50 érdekes dolog, amit eddig te sem tudtál Olaszországról

- Hirdetés -

Olaszország rendkívül népszerű a turisták körében. Az olasz csizma csodálatos tájain életre szóló élményekkel gazdagodhatunk. A terület már az időszámításunk előtti első évezredben lakott volt. Az északi részt az etruszkok uralták, míg az Appennini-félszigetet a görög telepesek hódították meg. Rómát is az etruszkok alapították időszámításunk előtt 753-ban. I.e. 509-ig királyság, majd köztársaság és császárság volt az államforma. A Nyugatrómai Birodalmat végül 476-ban döntötték meg a germánok.

Az Olaszország név az italia szóból származik, ami azt jelenti, borjúföld. Ennek oka lehet, hogy a dél-olasz törzsek szimbóluma a bika volt.

Az ország 301.338 négyzetkilométer, amibe Szicília és Szardínia szigete is beletartozik. Hivatalos neve Olasz Köztársaság, vagyis Republica Italiana.

- Hirdetés -

Olaszország majdnem négyötöde hegyvidéki vagy dombos.

2007-ben egy Rocco nevű kutya 3,3 kilogrammos szarvasgombát talált Toszkánában. Aukción értékesítették 333 000 dollárért, ami a szarvasgomba világrekordja.

Az olaszok ételek terén nem ismernek tréfát. Az olasz népnek köszönhető a kávé, a fagylalt és gyümölcsös pite bevezetése is. Belgium és Franciaország mellett Olaszország is állítja, hogy ők készítették az első hasábburgonyát. Az első olasz szakácskönyvet Bartolomeo Sicci írta még 1474-ben.

- Hirdetés -

A farkas Olaszország nem hivatalos nemzeti állata, ami nagy szerepet játszik Róma alapításának legendájában.

Amikor 1986-ban Rómában megnyílt a McDonald’s, az éttermen kívül spagettiket osztogattak az embereknek azzal a céllal, hogy emlékeztessék őket a kulináris örökségükre.

A parmezán sajt az olaszországi Parma környékéről származik. Emellett az olaszok még számos más fajta sajtot is készítenek, mint a gorgonzola, mozzarella, provolone és ricotta. Azt senki nem tudja, hogy a pizzát mikor találták ki, de az biztos, hogy a nápolyiak tették népszerűvé azt.

- Hirdetés -

A Római Egyetem a világ legrégebbi egyeteme, amelyet a katolikus egyház alapított még 1303-ban. A Római Egyetemet gyakran La Sapienza („tudás”) néven emlegetik. A Római Egyetem Európa legnagyobb egyeteme is, 150 ezer hallgatóval.

Két független állam létezik Olaszországban, a San Marino Köztársaság és a Vatikán, ahol a római pápa is él.

Az olaszországi San Marino a világ legrégebbi köztársasága, ahol kevesebb, mint harmincezren laknak. Polgárait Sammarinese-nek nevezik.

A Vatikán az egyetlen állam a világon, ami éjjel bezárhatja kapuit. Saját telefonszolgáltatóval, rádióval, TV-állomásokkal, pénzzel és bélyegekkel rendelkezik, valamint saját hadserege is van.

A Pinocchio név azt jelenti, fenyőmag. A mű szerzője Carlo Collodi (1826-1890).

Az olaszok több földrengést szenvedtek el, mint bármely más európaiak. A becslések szerint 1693-ban százezer ember vesztette életét a szicíliai rengésben. 1980-ban pedig, háromezer ember halt meg a nápolyi földrengésben.

Európában egyetlen másik országban sincs annyi vulkán, mint Olaszországban. A három legnagyobb vulkán az Etna, a Stromboli és a Vezúv, amelyek az elmúlt száz évben ki is törtek.

A középkori Rómának csak 13 ezer lakosa volt.

A 14. században Olaszországot is elpusztította a pestis, amit a Közel-Keletről visszatérő olasz kereskedők vittek be Genovába.

