Egy magyar kedvenc is helyet kapott a világ 10 leghalálosabb ételeit felsoroltató listán.
A világon számos olyan étel létezik, amelyeket veszélyesnek vagy akár halálosnak is tartanak, ha nem megfelelően készítik el vagy fogyasztják. Íme néhány a leghíresebbek közül:
1. Fugu (gömbhal) – Japán
A gömbhalban található tetrodotoxin 1 200-szor halálosabb a ciánnál. Csak engedéllyel rendelkező séfek készíthetik el, mert ha a méreganyag rosszul kerül eltávolításra, már egy apró mennyiség is halálos lehet.
2. Hakarl (fermentált cápahús) – Izland
Ez a tradicionális izlandi étel grönlandi cápából készül, amely nyersen mérgező (trimetilamin-oxid és ammónia miatt). A hús hónapokig tartó fermentálási folyamaton megy keresztül, hogy ehető legyen. Ennek ellenére az erős ammóniaillat még sokaknak kellemetlen és veszélyes lehet, ha nem megfelelően kezelik.
3. Cassava (manióka) – Trópusi országok
A manióka gyökerében és leveleiben cianogén glikozid található, amely cianiddá alakulhat. Főzés vagy fermentálás nélkül fogyasztva mérgezést okozhat.
4. Ackee gyümölcs – Jamaica
Az ackee gyümölcs csak akkor biztonságos, ha teljesen megérett, mert az éretlen gyümölcs hypoglycin nevű mérget tartalmazhat, ami súlyos mérgezést (az úgynevezett „Jamaikai hányós betegséget”) okoz.
5. Vérkagyló (Blood clam) – Kína
Ezek a kagylók olyan környezetben élnek, ahol gyakoriak a baktériumok és vírusok, például hepatitis A, hepatitis E, tífusz és vérhas kórokozói. Ha nem megfelelően főzik, komoly fertőzésekhez vezethet.
6. San-nakji (élő polip) – Korea
Ez a koreai fogás nyers, élő polipdarabokat tartalmaz. Az apró tapadókorongok aktívak maradnak, és fennáll a fulladás veszélye, ha a tapadókorongok a torkon belül rögzülnek.
7. Ezüstlevelű hal (Silver-stripe Blaasop) – India
Ez a hal nagy mennyiségben tartalmaz tetrodotoxint, hasonlóan a fuguhoz. Rossz feldolgozás esetén halálos lehet.
8. Nyers bab (különösen vörös bab)
A vörösbabban természetes toxikus anyag található (phytohemagglutinin). Ha nem megfelelően főzik, hányingert, hányást és hasmenést okozhat.
9. Sannakji (élő bébipolip)
A koreai ételben a polipot szeletelik fel, miközben még mozog, és az étel aktív marad a tányéron. A fogyasztáskor óvatosan kell rágni, hogy a tapadókorongok ne ragadjanak meg a torokban.
10. Nyers méz
A pasztörizálatlan méz grayanotoxint tartalmazhat, ami fejfájást, szédülést, hányást és szélsőséges esetekben halált okozhat.
Tipp: Ezek az ételek általában a helyi kultúrák és tradíciók részei, és megfelelően elkészítve biztonságosak lehetnek. Mindig ügyelj arra, hogy csak megbízható helyen kóstold meg őket!
Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!