11 turisztika látványosság, ami nem is olyan rég népszerű volt, ma már azonban nem is létezik

- Hirdetés -

A különböző turisztikai látnivalók népszerűsége rendkívüli mértékben függ a szociális hálóktól is. Az utazók fele az internetes hirdetések és vélemények alapján választja ki és tervezi meg utazását. A kedvelt úti célok azonban nem szerencsések a sok látogató és nyaraló miatt, ugyanis a turisták amellett, hogy szemetet és rongálást hagynak hátra maguk után, teljesen meg is semmisíthetik az adott helyet.

A következőkben olyan helyeket mutatunk meg, amelyeket a turisták tettek semmissé.

Phiphi-szigetek, Thaiföld – Maya Bay

- Hirdetés -

Ez a hely A part című filmnek köszönheti ismertségét. Leonardo DiCaprio felejthetetlen alakítása a szigetet is felejthetetlenné tette a rajongók és az utazók számára. Abban az időben naponta 5000 turista látogatott el ide. 2018-ban azonban végleg be kellett zárni, ugyanis helyreállítást végeztek a szigeten.

Ausztrália – Korall a Karácsony-szigeteken

Ennek a korallzátonynak a 90 százaléka pusztult el, mindössze 10 hónap alatt. A megemelkedő hőmérséklet miatt a korallok egy része kifakult, míg a többi teljesen elpusztult.

- Hirdetés -

Brazília és Paraguay határán – Guaíra-vízesés

A lépcsőzetes vízeséseket 1982-ben az Itaipu-gát által létrehozott víztározóval árasztották el, a sziklákat pedig dinamittal robbantották fel.

Spanyolország – Altamira-barlang

- Hirdetés -

A barlangot 2002-ben zárták be, ugyanis a turistacsoportok károkat okoztak a barlangfestményekben. Természetesen nem szándékosan, hiszen a lélegzetvételük által képződött párától és a szén-dioxidtól penész jelent meg a falakon. Ezek után egy replika barlangot és múzeumot hoztak létre a turisták számára.

Bolívia – Chacaltaya-gleccser

Dél-Amerika egyik legnagyobb gleccsere 18 ezer évvel ezelőtt keletkezett. Az 1980-as évek óta azonban a terület állapota folyamatosan romlott, a globális felmelegedés miatt pedig 2009-ben teljesen el is tűnt.

Belize – Noh Mul-i piramis

A De-Mar’s társaság rombolta le 2013-ban a maja piramist, amely már 2300 éves volt. A piramis mészköveit a város útjainak feltöltésére használták fel. A vállalat két ügyvezető igazgatója, a művezető és a kotrógép vezetője súlyos bírságot kapott az eset után.

Bolívia – Poopó-tó

A klímaváltozás, a közeli mezőgazdaság és a bányák miatt a tó 2016-ban teljesen kiszáradt. Nem ez volt az első pusztulása, ugyanis 1994-ben száradt ki először, de akkor a hatalmas esőzések újra feltöltötték vízzel.

Ausztrália – Esküvői torta szikla

Ez a szikla 2015-ben lett népszerű, de mivel túlságosan is instabilis volt, le kellett zárni a területet a látogatók elől. A turisták azonban egyetlen fotó kedvéért átugrották a kerítést, nem törődve azzal, hogy mekkora károkat okoznak. A szikla végleg zárva marad, amíg a természet erői el nem pusztítják majd.

Indonézia – Korallzátony a Raja Ampat-szigeteken

Az utasszállító hajók 2017-ben körülbelül 1600 négyzetméternyi korallzátonyt romboltak le. A kár értékét 18,6 millió dollárra becsülik, az újjáépüléshez azonban évtizedekre lesz szükség.

Oregon – Duckbill

2019. augusztus 29-ig állt ez a sziklaképződmény. Ekkor azonban néhány turista átmászott a kerítésen és lerombolta azt, mivel néhány barátjuk korábban már eltörte itt a lábát.

Párizs – Pont des Arts

Ez a híd a szerelmesek lakatjait őrizte, amelyeknek súlya összesen körülbelül 45 tonna volt. A Szajnába dobott kulcsok miatt és az összeomlástól tartva a kormány eltávolította a több tízezer lakatot és üvegpaneleket helyezett a helyükre, hogy megakadályozzák a további lakatok felcsatolását.

Bónuszként pedig, amire nem is gondolnánk, a Kínai Nagy Fal.

Ez az építmény is rajta van a listán és eltűnhet a Föld felszínéről. Az eredetileg védelmi vonalként épült fal napjainkban rendkívül népszerű turista látványosság. A látogatók azonban hatalmas károkat tesznek benne. Graffitiket rajzolnak a falakra vagy hazavisznek belőle emlékül néhány darabot, mert eszükbe sem jut, hogy a jövőben emiatt elveszik másoktól a lehetőséget, hogy láthassák ezt a monumentális építményt. Emellett a Colosseum, Velence, a Holt-tenger és az Antartisz is veszélynek van kitéve a jövőben.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!