9 bunkó kifejezés, amiket rendszeresen használunk, pedig nem szabadna.

Megosztás

- Hirdetés -

Előfordul, hogy bizonyos beszélgetések során olyan szavakat, mondatokat és kifejezéseket használnunk, amiket nem lenne szabad, mert nagyon könnyen megbánthatjuk vele az embereket, vagy épp a családunkat. A tiszteletteljes kapcsolat fenntartása érdekében fontos megérteni, hogy a cikkben bemutatott mondatokat miért nem szabad használni. Annak érdekében, hogy elkerüljük a kellemetlen helyzeteket, más alternatívákat csatoltunk a képekhez, amik nem hangoznak annyira durván.

1, Ne panaszkodj már annyit.

Természetes dolog, hogy az emberek megosztják aktuális problémáikat a barátaikkal, családjukkal. Viszont ha nincs elegendő erőd és türelmed ahhoz, hogy meghallgasd a másikat, akkor halaszd el máskorra a találkozót. Célszerűbb a problémákat olyan időpontban megbeszélni, amikor a másik felet nem sértegeted.

- Hirdetés -

Mit mondj: „Sajnálom, hogy ez történt veled.”

01 20 9 bunkó kifejezés, amiket rendszeresen használunk, pedig nem szabadna.

2, Megbeszéltük.

Általában akkor válaszolnak így az emberek, amikor az adott témát nem akarják feszegetni, viszont néha bele kell menni főleg akkor, ha a témát pont a kedvesük indítja el. A konfliktus elkerülése érdekében célszerű ezzel a mondattal hárítani a helyzetet:

- Hirdetés -

„Most nem szeretnék erről beszélni. / Majd később visszatértünk rá.” Ezzel egy ideig el tudod halasztani a nem kívánatos beszélgetést.

02 28 9 bunkó kifejezés, amiket rendszeresen használunk, pedig nem szabadna.

3, Hagyd majd én megcsinálom / Egyedül is meg tudom csinálni.

Ezzel a mondattal egyszer, s mindenkorra ki lehet az emberből ölni azt a vágyat, hogy segíteni akarjon. Ez főleg a gyerekeknek esik rosszul. Egyesek azért utasítják vissza a segítséget, mert a személyes terük megsértésének tekintik, még akkor is, ha az illető komolyan gondolja a segítséget.

- Hirdetés -

Mit kellene helyette mondani: „Köszönöm, nem kell. Meg tudom csinálni. / Persze, gyere ezt csináld meg…”

03 31 9 bunkó kifejezés, amiket rendszeresen használunk, pedig nem szabadna.

4, Ne szenvedj.

Ez a legidegesítőbb mondat a világon, főleg akkor, ha valakinek tényleg fáj valamije. Sajnos nem mindenki tud azonosulni mások gondjaival és ilyenkor túl lőnek a célon. Az ilyen helyzetek csak még jobban felbosszantják a már nehéz helyzetben lévő beszélgetőpartnert.

Ha nem tudsz őszintén együtt érezni a másikkal, akkor jobb, ha csendben maradsz.

04 30 9 bunkó kifejezés, amiket rendszeresen használunk, pedig nem szabadna.

5, Nem sértés, de…

Egyszer azt mondták, minden, ami a „de” szó előtt van az nem számít, mert ez csak felvezetője egy gonosz vagy rosszindulatú megjegyzésnek. Ezt azonban nem idegenek csinálják, hanem közeli hozzátartozók, rokonok, barátok. Ezzel igazából a másik figyelmét akarják felhívni, de ezt normálisabb köntösbe is bujtathatnák.

Mit kellene helyette mondani: „Számomra úgy tűnik. / Szerintem…”

05 32 9 bunkó kifejezés, amiket rendszeresen használunk, pedig nem szabadna.

6, Nekem lennének ekkora gondjaim.

Minden embernek a saját problémái a legfontosabbak, ám a közeli barátok, család problémáját megpróbálják hasonlóképpen kezelni. Attól mert valakiről úgy tűnik mintha nem lennének gondjai, az nem jelenti azt, hogy nincs is. Viszont van az a réteg, aki nem tud együttérzést tanúsítani mások problémájával szemben.

Elképzelhető, hogy a beszélgetőpartnernek csak erkölcsi támogatásra van szüksége ahhoz, hogy átlendüljön a problémáin. Nem szabad egyből leugatni azért, mert neki kisebb gondjai vannak, mint neked.

06 28 9 bunkó kifejezés, amiket rendszeresen használunk, pedig nem szabadna.

7, Ha ne változtatsz, akkor minden így marad.

Az emberek szeretnek panaszkodni a saját helyzetük miatt, ám soha semmit nem tesznek annak érdekében, hogy változtassanak rajta. Attól mert valaki nem tesz semmit még nem jogosítja fel a másik személyt arra, hogy lehurrogja. Ezzel a hozzáállással nem segít rajta, csak még nehezebbé teszi neki a dolgokat.

Mit kellene tenni: Adj tanácsot, hogyan lehetne kiszabadulni egy lehetetlen helyzetből.

07 27 9 bunkó kifejezés, amiket rendszeresen használunk, pedig nem szabadna.

8, Semmi, nem tartozik rád.

Egyesek szerint, akik túlzottan érdeklődnek a magánélet iránt, megsértik a személyes terüket. Ilyenkor az emberek udvariatlanná válnak, mert nem akarják, hogy kívülállók belelássanak az életükbe. Viszont van szebb formája is annak, ha nem akarjuk elmondani a hétvégi programunkat.

Mit kellene mondani: „Sajnálom, nem szeretnék erről beszélni.” Ezzel válaszoltál is, meg nem is így a másik fél tudja hol a határ.

08 28 9 bunkó kifejezés, amiket rendszeresen használunk, pedig nem szabadna.

9, Hagydd, légy te az okosabb.

Ezt a mondatot nagyon gyakran lehet hallani a boltokban, legyen az szupermarket, írószeres vagy posta… stb. Az egyik fél ezzel a mondattal csak lecsitítja a másikat, ám az indulatok és a harag ugyanúgy benne fog tombolni. Persze bizonyos helyzetekben jobb, ha visszafogjuk az indulatokat és nem bonyolódunk bele egy konfliktusba, mert nincs semmi értelme, viszont a problémák rendszeres elnyomása károsítja a mentális egészséget.

Mit mondjunk helyette: „Nem kell vele foglalkozni.”

10 44 9 bunkó kifejezés, amiket rendszeresen használunk, pedig nem szabadna.

Szerinted miért használjuk sokszor ezeket a kifejezéseket?

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!