11 híres történelmi esemény, amely valójában nem történt meg

- Hirdetés -

Mindaddig, amíg valaki el nem készíti azt az időgépet, mellyel a korok és évszázadok között lehet ingázni, addig a történelem nagy része rejtély marad. A tudósok nagyon sokféle módon próbálnak rájönni arra, hogy a történelemben mi is történhetett valójában, ugyanis számos alkalommal bebizonyosodott, hogy nem szabad mindent elhinni. Például hallottunk már arról, hogy a görögök egy hatalmas fa ló segítségével vették be Tróját, ahogy azt is vakon elhittük, hogy egy alma segített Isaac Newtonnak rájönni a gravitáció elméletére. Mivel elég sok mítosz története megdőlni látszik, ezért elhoztuk a nyolc leghíresebbet, melyek nem is úgy voltak, ahogy eddig hittük.

1, A trójai ló soha nem létezett.

Mítosz: Trója tíz éven át tartó ostroma után sem tudták a görögök bevenni a várost, ezért készítettek egy hatalmas falovat, amibe katonákat rejtőztek. A görögök ezek után úgy tettek, mintha elhajóztak volna a lovat pedig ajándéknak szánták. A trójaiak ezután behúzták a lovat a városba, majd a görögök kitörtek belőle, kinyitották a kapukat és mindent elpusztítottak.

- Hirdetés -

Igazság: Régészeti bizonyítékok támasztják alá, hogy Trója valójában leégett. A fa ló valószínűleg csak egy mese, ami a Homérosz Odüsszeia könyvből maradt ránk.

2, Nem egy tehén indította el az 1871-es chicagói tüzet.

Mítosz: Catherine O’Leary tehene okozta a két napon át tomboló chicagói tüzet, miután felrúgott egy lámpást és az felgyújtotta a pajtát, majd az egész várost 1871-ben.

- Hirdetés -

Igazság: Catherine O’Leary azt állította, hogy a tűz kezdetekor aludt, illetve, hogy soha nem beszélt arról, hogy a tehene robbantotta volna ki a tragédiát. Sajnos a nőnek akkoriban senki sem hitt, majd bizonyos idő elteltével több újságíró is bevallotta, hogy csak kitalálta a történetet.

3, Nemcsak 300 spártai védte a Thermopülai-szorost.

Mítosz: A legenda arról szól, hogy 3 napon át összesen 300 spártai védte a Thermopülai-szorost a perzsa hadsereg ellen.

- Hirdetés -

Igazság: A 300 spártai katona valóban létezett, de nemcsak ennyien védték a szorost, hanem még 4000 szövetséges állt mögöttük a harcban. Igaz így is kevesebben voltak, mint a perzsák, ám sokkal több esélyük volt a győzelemre, mintha csak 300-an lettek volna.

4, Nem a fejére esett alma miatt jött rá Isaac Newton a gravitáció elméletére.

Mítosz: Isaac Newton almafa alatt ült, mikor egy alma ráesett a fejére és előállt a gravitációról szóló elméletével.

Igazság: Az alma csupán csak egy segítség volt a fizikus számára, ám nem annyira, mint amennyire a mítosz sugallja. Miután Newton elhagyta a Cambridge-t, hazatért és tovább dolgozott azon a problémán, amin még az egyetemi évei alatt foglalkozott. Úgy gondolta, hogy a gravitáció hatalmas hatással van a világra. Éveken át figyelte anyja kertjében a fákról leeső almákat, majd a matematika segítségével próbált rájönni a képletre.

5, Walt Disney testét nem fagyasztották le.

Mítosz: Miután a világ leghíresebb animátora, név szerint Walt Disney elhunyt, testét lefagyasztották, hogy a tudósok egy olyan technológiát fejlesszenek ki, amivel az elhunyt embereket fel lehet éleszteni.

Igazság: Ez nem igaz! Disney lánya, Diane megerősítette az információt, miszerint édesapját elhamvasztották.

6, Nero nem játszott hegedűn, míg Róma égett.

Mítosz: A legenda szerint Nero, Róma császára tüzet gyújtott Rómában, és közben hegedűn játszott miközben nézte, ahogy a városa ég.

Igazság: A legtöbb történész szerint Nero-nak semmi köze nem volt a nagy tűzhöz. Elindult a városa, ám mikor megtudta, hogy mi történt azonnal ment a tűzoltókhoz és egyeztetett velük. Otthonának kapuit kinyitotta, hogy menedéket biztosítson a város lakóinak, akiknek házát a tűz lerombolta.

Enne ellenére még mindig akadnak olyan tudósok, akik szerint ő okozta a tüzet, mert nem tetszett neki a város ezért újjá akarta építeni. Valószínűleg soha nem fogjuk megtudni mi is történt valójában akkor, viszont egy dolog biztos: Nero nem játszott hegedűn!

7, Pocahontas és John Smith nem volt szerelmes egymásba.

Mítosz: Szerelem bontakozott ki egy Pocahontas nevű indián lány és egy John Smith nevű angol gyarmatosító között.

Igazság: Nos, abban az időben, amikor Pocahontas (a valódi neve: Matoaka) és John Smith találkoztak, Pocahontas még csak 11 éves volt, John pedig 27. Soha nem alakult ki közöttük romantikus viszony, ám valóban sokat találkoztak egymással, mivel megtanították egymásnak saját nyelvüket.

8, Einstein soha nem bukott meg matematikából.

Mítosz: Albert Einstein, a zseni és fizika Nobel-díjas tudós, megbukott matekból, mikor iskolás volt.

Igazság: Einstein kitűnő volt matekból, 15 éves korára már elsajátította a differenciál és integrálszámítás csínját-bínját. A pletyka azokból az évekből származik, mikor még Svájcban tanult: „Ott 1-est kapott, ám akkoriban az 1-es számított jónak a 6-os pedig rossznak.” Röviddel ezután a rendszert teljesen megváltoztatták, és a „6-os” lett a legjobb jegy. Einstein továbbra is „1-est” kapott, ami ahhoz az elmélethez vezetett, miszerint kudarcot vallott matekból.

Ti gondoltátok volna?

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!