12 mítosz a terhességről, amit az emberek mind a mai napig elhisznek

- Hirdetés -

A várandósság egy nagyon izgalmas időszak a nők életében, hiszen a test rövid idő alatt átalakul, a hormonháztartás felborul, az érzékek kiélesednek, új készségekre tesznek szert…stb. Egyesek jól viselik az egészet, míg mások szenvednek mert rosszul vannak. Mint mindennek úgy a várandósságnak is vannak sztereotípiái, amit az emberek még mindig elhisznek, holott semmi köze a valósághoz. A mai posztunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy elhozzuk a legtipikusabb mítoszokat és rácáfoljunk.

1, A terhes nők kettő helyett esznek

Az amerikai orvostudományi intézet táplálkozási szakemberei szerint, ha egy terhes nő az első trimeszterben teljesen egészséges és normális testsúllyal rendelkezik, akkor nincs szükség arra, hogy plusz kalóriákat bevigyen. A második trimeszternél már érdemes napi szinten 340 kalóriával többet fogyasztani, a harmadikban pedig 450-et. Ezeknek a plusz kalóriáknak tejből, dióból, vagy sovány fehérjéből kell állnia. A kismamáknak inkább arra kell figyelni, hogy egészséges ételeket egyenek.

- Hirdetés -
pregnant woman eating chocolate 12 mítosz a terhességről, amit az emberek mind a mai napig elhisznek
Pregnant Woman Eating Chocolate

2, A terhesség elbutítja a nőket

A hormonháztartás képes teljesen felborulni a terhesség alatt, ami által a nők is sokkal érzékenyebbek lesznek. Viszont van pozitív oldala is, ugyanis a várandós nők sok új készségre tesznek szert és sajátítanak el, például egyesek megtanulnak gyönyörűen festeni, míg mások saját vállalkozást indítanak. Sok színésznő terhesen is játszott, és a játékuk egyszerűen lenyűgöző volt.

Viszont nem mehetünk el a tény mellett, hogy a úgynevezett „momnesia” igenis létező dolog. Ilyenkor egyes nők nem képesek egyszerre több dolgot elvégezni, sőt feledékenyebbé, hanyagabbá válhatnak.

- Hirdetés -
tenor 12 mítosz a terhességről, amit az emberek mind a mai napig elhisznek

3, Az ultrahang vizsgálat fáj a babának

A legtöbb orvos azt javasolja a kismamáknak, hogy háromszor menjenek el ultrahangra, vagyis mindegyik trimeszterben egyszer. Viszont ettől gyakrabban kell eljárni ultrahangra, hogy biztosak legyenek benne, minden a legnagyobb rendben van. Sokan azt hiszik, hogy ezek a vizsgálatok fájnak a babának, viszont ez nem igaz. Az ultrahangos képalkotás során nagyfrekvenciás hanghullámokat használnak, de a röntgenképektől eltérően ennek nincs ionizáló sugárterhelése. Eme vizsgálat révén az orvosok kizárhatják a méhen kívüli terhesség lehetőségét és meghatározhatják a kórképét.

9 39 12 mítosz a terhességről, amit az emberek mind a mai napig elhisznek

4, Egy nőnek 30 éves kora előtt kell szülnie az első gyermekét

- Hirdetés -

Ha egy 30 éves nő odafigyel magára, egészségesen táplálkozik, nincs káros szenvedélye, rendszeresen mozog, és folyamatosan jár rutin vizsgálatokra, szűrésekre, akkor a terhesség alatti szövődmények kockázata nem nagyobb, mint egy 20 évesnél. A magzat kórképe, valamint a várandósság alatt fellépő problémák többnyire a test állapotához kapcsolódnak. A modern diagnosztikai módszerek fejlődése révén a nők megtervezhetik a terhességet. Az orvosok szerint egy nő esetében az ideális életkor kb. 20-30 éves kor között van.

