8 jel, amikor a viszketés egy komoly figyelmeztetés a testünktől

Megosztás

- Hirdetés -

Pruritus néven emlegetik az orvosok azt a fajta viszketést, ami hosszabb ideig elhúzódik. Persze előfordul, például egy szúnyogcsípésnél, hogy magától és rövid időn belül elmúlik, ám előfordul, hogy komoly betegségeket is jelezhet. Mostani cikkünkben szerettük volna nektek bemutatni, hogy milyen problémákat is jelenthetnek a különböző és hosszan tartó viszketések. Ha folyamatosan vakarózol de nem tudod az okát, akkor ez a poszt sokat segíthet neked.

1, Bőrbetegség.

Amennyiben észreveszed, hogy a bőrviszketés mellett gyulladás is fellép, akkor nagy a valószínűsége, hogy valamilyen bőrbetegségben szenvedsz, például ekcémában vagy pikkelysömörben. Nem szabad elmennünk amellett, hogy ezt bizonyos gombák, vagy paraziták is okozhatják. A bőr nagyon gyorsan megmutatja, ha valami nincs rendben vele ezért fokozottan kell figyelni rá. Ha észreveszed, hogy kipirosodik, pikkelyesedik, esetleg kiütések jelennek meg rajta, akkor azonnal fordulj bőrgyógyászhoz.

- Hirdetés -

2, Allergiás reakció.

Allergia is okozhat viszketést. Az allergiás reakció abban az esetben lép fel, miután a bőr közvetlenül érintkezett az adott anyaggal, például latexszel, fémmel, háziállat szőrzetével, pollennel… stb. Az immunrendszer ilyenkor nagy mértékű hisztamint szabadit fel a szervezetben, melyek aktiválják a test védekező mechanizmusát és elkezdünk vakarózni.

3, Belső szervek.

- Hirdetés -

Bizonyos esetekben a belső szervek a hibásak azért, hogy viszketés alakul ki. A máj, az epe és a vese elváltozásai kellemetlen tüneteket produkálhatnak. Amikor a máj vagy az epevezeték károsodik, akkor nő az epefesték illetve a bilirubin mennyisége a szervezetben. Ebből kifolyólag a bőr színe elváltozik és felülete viszketni kezd. Ha a valaki rendszeres dialízist kap annak is viszket a bőre.

4, Anyagcsere- és hormonzavar.

Amikor a test hormonális változáson megy át például várandósságon, menstruáción vagy a változókoron, viszketéssel válaszolhat ezekre a folyamatokra. Pontosan ugyanez a helyzet akkor is, mikor egy illetőnek pajzsmirigy problémái vannak. De nem csak ezek válthatják ki a viszketést, hanem az anyagcsere betegségek is úgymint alultápláltság, gluténérzékenység, vashiány vagy cukorbetegség.

- Hirdetés -

5, Daganatos betegség.

A Hodgkin-kór, egy nyirokcsomókat érintő daganatos betegség, melynek egyik kísérőtünete a viszketés. Ennél a betegségnél nem azonnal, hanem évekkel korábban is jelentkezhet viszketés így nagyon résen kell lenni vele kapcsolatban. Előfordul, hogy más rákos megbetegedések például mellrák, tüdőrák esetén is felmerülhet ez a probléma. Sőt a kemoterápia mellékhatása is lehet.

6, Neurológiai betegségek.

Ha a központi idegrendszer megsérül vagy károsodik az aktiválhatja a viszketést. A szklerózis multiplex nevű betegségnél elpusztulnak az idegrendszeri struktúrák, és elsődleges tünetei közé sorolható a bőrzavar. A perifériás ideg megbetegedés pedig viszketést válthat ki.

7, Gyógyszermellékhatás.

A gyógyszerszedés gyakori mellékhatási között szerepelhet a viszketés, főleg akkor ha valaki antibiotikumot vagy pszichotróp gyógyszereket szed. De előfordul, hogy a vérnyomást szabályzó gyógyszerek vagy a véralvadásgátlók is efféle tüneteket produkálnak. Ezen kívül az AIDS betegségben szenvedőknél is jelentkezhet viszketés, mikor antivirális kezelésen esnek át.

8, Kiszáradt bőr.

Bizonyos esetekben szimplán a környezeti hatások miatt kezdünk el vakarózni, például mikor a nap megsüti a bőrünket, túl forró vízzel veretjük a testünket, vagy nem gondoskodunk a megfelelő ápoltságról. Ezt rendszeres hidratálással és egészséges táplálkozással is el lehet kerülni. Az idősebb korosztályt jobban fenyegeti a bőrszárazság, ugyanis az idő előrehaladtával a nedvesség- és zsírmegtartó képesség romlik.

Mi a véleményed a cikkről?

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!