Te mivel indítod a napot? A legtöbb embernek a kávé az első, amit ébredés után elfogyaszt. Narancslé, joghurt, gabonapehely, sokan ezekkel képzelik el a tökéletes reggelit. De vajon mik azok az ételek és italok, amelyeket fogyasztanunk kellene és azok, amelyeket egyáltalán nem szabad enni éhgyomorra. A következőkben ezt áruljuk el neked.
A következőket ne edd éhgyomorra!
Leveles és omlós tészták
Ezek az élelmiszerek élesztőt tartalmaznak, ezzel pedig irritálják a gyomor nyálkahártyáját és puffadást okoznak.
Édességek
Az éhgyomorra elfogyasztott cukor megnöveli az inzulinszintet, ami rendkívül megterheli a hasnyálmirigyet. A továbbiakban pedig cukorbetegséget is okozhat.
A joghurt és más erjesztett tejtermékek
Abban az esetben, ha joghurtot fogyasztasz üres gyomorra, akkor a gyomrodban termelődő sav elpusztítja a tejsav baktériumokat, így tested számára nem jelent nagy előnyt, ha reggelire eszed ezeket termékeket.
Körte
A körtében található nyers rostok kárt okozhatnak a gyomor finom nyálkahártyáján, ha reggelire fogyasztod ezt a gyümölcsöt.
Paradicsom
A paradicsom rengeteg csersavat tartalmaz, ami megnöveli a gyomor savasságát. Ez pedig a későbbiekben gyomorfekélyt is okozhat.
Uborka és minden zöld színű zöldség
A nyers zöldségek nagyon egészségesek, mivel bőséges forrásai az aminosavaknak. Azonban, ha éhgyomorra fogyasztod őket, akkor gyomorégést, puffadást, hasfájást okozhatnak.
Banán
Az éhgyomorra elfogyasztott banán a magnézium szint hirtelen megemelkedését váltja ki, ez pedig nagyon ártalmas a szívre.
Fűszeres ételek
A fűszeres ételek irritálhatják a nyálkahártyát és károsíthatják is azt, valamint növelik a gyomorsav mennyiségét. A későbbiekben pedig emésztőrendszeri megbetegedésekhez vezet.
Szénsavas italok
Semmiképp se kezd szénsavas italokkal a reggeled, mert kárt okoz a gyomor és a bélrendszer nyálkahártyáján, valamint csökkentheti a gyomor vérellátását is. Ennek eredményeképpen pedig lelassul az emésztés.
Citrusos gyümölcsök
Ezekben a gyümölcsökben rengeteg a gyümölcssav, ezért éhgyomorra gyomorégést okoznak, valamint növelik a gyomor- és a bélrendszeri fekélyek esélyét is.
Ezeket nyugodtan edd éhgyomorra!
Zabpehely
A zabpehely védőréteget képez a gyomorban, ezzel pedig megakadályozza, hogy a sósav károsítsa a gyomorfalat. Emellett oldható rostokat is tartalmaz, amelyek csökkentik a káros koleszterin szintjét.
Hajdina
A hajdina serkenti az emésztőrendszer működését, valamint kitűnő forrása a fehérjének, a vasnak és a vitaminoknak.
Kukoricakása
A kukoricakása eltávolítja a méreganyagokat és a nehézfémeket a szervezetből és helyreállítja a bélrendszerben a mikroflórát, emellett pedig nagyon laktató is.
Búzacsíra
Mindössze két evőkanál búzacsíra biztosítja a napi szükséges E-vitamin mennyiség 15%-át és a folsav 10%-át. Segíti az emésztőrendszer egészséges működését is.
Tojás
A tojás nagyon egészséges, emellett pedig nagyban csökkenti a kalóriabevitelt a nap további részében.
Görögdinnye
Ha reggelire fogyasztod a görögdinnyét, akkor a szervezeted rengeteg folyadékhoz jut már a nap elején. Magas likopin tartalma miatt pedig jót tesz a szívnek és a szemnek.
Áfonya
Az áfonya rendszeres fogyasztása javítja a memóriát, szabályozza a vérnyomást és az anyagcserét, különösen, ha reggelire fogyasztod.
Teljes kiőrlésű kenyér élesztő nélkül
A kenyérnek ebben a fajtájában rengeteg szénhidrát és más hasznos összetevő található. A szervezetnek nagy szüksége van ezekre a tápanyagokra, ezért a legjobb reggel fogyasztani.
Diófélék
A diófélék segítik az emésztést, és normalizálják a gyomor pH-értékét is, ezért rendkívül egészségesek még akkor is, ha éhgyomorra eszed őket.
Méz
A méz nemcsak felébreszti reggel a szervezetet, hanem erőt és energiát is ad neki. Emellett pedig javítja az agyműködést és növeli a szerotonin nevű boldogsághormon szintjét is.