Az óceán vizét ivóvízzé alakítják át Kenyában. Lehet, hogy megvan a megoldás a globális vízhiányra.

- Hirdetés -

A világon körülbelül 2,2 milliárd ember nem jut friss és tiszta ivóvízhez, ami nagy mértékben megnehezíti az életüket, holott a bolygónk 71%-át víz alkotja. Az emberiség legnagyobb kihívása, hogy hogyan lehet az óceánok vizét ivóvízzé átalakítani. Nos, úgy tűnik a választ Kenyában, azon belül is Szomáliában kell keresni.

Mostani cikkünkben átfogóan fogunk beszélni az új napenergiával működő vízkezelő berendezésről, amit a „Civil szervezet” fejlesztett ki. Számtalan kísérletet tettek és most úgy néz ki működik. A pápua új-guineai Kiungaban már igénybe vették ezt a technológiát, ami már most nagy mértékben megkönnyítette az életüket. Ezt számos más országban és városban is szeretnék bevezetni.

02 27 Az óceán vizét ivóvízzé alakítják át Kenyában. Lehet, hogy megvan a megoldás a globális vízhiányra.

Az UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet kb. két hónappal ezelőtt közzétett jelentése szerint a világon gyakorlatilag minden harmadik ember küzd az ivóvíz hiánnyal. Viszont a helyzet a Szaharától egészen Afrikáig még súlyosabb. Pontosan ennek köszönhető, hogy telepítettek ki egy napelemes rendszert, mely az Indiai-óceán sós vizét ivóvízzé alakítja át. Ez a rendszer tavaly óta üzemel és szerencsére működik is.

- Hirdetés -

Kiunga volt az első olyan halászváros, ahol tesztelték és be is vált. Az elért eredményeknek köszönhetően a „Civil szervezet” már tervezi, hogy további országokban is be fogják ezt vezetni. A célállomások között szerepel például, Kolumbia és Haiti is.

Ez a csodálatos rendszer nagyjából 35.000 embernek biztosít friss ivóvizet.

04 29 Az óceán vizét ivóvízzé alakítják át Kenyában. Lehet, hogy megvan a megoldás a globális vízhiányra.

Egy sótalanító üzem rengeteg energiát fogyaszt és a költségei is iszonyú drágák, sőt csak olyan területeken működtethető, mely elegendő energiát tud előállítani. A „Civil szervezet” technológiája 50 kw energiát tud előállítani a napnak köszönhetően, amibe két nagy teljesítményű Tesla akkumulátor van. A beépített vízszivattyúk pedig a nap 24 órájában szűrik a vizet.

- Hirdetés -

Ez a rendszer naponta 35.000 ember számára biztosít friss és tiszta ivóvizet. A legjobb, hogy a GivePower szerint ennek a víznek a minősége sokkal jobb, mint amilyet a sótalanító üzemekben adtak. A sótalanító üzemekben rengeteg káros hatás érte a környezetet, mert a só kinyerésével sajnos szennyező anyagokat állítottak elő, mely károsan hatott az állatokra és a növényekre. Ettől ennél az eljárásnál nem kell félni.

03 30 Az óceán vizét ivóvízzé alakítják át Kenyában. Lehet, hogy megvan a megoldás a globális vízhiányra.

Kiunga lakosainak kb. egy órát kellett azért utazniuk, hogy ivóvízhez jussanak, ám az is piszkos volt.

A monszun szél okozta esős évszak után aszály állt be Kiungaban, ezért nagyjából 3500-an egy órát utaztak, hogy vízhez jussanak. Az egyetlen forrás, ami a rendelkezésükre állt egy kút volt, ám annak vize is piszkos volt, mert állatok fürdetésére használták. A víz szennyeződésekkel és parazitákkal volt tele, melyek olyan betegségeket idéztek elő, mint az E. coli. Szélsőséges esetekben akár halált is okozott.

- Hirdetés -

Mielőtt bevezették volna ezt a technológiát, kénytelenek voltak ebbe fürödni, mosni, valamint inni. Sajnos alapjáraton ez a víz mérgező volt számukra – mondta Hayes Barnard, a GivePower elnöke.

Állítólag 2025-re az emberiség fele vízhiányos területeken fog élni. Központi stratégiává válik majd a szennyvíz újrafelhasználása a tápanyagok vagy energia visszanyerése érdekében. A bolygó vízének mindössze 2,5% -a édesvíz, mely egyre inkább csökken a globális felmelegedésnek köszönhetően.

Eme helyzet elkerülése érdekében a „Civil szervezet” már megkezdte a napelemek kitelepítését 2500 iskolába és munkahelyre. További 17 országba tervezik ezt bevezetni, sőt további napelemeket akarnak vásárolni, hogy még több helyen tudják biztosítani a minőségi vizet. Az aszály miatt elpusztult gazdaságokat ezzel az eljárással egyébként újjá lehet építeni.

06 26 Az óceán vizét ivóvízzé alakítják át Kenyában. Lehet, hogy megvan a megoldás a globális vízhiányra.

Tények a vízfogyasztásról:

Minden év március 22-én ünneplik a víz világnapját, melynek lényege, hogy felhívják a figyelmet a tiszta víz fontosságára valamint az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

Nagyjából 3000 liter vízre van szükség ahhoz, hogy napi szinten elegendő mennyiségű ételhez jussanak az emberek.

Egy átlagos személy éves szinten több, mint 100.000 pohár vizet fogyaszt el.

07 26 Az óceán vizét ivóvízzé alakítják át Kenyában. Lehet, hogy megvan a megoldás a globális vízhiányra.

Latin-Amerika bőséges vízkészletekkel rendelkezik, ugyanis a világ csapadékának csaknem 30%-a ott esik le. Az egy főre eső éves vízmennyiség kb. 28.000 köbméter

01 19 Az óceán vizét ivóvízzé alakítják át Kenyában. Lehet, hogy megvan a megoldás a globális vízhiányra.

Te mit gondolsz erről az eljárásról? Lehet jövője?

- Hirdetés -
Világunkhttps://vilagunk.hu
A Vilagunk.hu-n keresztül naponta hozom el nektek azokat az érdekességeket, híreket és inspiráló tartalmakat, amik megmozgatják a fantáziát és gazdagítják a mindennapokat. Imádom a horoszkópok világát és mindig keresem a legújabb információkat, hogy Ti is érdekes és hasznos tartalmakat kaphassatok. Csatlakozzatok, fedezzük fel együtt a világot!

Friss bejegyzések

Ez is érdekelhet!