Különösen két olasz járult hozzá a tizennyolcadik századi megvilágosodáshoz: Cesare Beccaria (1738-1794), akinek a bűncselekményről és büntetésről szóló esszéi széles körű reformokhoz vezettek a foglyok és bűnözők kezelésében, valamint Giambattista Vico (1668-1774), a filozófus, retorikus és történész, akiről azt gondolják, hogy bevezette a modern történelemfilozófiát.

1861 és 1985 között több, mint 26 millió ember távozott Olaszországból, elsősorban a túlzsúfolt délről, a jobb élet reményében és csak minden negyedik ember tért haza ismét.

Európa legmagasabb pontja Olaszországban van. A Monte Bianco, vagyis Fehér Hegy 15.771 méter magas és az Alpok része.

Bár a huszadik század első felében Olaszország gazdasága elmaradt Európa többi részétől, jelenleg a világ hetedik legnagyobb gazdasága.

Az olasz egy román nyelv, amely a vulgán latinból származik. Az olasz nyelvekben több latin szó van, mint bármely más román nyelvben, valamint nyelvtani rendszere továbbra is hasonló a latinhoz. A latin nyelv továbbra is a Vatikán, Róma hivatalos nyelve.

Olaszország fővárosa Róma, más néven az Örök Város, ami közel háromezer éves. 1871 óta az olasz főváros. A Szent Péter kupola, a Sixtus-kápolna, a Colosseum és a híres Trevi-kút mind-mind ott található.

Az ókori Róma nyolcszor sűrűbben lakott volt, mint a modern New York.

Évente több, mint ötven millió turista látogat el Olaszországba. A turizmus létfontosságú az olasz gazdaság számára, ugyanis Olaszország nemzeti jövedelmének közel 63 százalékát adja.

Az olasz Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simon (1475-1564) festményeiről azt hitték, hogy komor árnyalatokkal készültek, de miután a Sixtus-kápolnában elkészített freskóit megtisztították, felfedezték, hogy valójában élénk színekkel festett, mint például a bíbor, a zöld és a rózsaszín. A gyertyák szennyeződése és füstje évszázadok óta tompította a élénk színeket.

A vacsora előtti passeggiata, vagyis esti séta Olaszország egyik leghagyományosabb szabadidős tevékenysége, ami alatt az olaszok az utcán sétálnak.

Mussolini olasz birodalom létrehozására törekedett. Az 1930-as és 40-es években az olasz fasiszta Benito Mussolini (1883-1945) megpróbálta kiküszöbölni az idegen szavakat. A fociban a cél „meta” lett, Donald Duck, vagyis a mindenki által ismert Donald Kacsa pedig „Paperino”. A Mickey Egér „Topolino”, Goofy pedig „Pippo” lett.

Az olaszok körülbelül 85 százaléka római katolikus, emellett protestánsok, zsidók és egyre növekvő muszlim közösség alkotja a kisebbséget.

A foci Olaszország legnépszerűbb sportága. A híres milánói San Siro stadion 85 ezer embert képes befogadni. Olaszország négyszer (1934, 1938, 1982 és 2006) nyerte meg a világkupát. A focit az 1800-as évek végén a britek mutatták be az olaszoknak, de csak Mussolini ideje alatt, az 1930-as években kezdték el a sportot nemzetközi szinten játszani.

1454-ben egy igazi emberi sakkjáték zajlott az olaszországi Marosticán. A véres párbaj helyett a sakkjáték nyertese egy gyönyörű lány kezét nyeri el. Az esemény megemlékezéséhez, minden szeptemberben, csak páros számú években, a város főtere életnagyságú sakktáblává válik.

Olaszország háromszor adta otthont az olimpiai játékoknak. Az 1956-os téli olimpiai játékoknak, az 1960-as nyári olimpiának és a 2006-os téli olimpiának.

Dante Isteni színjátéka ( Divina Commedia ) óriási hatással volt az olasz irodalomra, valamint ő az olasz nyelv atyja.

