15 ország szokásai, amelyek mindannyiunk számára furcsák és szinte hihetetlenek

- Hirdetés -

Legalább egyszer az életben mindenki találkozik olyan hagyományokkal bizonyos kultúrákban, amelyek egyszerűen megdöbbentőek. A kultúrsokk biztosan mindenki számára ismerős, hisz rengeteg ország van a világban, amelynek kultúrája a miénktől eltérő vagy éppen az ellenkezője. A következő összeállításban megismerheted különböző országok furcsa, de még ma is élő szokásait.

India – Nem használnak WC papírt

A turistákat nem meglepő módon szinte sokkolja Indiában az a szokás, hogy a mellékhelyiségekben nincs WC papír. Helyette azonban van egy vödör, teli vízzel, amit mosakodásra használnak. Az egészségügyi papír elzárja a csöveket és további szennyeződéseket okoz, ezért nem használják azt az országban.

- Hirdetés -

Indonézia – Házasság után nincs WC-használat

Tidong közösségében az a szokás, hogy a házaspárok az esküvőt követő három napban nem mehetnek ki a fürdőszobába. Az indonéz hagyományok szerint, ha ezt megszegik, akkor bajt hoznak a házasságukra. A családtagok folyamatosan ellenőrzik az ifjú párt, emellett nagyon kevés ételt és italt visznek nekik, hogy semmiképp se törjék meg a hagyományt.

Maszájok – Köpködéssel üdvözlik egymást

- Hirdetés -

A kenyai maszáj törzs tagjai köpködéssel üdvözlik egymást. A mi kultúránkban ez teljesen szokatlan, hisz nálunk ez kifejezetten udvariatlanságnak számít. Kézfogás előtt beleköpnek a tenyerükbe, de ugyanígy cselekszenek, ha egy menyasszonynak vagy egy újszülöttnek kívánnak jó szerencsét.

Mexikó – Soha ne ajándékozz sárga rózsát!

A rózsa a világon szinte mindenütt gyönyörű és kedves ajándéknak számít, a színére azonban nagyon oda kell figyelni. Mexikóban ugyanis nem illik sárga rózsát ajándékozni, mert náluk ez a virág a halál jelképe.

- Hirdetés -

Németország – Porcelántörés esküvő előtt

Németországban az esküvők előtt néhány héttel már megtörténik a porcelántörés. A pár vendégei porcelánokat hoznak, amelyeket a házasulandók háza előtt törnek össze. A darabokat a menyasszonynak és a vőlegénynek kell összeszednie, mivel úgy tartják, hogy ez szerencsét hoz és erősíti a párt a csapatmunkában a jövőre nézve.

Dánia – Az egyedülállókat fahéjjal szórják meg

Ez a tradíció még ma is létezik, pedig már a 16. századi Dániában született meg. Ha valaki a születésnapján egyedülálló, akkor barátai fahéjjal szórják meg őt. Ezzel a hagyománnyal az országban a dán fűszerkereskedőkre emlékeznek, akik a kontinens körüli utazásaik miatt nem tudtak házasságot kötni.

Venezuela – Mindig érkezz késve!

Venezuelában, ha hivatalos vagy bármilyen eseményre, találkozóra vagy bulira, akkor illik késve érkezned. Itt az üzleti ügyeket is szeretik nyugodt tempóban intézni, valamint, ha egy nagy társasági eseményre késve érkeznek, az látványos belépőt jelent.

Magyarország – Sörrel nem illik koccintani!

Magyarországon sörrel nem szokás koccintani, bár ez a külföldiek számára nagyon megdöbbentő lehet. Ez a történelmi tradíció 1848-ra nyúlik vissza, ugyanis amikor az osztrákok leverték a magyar forradalmat, koccintással ünnepeltek. Ez az oka annak, hogy magyarok már 150 éve nem koccintanak sörrel.

Brazília – Csípjenek meg a 24 órás hangyák!

A brazil Sateré-Mawé törzsnél jellemző az a hagyomány, amely szerint, ha egy fiú elér egy bizonyos kort, akkor hagyományos táncot kell lejtenie, eközben pedig egy 24 órás hangyákkal teli kesztyűt kell viselnie. Ez a szertartás azonban rendkívül kellemetlen, ugyanis a 24 órás hangyáknak van a legfájdalmasabb csípése a világon.

Vanuatu – Kötélugrás a jó termésért

Vanatau egyik szigetén, a Pünkösd-szigeten lakók a jó termés érdekében végeznek egy bizonyos rituálét. Egy magas, fából készült toronyról ugranak le, amit csupán csak indák tartanak össze. A hagyomány szerint a sikeres földet érés javítja az állóképességet, valamint szerencsét hoz a jamgyökér termésében is.

Franciaország – Ha szingli vagy, akkor viselj vicces kalapokat!

Az országban minden évben november 25-én tartják Szent Katalinnak, az ifjú hajadonok védőszentjének ünnepét. Ezen a napon a 25. életévüket betöltött nők zöld és sárga kalapot viselnek, amely a bölcsességet és a hitet jelképezi. Egyesek a kalap viselésével fejezik ki reményüket a házasodásra, mások pedig szingliségüket ünneplik vele.

Dél-Afrika – Dobd ki az ablakon a bútoraidat!

Dél-Afrikában nem tűzijátékkal ünneplik az új évet, hanem az apartheid óta teljesen más hagyomány van életben. Az emberek az ablakon át kidobják bútoraikat, ezzel köszöntik az új esztendőt. Ez a szokás azonban rendőri felügyeletet igényel, hogy elkerüljék azt, hogy valaki megsérüljön.

Finnország – Üzleti találkozók a szaunában

A szaunázás alapvetően fontos részét képezi a finnek kultúrájának.A régi időkben még a szülések is itt történtek, de ma a szauna már fontos üzleti és politikai találkozók helyszíne. Az üzleti életben elterjedt szokás, hogy a kollégák vagy üzletfelek együtt mennek szaunába, és ott, jóval nyugodtabb környezetben tárgyalnak.

Kína – Sírj az esküvőd előtt!

A kultúrák többségében általában az esküvő egy örömteli és emlékezetes esemény, Kínában azonban a menyasszony az esküvő előtti egy hónapot sírással tölti. Néhány nap elteltével csatlakozik az arához az édesanyja és más családtagok is, hogy így mutathassák ki a házasság miatt érzett örömüket.

Közép-Kelet – Ne használd a bal kezedet!

A közép-keleti országokban udvariatlanságnak számít, ha bal kézzel üdvözölsz valakit vagy bal kézzel eszel. Ez a hagyomány azért van így, mert a bal kezet a fürdőszoba használata utáni tisztálkodásra használják, ezért azt a kezet szennyezett kéznek tartják, ez az oka annak, hogy nem használják üdvözléshez vagy az asztalnál.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!