9 hiba, amit a legtöbb szülő elkövet a gyereknevelés során

- Hirdetés -

A jó alvás nagyon fontos egy fejlődő gyermek életében, ugyanis a kevés alvás nyelvi és olvasási problémákhoz, ADHD-hoz (figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség) vezethet. Egyes szülők kifejezetten szeretik gyermekeiket a saját ágyukban altatni, mert szerintük így erősödik a szülő-gyermek kötelék. Ez azonban nemcsak zavaró a kicsi számára, de veszélyes is lehet. Ha egészséges gyermeket szeretnél felnevelni, fontos, hogy a cikkben lévő hibákat elkerüld.

1, Nem alakítottak ki lefekvési rutint

Az alvási rutin kialakítása nélkülözhetetlen egy baba számára, mivel nem csak megnyugtatja de segít neki a gyorsabb elalvásban is. Emiatt fontos, hogy a szülők betartsanak egy bizonyos ütemtervet, így a gyermek is megtanulja mikor kell fürdenie és aludni mennie.

- Hirdetés -

2, Napközben nem szórakoztatják el a babákat

A gyerekek pontosan ugyanolyanok, mint a felnőttek. Minél elégedettebbek napközben, annál jobban elfáradnak nap végére és könnyebben el tudnak aludni. Ennek elérése érdekében egyre több és több tevékenységbe kell bevonni a kicsiket. Beszélni, énekelni, tornáztatni kell őket, a szabadban kell velük sétálni…stb. Ettől ők is fáradtabbakká válnak és előbb el fognak aludni.

3, Nem ismerik el a jeleket

- Hirdetés -

Van, hogy a szülők túl sokáig várnak a gyerek elaltatásával. Van, hogy egészen sírásig várnak azzal, hogy lefektessék őket, ez viszont nagyon nem jó. Ezt sok másik jel is megelőzi, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyermek elálmosodott. Például, ha összehúzza a szemöldökét, ökölbe szorítja a kezét, a semmibe meredve néznek ki a fejükből, vagy dörzsölik a szenüket/fülüket. Ez egyértelmű jele annak, hogy aludni szeretnének.

4, Nem hagyják, hogy megnyugtassák magukat

A hintázás vagy masszázs segíthet abban, hogy a babák megnyugodjanak és pihenjenek. Viszont ezt nem szabad túl gyakran csinálni. A kicsinek meg kell tanulnia magát megnyugtatni! Nem szabad minden egyes alkalommal berohanni, ha a gyermek kiad valamilyen hangot alvás közben, mert nem biztos, hogy segítségre szorul, csak az alvási fázisok között vándorol.Ha minden egyes alkalommal bemennek megnézni minden rendben van-e elképzelhető, hogy azzal ébresztik fel a picit.

- Hirdetés -

5, Világos, fényárban úszó szobában fektetik le a gyereket

Egyes szülők abban a hitben vannak, hogy a napközben alvó kisbabát fényárban úszó szobába kell lefektetni aludni, hogy meg tudja különböztetni a nappali és az éjszakai alvást. Ez azonban csak egy mítosz. A sötétség nyugtatólag hat a kicsire, ugyanis elősegíti a melatonin termelést, mely köztudott, hogy az alvás hormonja.

6, Túl korán cserélik le a kiságyat, rendes ágyra

Függetlenül attól, hogy a gyermek már kinőtte a kiságyat, nem kell annyira sietni egy rendes ágy vételével. A legtöbb gyermek 18 hónapos valamint 3 és fél éves kora között költözik át rendes ágyba. Ha túl korán teszik őt át, az zavaró lehet számukra. Előfordulhat az is, hogy az éjszaka közepén elkezdenek alva járni, mert megszokták, a kiságy körüli rácsot.

Ha a gyermek elkezd kimászni a kiságyból, akkor kell fontolóra venni az új ágyat.

7, Alvás közben mindig csendben vannak

Nem jó dolog megfosztani a gyermeket minden zajforrástól, ha alszik. Ha néma csendben tanulnak meg aludni, akkor később nehézséget fog okozni nekik bármiféle zajban aludni. Szakemberek ajánlják, hogy bizonyos időközönként a szülők fehér zajgépet használjanak, de ezzel óvatosan kell bánni.

8, Közös alvás

Vannak szülők, akik gyerekeikkel egy ágyban alszanak. Ez viszont az eredményezheti, hogy a későbbiek folyamán nehezen fognak tudni elaludni a kiságyukban. Szakértők viszont arra jöttek rá, hogy az ágymegosztás növeli az SIDS (hirtelen csecsemőhalál szindróma) és az alvással kapcsolatos egyéb halálesetek kockázatát.

9, Hagyják a babákat sokáig aludni

Normális, ha az újszülöttek napi 13-15 órát alszanak. Viszont ha a kisgyermek nő, akkor csökkenteni kell az alvással töltött órák számát. A túl sok alvás egészségtelen esti ütemtervet idéz elő, mi nem jó a picik számára. A max három óra alvás elegendő mennyiségű a számukra.

Hasznosnak találtátok a cikket?

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!