Olaszországban a születési arány a második legalacsonyabb a nyugati világban. Mind a politikai, mind az egyházi vezetők aggodalmuknak adtak hangot és jutalmat kínáltak pároknak, akiknek egynél több gyermeke születik.

Olaszország legnagyobb ünnepe a karácsony. Az emberek hatalmas ünnepséget tartanak és tenger gyümölcseit szolgálnak fel.

Olaszország a divatipar világvezetőinek egyike. Az 1950-es években olyan olasz tervezők, mint Nino Cerruti és Valentino uralta a divatot. Ezen felül Armani, Versace, Gucci és Prada nemzetközileg elismerteké váltak. Olaszország is ismert a finom sport autókról, mint a Ferrari vagy a Lamborghini.

Az első hegedű Olaszországban jelent meg az 1500-as években, valószínűleg Andrea Amati (1505-1578) műhelyében, Cremonában készült.

A világ leghosszabb szárazföldi alagútja a Lötschbergi alagút, ami Svájcot és Olaszországot köti össze.

Az olasz zászló részben a francia zászló hatására több száz év alatt alakult ki. A zászló függőlegesen három egyenlő zöld, fehér és piros szakaszra van osztva, amelyek reményt, hitet és jótékonyságot szimbolizálnak. Egy másik értelmezés szerint a zöld az olasz tájat, a fehér a hófödte Alpokat, a piros pedig az Olaszország függetlenségét kiváltó vérontást jelenti.

Olaszország volt az EU egyik alapítója és tagja G8-nak, amely a világ nyolc leghatalmasabb nemzetének fóruma.

Galileo Galilei (1564-1642) olasz születésű tudós volt. Amikor azt állította, hogy a Föld a Nap körül forog, a katolikus egyház bebörtönözte őt a saját házában. Az egyház 1992-ben hivatalosan bocsánatot kért tőle.

A legalább 18 éves olasz állampolgárok szavazhatnak a parlament alsó házára, a Képviselőházra. A legalább 25 éves polgárok pedig, a felső házra, a szenátus 315 tagjára.

Olaszország hosszú tengerpartja és fejlett gazdasága sok illegális bevándorlót vonz Délkelet-Európából és Afrikából.

A pisai ferde tornyot 1173-ban építették, de nem sokkal később dőlni kezdett, valószínűleg a rosszul lefektetett alapok miatt. A második világháború alatt náci őrtoronyként használták. A 2008-as újjáépítési erőfeszítések után a mérnökök kijelentették, hogy a torony legalább kétszáz évig stabil lesz.

A világ első operái Olaszországban a tizenhatodik század végén épültek. Az opera a 19. században érte el a népszerűségét, amikor Gioacchino Rossini (1792-1868), Giacomo Puccini (1858-1924) és Giuseppe Verdi (1813-1901) alkotásai rendkívül népszerűvé váltak. Luciano Pavarotti (1935-2007) nemzeti híresség, Claudio Monteverdit (kb. 1567-1643) pedig a modern opera atyjának tekintik.

Sok egyedülálló olasz gyermek harminc éves koráig otthon él, még akkor is, ha munkája is van.

Az arabok a tizenharmadik században szárított tésztát hoztak Olaszországba, bár ők már akkor is friss tésztát készítettek. Általában mézzel és cukorral ették, ugyanis a paradicsomszószt csak a tizenhetedik és a tizennyolcadik században adták hozzá. Jelenleg Olaszországban több, mint ötszáz különféle tésztát fogyasztanak.

A „skála” szó az olasz scala-ból származik, ami azt jelenti: „lépés”. Az andante, az allegro, a presto és a vivace csak néhány a sok olasz zenei jelölés közül.

Galileo foga, hüvelykujja és ujja az olaszországi Firenzében látható. Galileo holttestéből vágták ki őket egy temetési szertartás során, 95 évvel 1642-es halála után.

Olaszország központjában található egy szökőkút, amiből vörös bor folyik a nap mind a huszonnégy órájában. Ez mindenki számára ingyenes, kivéve, ha már eleve ittas vagy.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!