Még mindig vannak olyanok, akik elítélik a nyilvános szoptatást. De miért? Szerinted is ennyire megbotránkoztató?

- Hirdetés -

Minden generációnak van egyéni véleménye a szoptatással kapcsolatban, amit nem is rejtenek véka alá. 30 évvel ezelőtt egyes országokban az édesanyák a tápszeres etetést tartották előnyösnek, ma már azonban egyre kevesebben gondolják azt, hogy ez jó ötlet. Az anyatej voltaképpen minden olyan tápanyagot, vitamint és egyéb anyagot tartalmaz, ami szükséges a gyermek fejlődése szempontjából. Miután kiderült, hogy az anyatej tényleg sokkal jobb, mint a tápszer más problémák kezdték felütni a fejüket. Ilyen például a nyilvános helyen történő szoptatás. Rengeteg konfliktust és nézeteltérést idéz elő, mikor valaki meglát egy édesanyát, aki épp eteti a gyermekét. De vajon mi lehet az oka annak, hogy az emberek így vélekednek? Mostani cikkünkben ezt a témát fogjuk kicsit fejtegetni.

Tükrözi a család anyagi helyzetét, hogyan etetik az édesanyák a gyermekeket.

A 19. században az orvosok csak abban az esetben támogatták, hogy egy nő anyatejjel etesse gyermekét, ha jó fizikai állapotnak örvendett, megfelelően táplálkozott és nem szenvedett semmilyen neurózistól. A felső valamint a középosztálybeli családoknál divat volt, hogy tápszerrel helyettesítsék az anyatejet, annak ellenére, hogy volt belőle káros összetételű is.

- Hirdetés -

A bébiételeket gyártó cégek meggyőzték a nőket, hogy az anyatejben nincs semmilyen hasznos tápanyag, ami a gyermek fejlődését segíthetné, sőt magát a szoptatást elavult és tisztességtelen tevékenységnek titulálták. Az 1950-es évekre már nagyon sokan negatív véleménnyel voltak a szoptatásról, s többen az oktatás hiányával valamint az alacsonyabb osztályba tartozással azonosították azt.

Most viszont a természetes táplálás divatja visszatért, ám van néhány etikett szabály, amit az anyukáknak be kell tartani.

Ha vendég jön a házba az édesanyának előre be kell jelentenie, hogy mikor szándékozik megetetni a picit.

- Hirdetés -

El kell vonulnia egy másik szobába a szoptatás alatt, ahol nincs senki.

Osztályok közti különbségek.

Az osztályok között mind a mai napig fennállnak bizonyos különbségek. Például a lakosság soha semmilyen körülmények között nem fogja látni a királyi család nő tagjait nyilvános helyen szoptatni, ezzel szemben viszont a modelleket és a színésznőket igen. Utóbbiak azért teszi, hogy felhívják a sajtó figyelmét.

- Hirdetés -

Jelenlegi helyzet és a konfliktusok okai.

A modern társadalom megszokta, hogy a női testet egyfajta sz*xu*lis tárgynak tekinti. Az anyai lét viszont túlságosan is intim mások számára. Ha már nem fordítanak ekkora jelentőséget a szoptatásnak, egy idő után valószínű elfogadottabb lesz a nyilvános helyeken történő etetés.

Annak ellenére, hogy semmilyen törvény nem szabályozza a nyilvános szoptatást, még mindig vannak akik konfliktust generálnak miatta. Mi lehet ennek az oka?

Ma már rengeteg helyen van babaszoba, ahol az édesanya gond nélkül ki tudja cserélni a pici pelusát, vagy meg tudja etetni ha szükséges. Ennek ellenére sokan ezt figyelmen kívül hagyják és ezeket egy étterem előterébe is simán elvégzik.

Annak érdekében, hogy a nők elfogadottá tegyék a nyilvános helyeken való etetést, flashmobot szerveznek, melynek lényege, hogy a világ minden tájáról érkező anyukák egyszerre és egy helyen kezdjék el szoptatni gyermekeiket. A modern élet ritmusa és pörgése bizony arra készteti az édesanyákat, hogy útközben is megetessék kisbabájukat.

A világ országai vajon miként vélekednek a nyilvános szoptatásról?

Hollandiában, Németországban, Skóciában, Finnországban, Svédországban nagyon nyugodtan állnak hozzá a nyilvános helyeken történő etetéshez.

Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban és Franciaországban az emberek szintén megértik, hogy a szoptatás egy természetes folyamat, ugyanakkor néha kellemetlenül érzik magukat, mikor észrevesznek egy nőt, aki épp eteti gyermekét. Eme országokban az édesanyák is feszélyezve érzik magukat, mert a nyílt utcán kell megetetniük csemetéiket.

Mit gondolnak a gyermekorvosok?

Annak idején a gyermekorvosok azon a véleményen voltak, hogy minden etetés után meg kellene mosni az idomokat, ám most már egészen máshogy gondolják. Kiderült, hogy a folytonos mosással az anyukák lemossák azt az anyagot, mely megakadályozza a bimbók megfertőződését. A modern orvosok egyénként támogatják a nyilvános helyeken történő etetést, ám azt javasolják, hogy nem kell minden órában enni adni a picinek, csak akkor ha ő is igényli.

Mi a véleményed? Szerinted is annyira rossz és elítélendő a nyilvános etetés?

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!