Az epidemiológusok és virológusok szerint ezt a 8 dolgot soha ne add kölcsön

- Hirdetés -

Dr. Kristine Arthur, a kaliforniai Memorial Care Orange Coast Medical Center központjának munkatársa elmondta, hogy minél többször érintkezünk egy tárggyal, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy baktériumokat és vírusokat tapasztunk rá. Természetesen mindannyiunk számára nyilvánvaló, hogy akár milliószor is kezet moshatunk, akkor marad néhány baktérium rajta. Sajnos ezt nem tudjuk elkerülni, még akkor sem, ha tisztaságmániások vagyunk.

„Jó megosztani másokkal azt, amink van, de a baktériumok esetében ez egyáltalán nem ideális” – mondja Dr. Arthur.

A baktériumok átadása sajnos elkerülhetetlen, különösen a közös háztartásban élőknél. Ugyanakkor, ha egy kicsit jobban odafigyelünk, akkor korlátozhatjuk azok terjedését. Ehhez pedig nemcsak a megfelelő higiéniára kell nagy hangsúlyt fektetnünk, hanem arra is, hogy ne adjuk kölcsön dolgainkat. A cikkünkben felsorolt tárgyakat még a hozzánk legközelebb álló emberekkel sem szabad megosztanunk, mert ezek a baktériumok melegágyai lehetnek, ezáltal pedig a legjobban terjesztik a fertőzéseket.

- Hirdetés -

Írószerek

Nem is gondolnánk, de az írószereken negyvenhatezerrel több baktérium van, mint a vécében. Ez nagyon durván hangzik, de, ha logikusan gondolkodunk, akkor bizony van alapja. A tollakat, ceruzákat többször fogjuk meg, mint például a vécéülőkét, sőt, előfordul, hogy a szánkba is vesszük ezeket. A doktornő éppen ezért azt javasolja, hogy ne kérjünk kölcsön semmilyen író eszközt. Hiszen nem tudhatjuk, hányan érintették meg előttünk és hol volt egyáltalán.

Evőeszközök

- Hirdetés -

Az evőeszközökön megmarad a nyálunk, ami fertőzéseket hordozhat. Nem feltétlenül kell betegnek lennünk ahhoz, hogy bizonyos baktériumokat és vírusokat átadjunk egymásnak. Előfordul, hogy jól érezzük magunkat, de például az influenza már a szervezetünkben van. Ha odaadjuk másnak evőeszközünket, mondjuk a párunknak, akkor biztosan megfertőzzük őt.

Púder vagy sminkecset

A smink elkészítéséhez szükséges eszközök bizony kiváló táptalajnak számítanak a baktériumok növekedésére és szaporodására. A hölgyek festik az arcukat, szemüket, szájukat, ez pedig azt jelenti, hogy csak az arcukon számos fertőzés veszélye áll fenn. A szem esetében kötőhártya-gyulladás, a szájnál mononukleózis, herpesz és sztreptokokkusz jelentkezhet.

- Hirdetés -

Fejhallgató

Mivel a fejhallgatót a fülünkre helyezzük, a fülhallgatót pedig egyenesen a fülünkbe dugjuk, felületükre könnyedén fülsár kerülhet. A fej-és fülhallgatóban a baktériumok csapdába esnek, így kölcsönadáskor az illető fertőzést kaphat. A doktornő inkább azt javasolja, hogy hangszórók segítségével hallgassunk zenét.

Törülköző

A törülközők magukban tartják a nedvességet, ezért a baktériumok nagyon jól érzik magukat, hiszen számukra egy nedves, meleg környezet a legmegfelelőbb arra, hogy tovább terjedjenek. Vannak olyan baktériumok, amelyek nedves felületen több órán át is életben maradnak. Továbbá, a bőrgombák is kedvelik a nedves és meleg helyeket. Ha pedig nem mossuk meg rendesen a kezünket és megtöröljük, akkor a rajtuk maradt baktériumok átkerülnek a törülközőre.

Borotvák

Egy borotva közös használatával a baktériumcserén kívül olyan betegségeket kaphatunk el, mint a hepatitis B és C. Azt hiszem, ennél nyomósabb érv nem is kell ahhoz, hogy többé ne add kölcsön borotvádat.

Fogkefék

Nem kétséges, hogy a szánk tele van baktériumokkal és vírusokkal. A fogkefe nedves sörtéin lerakódnak a mikroorganizmusok és átkerülnek mindenki szájába, aki használja fogkefénket. Egy gyenge immunrendszerrel rendelkező ember akár agyhártyagyulladást is kaphat a közös fogkefe-használattól.

Körömcsipesz

Az emberek legnagyobb része nem tisztítja megfelelő módon a körmét, ennek következtében nem tanácsos kölcsönadni a körömcsipeszünket. Különösen azért kerülendő ez, mert megsérthetjük vele bőrünket, ami vérezni kezd, a vér pedig rákerül a csipeszre, ami hepatitis C fertőzéshez vezethet. Ezen kívül bakteriális vagy gombás fertőzést is kaphatunk.

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!