A banán 10 legfontosabb tulajdonsága, amiről sokan nem tudnak!

- Hirdetés -

A banán talán az egyik legfinomabb gyümölcs a világon. Rengeteg vitamin és hasznos ásványi anyag van benne, amik megvédik a testet és a szervezetet bizonyos megbetegedésekkel szemben. Összeszedtük ennek a trópusi gyümölcsnek a 10 leghasznosabb tulajdonságát, amit valószínű sokan nem is ismertek.

Rákos megbetegedések megelőzése

A banán tartalmaz egy specifikus fehérjét (tumor nekrózis faktor), amely segít megelőzni a rák kialakulásának esélyét. Az érett gyümölcsökben sokkal több ilyen fehérje van, ezért ajánlatos a foltos és sötétebb színű banánokat enni.

- Hirdetés -

Görcsök ellen

Az ásványi anyagok hiánya miatt, görcsök alakulnak ki a testen belül. A kálium és a magnézium gazdagon megtalálható a banánban, ami megelőzheti az izomgörcsöket. Ezért építi be rengeteg sportoló az étrendjébe.

- Hirdetés -

Vesebetegségek megelőzése

A megfelelő káliumtartalmú élelmiszerek megakadályozzák a vesekövek megjelenését. Egy tanulmány szerint a banán rendszeres fogyasztása 40% -kal csökkentheti a rossz veseműködést.

- Hirdetés -

Erősíti a szivet

Kálium gazdag étrendet azok számára ajánlunk, akik magas vérnyomással rendelkeznek, valamint szív- és érrendszeri megbetegedésre hajlamosak. Az elem 1,3 grammjának napi fogyasztása, 26% -kal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ahhoz, hogy ezt a mennyiséget eljuttasd a szervezetedbe, napi 2 – 3 banánt kell megenned.

Erek

A koleszterin, a vaszkuláris elzáródás fő oka, ami érelmeszesedéshez vezet. A banán olyan fitoszterolokat tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a vér koleszterinszintjét és fenntartani az érrendszer megfelelő működését.

Egészséges gyomor

A banánt ajánlott gyomorfekélyben szenvedő betegeknek fogyasztani, akik a kockázati csoportban vannak. Ugyanis különleges enzimet tartalmaznak, amely növeli a hasfal védelmét szolgáló nyálkahártyát.

Energiaforrás

A vitaminok és az ásványi anyagok bőségének köszönhetően, a banán nagy energiaforrás. Az egyszerű szénhidrátok gyorsan megemésztődnek és szinte azonnal feltöltik az embert energiával.

Hagulatfokozó

A banán dopamint tartalmaz, ami a „boldogság hormonja” a B-vitamin komplex, pozitívan befolyásolja az idegrendszert. Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik, hogy a banán szerepeljen a fogyasztható ételek listáján.

Segítség a cukorbetegségben

Ez a trópusi gyümölcs bizonyos típusú rezisztens keményítőt tartalmaz, amely segít a 2-es típusú cukorbetegség állapotának javításában. Meg kell azonban jegyezni, hogy a zöld színű banán többet tartalmaz az anyagból. Az átlagos méretű zöld banán 12,5 gramm keményítőt tartalmaz, míg az érett csak kb. 5 grammot.

Testalkat

A rezisztens keményítő megakadályozza a zsír tárolását a szervezetben, és növeli az energiát, ami gyors és látható javulást eredményez intenzív fogyás során. Ajánlott napi adag 10 gramm. De persze, akkor is aktívan kell sportolni és követni a megfelelő étrendet.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!