohamosan romlik az egészségi állapota, de semmilyen fájdalmat nem érez, egyik testrészében sem tapasztal semmilyen változást. Ez olyan ráktípust jelezhet, amely egy pontból kiindulva terjed tovább a májra vagy más szervre, és nagy mértékben befolyásolja az egészségi állapotot. Sajnos néhány esetben csak akkor fedezik fel a daganatot, amikor már olyan nagy méretűre nőtt, hogy nyomást gyakorol más szervekre is.

Ma már létezik egy tízperces rákteszt, amelynek segítségével kiszűrhetők ezek az évente rengeteg életet követelő betegségek.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!