10 hétköznapi tény, melyek nagyon rosszul rögzültek az emberekbe.

- Hirdetés -

Számos olyan hétköznapi dolog van a világon, melyekről azt hisszük, hogy jól csináljuk, de ez nem minden esetben van így. Például a fogaink ápolásával kapcsolatban is vannak tévhitek, amelyek rosszul rögzültek az elménkbe.

A cukor a fogak fő ellensége.

Valójában azokat a baktériumokat kell hibáztatni, amelyek savakat termelnek a  szájüregben. A fogaink között maradt szénhidrátok a baktériumok fő tápláléka.  Természetesen a cukor is szénhidrát, de sok más étel – még az „egészséges” gyümölcsök és  gabonafélék is – ebbe a kategóriába tartoznak.

- Hirdetés -

Az anyák nem látogathatják meg a fogorvost.

Éppen ellenkezőleg, ha egy terhes nőnek szájüregi gyulladása van, gyorsan orvosolni kell a problémát. A legnagyobb félelem a szoptató anyáknál, hogy a fájdalomcsillapítók befolyásolhatják-e a magzatot. Ettől nem kell félni, mert a mai modern technológiával a helyi érzéstelenítés biztonságos a babára is. Mindazonáltal mindig figyelmeztetni kell a fogorvost a terhességről.

- Hirdetés -

A tejfogat nem kell tömni.

A tejfogak vékonyabb zománccal rendelkeznek és ennek következtében kevésbé védettek a baktériumokkal szembe.
A lyukas tejfogak begyulladhatnak, amely később késleltetheti az állandó fogak kibújását.

- Hirdetés -

A fogakat jól meg kell tisztítani kemény sörtéjű fogkefével.

Valójában használhatsz puha sörtéjű kefét is, hogy az íny és a zománc ne sérüljön, legalábbis egyes fogorvosok ezt ajánlják. A legfontosabb viszont a szabályok betartása: naponta kétszer moss fogat és 3-4 havonta cseréld le a fogkefét.

Evés után használj fogpiszkálót.

Valójában fogselymet kell használni étkezés után, hogy eltávolíthasd a felesleges ételmaradékot.

Minél gyakrabban mosod a fogaidat, annál egészségesebb lesz.

A fogak túlzott mosása zománcosodáshoz és fogbetegségekhez vezethet, a fogkrém csiszoló tulajdonságai miatt. Jobb, ha a szájüreged egy speciális szájvízzel öblíted ki a reggeli és az esti étkezés között.

Gyulladásos problémák.

A fogfájásnak több oka is lehet: fogérzékenység, fogpótlék vagy íny gyulladás stb. A problémát nem mindig gyulladás okozza. Például lehet a „sinusitisz”kórokozó miatt is. A probléma okát csak egy fogorvos alapozhatja meg.

Ha a tömés kiesik, akkor nem kell a fogat újratömni.

A tömések általában megbízható anyagból készülnek a mai világban. Nagyon ritka, de külső befolyás hatására kieshet, ilyenkor vigyázni kell, hogy ne törjön el a fog.

El kell távolítani a bölcsesség fogakat.

Ha bölcsesség fogaid teljesen egészségesek, akkor nem kell eltávolítani őket.

Reggeli után kell fogat mosni.

Napjainkban azonban, sokan étkezés után mosnak fogat, pedig előtte kellene. Alvás közben a nyál beáramlása lelassul és ez az oka annak, hogy a baktériumok egy éjszakán belül felhalmozódnak a szájban. Ha nem mosod meg étkezés előtt a fogad, akkor ezek a bacik a gyomrodban landolnak.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!