65 évre emelkedhet a nyugdíjkorhatár Magyarországon a kifizetések összege pedig csökkenhet.

- Hirdetés -

Egyes tanulmányok arra világítottak rá, hogy 72 évre kellene megemelni a korhatárt ahhoz, hogy a nyugdíjasok életszínvonala ne változzon olyan jelentős mértékben. Az is kiderült, hogy sajnálatos módon a nyugdíjkorhatár egyre magasabb lesz, ám a juttatások ezzel szemben alacsonyabbak.

Az OECD által közzétett kutatás alapján az is kiderült, hogy több tagállam döntött úgy, megemeli a nyugdíjkorhatárt, de a jelenlegi korhatárváltozás mely az ismert jogszabályokban van rögzítve, alacsonyabb, mint ami szükséges lenne az aktív valamint a nyugdíjas életperiódus közötti egyensúly fenntartásához.

Ahhoz, hogy a fent említett egyensúlyt fenn tudják tartani, az 1996-ban született generáció öregségi nyugdíjkorhatárát 67,2 évre kellene emelni. Ami elég rosszul hangzik, legalábbis ezen korosztály számára. A legnagyobb kiugrásra ezen országokban lehet számítani: Ausztria, Belgium, Chile, Németország, Luxemburg, Szlovénia.

- Hirdetés -

Csak egyes országokban lesz 65 év alatt a korhatár, például: Görögországban, Franciaországban, Kolumbiában és Törökországban.

Magyarországon egyelőre marad a 65 év, ám Hollandiában, Olaszországban és Dániában az elkövetkezendő ötven évben 70 fölé fog emelkedni a határ.

Ahhoz, hogy a nyugdíjrendszereket egyensúlyban tudják tartani az idősödő társadalmakban, sajnos csökkenteni kell a bruttó helyettesítési rátákat. Ez persze legjobban a munkaerő piacra belépő egyéneket érinti, vagyis leginkább a 96 és azután született embereket.

- Hirdetés -

Hazánkban 60 százalék körül fog mozogni a helyettesítési ráta, ami nem annyira nagy mértékű emelés a 40-es években született korosztályéhoz képest.

2022-ig várhatóan 65 évre fog emelkedni a nyugdíjkorhatár, mivel Magyarország is OECD tagállam. A szakértők még nem foglalták jogszabályba a korhatáremelést, ám előreláthatóan a módosítás nem lesz elegendő, mivel az Eurostat tanulmánya szerint hazánkban 72 évre kellene emelni a nyugdíjkorhatárt.

A magyarországi nyugdíjrendszerről azt írta az OECD, hogy a legnagyobb probléma az, hogy a nyugdíjasok nagyon gyors ütemben szegényednek el. Ennek elkerülése érdekében azt javasolták a kormánynak, hogy vezessenek be egy alapnyugdíjat, mely szolgálati időtől függetlenül járna.

- Hirdetés -

Ti mit gondoltok erről?

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!