8 38 12 mítosz a terhességről, amit az emberek mind a mai napig elhisznek

5, Minden nő vágyik a sós ételekre terhesség alatt

A várandós nők szervezete jelzi, hogy mely tápanyagokra és ásványi anyagokra van szüksége a testnek. Akadnak olyanok, akik vágynak arra, hogy egy darab krétát elfogyasszanak. Ennek oka lehet a hormonháztartás felborulása. Viszont az egy sztereotípia, miszerint a várandós nők csak a sós ízekre vágynak. Ugyanezt érzik, mind az édes, mind a savanyú és keserű ízekkel kapcsolatban is. Viszont a lista első helyét még mindig a csokoládé foglalja el.

7 43 12 mítosz a terhességről, amit az emberek mind a mai napig elhisznek

6, A kilenc hónap alatt semmit nem lehet csinálni csak pihenni

Ha egy nő semmilyen problémát nem tapasztal a terhesség alatt akkor semmi sem akadályozza a rendszeres testmozgást. A sport nemcsak jó formában tart, hanem a magzat fejlődését is elősegíti, sőt még a szülést is megkönnyíti. Ilyenkor a nők izmai rugalmasabbá és erősebbé válnak. Az edzések intenzitásával kapcsolatban mindenképpen konzultálni kell a kezelőorvossal.

6 49 12 mítosz a terhességről, amit az emberek mind a mai napig elhisznek

7, A terhesség alatti fizikai együttlét károsíthatja a babát

Az egyik legelterjedtebb mítosz, hogy a fizikai együttlét veszélyezteti a babát. Viszont ha egy nő nem érez semmilyen fájdalmat, kellemetlenséget akkor semmi sem akadályozza az aktust. Szakemberek szerint a rendszeres nemi élet előnyös és egészséges a kismedencei izmok számára.

5 54 12 mítosz a terhességről, amit az emberek mind a mai napig elhisznek

8, A terhes nőknek nem szabad festeni a hajukat és a körmüket

A terhes nőknek csak arra kell figyelnie, hogy elkerüljék az olyan összetevőket, mint a toluol, formaldehid, kámfor, ammónia, rezorcinol. Viszont miután a baba megszületik semmi sem akadályozza ezek újbóli használatát. A jó minőségű, modern kozmetikai termékek nem tartalmaznak veszélyes anyagokat, így a terhesség alatt is használhatók.

4 57 12 mítosz a terhességről, amit az emberek mind a mai napig elhisznek

9, A hal és a dió fogyasztása nagyban befolyásolja a gyermek intelligenciáját

Voltaképpen a dió és a hal jótékony hatással van a szervezetre. A dió gazdag kálium és magnéziumforrás, melyek erősítik a szívet és az érrendszert, valamint az idegrendszert. A halban lévő jód pedig jótékony hatással van a pajzsmirigyre. Pontosan ezért a kismamáknak hozzá kell ezeket adnia az étrendjéhez. Ezen kívül a dióban lévő Omega-3 zsírsavak elősegítik az agy egészségét.

3 65 12 mítosz a terhességről, amit az emberek mind a mai napig elhisznek

10, A stressz rendkívül veszélyes a terhes nő számára

A tartós stressz senki számára nem előnyös! Viszont nem lehet kikerülni, csak kezelni. Az állandó szorongás és aggódás az, ami rosszat tesz a babának. Jobb inkább kiadni a gondokat és az érzelmeket!

2 81 12 mítosz a terhességről, amit az emberek mind a mai napig elhisznek

11, A striák elleni krém kötelező

Az ilyen krémeket sokan varázslatos erejűnek tekintik, viszont érdemes megemlíteni, hogy ennek összetétele nem igen különbözik a hidratáló krémektől. Természetesen egy ilyen termék használata ruganyosabbá és simábbá teszi a bőrt, viszont nem tünteti el a striákat.

1 103 12 mítosz a terhességről, amit az emberek mind a mai napig elhisznek

12, A harmadik trimeszterben csökkenteni kell a vízfogyasztást

Régebben azt javasolták a várandós nőknek, hogy a harmadik trimeszterben kevesebb folyadékot igyanak, hogy elkerüljék a lábdagadást. Később a szakemberek rájöttek, hogy ennek semmi köze a vízfogyasztáshoz. Sőt épp ellenkezőleg, az elegenső mennyiségű vízfogyasztás segít kezelni ezeket a problémákat.

10 38 12 mítosz a terhességről, amit az emberek mind a mai napig elhisznek

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!